SPORTURI  »  ALTELE  »  PATINAJ

Zâna din ghetto » O medaliată cu bronz la JO din 1988 este falită și locuiește într-o rulotă

La 21 de ani, Debi Thomas a urcat pe podiumul olimpic al JO de la Calgary, din 1988
La 21 de ani, Debi Thomas a urcat pe podiumul olimpic al JO de la Calgary, din 1988

Articol de - Publicat duminica, 13 martie 2016 00:00

Debi Thomas a fost cea mai bună patinatoare de culoare dată vreodată gheții de Statele Unite. Era rivala Katarinei Witt, ba chiar a fost și campioană mondială în 1986.

Și nu, Debi, acum în vârstă de 49 de ani, nu și-a demonstrat talentul numai pe patinoar, ci a devenit un chirurg ortoped renumit, pentru că asta își dorea din copilărie.

Numai că nimic din toate n-a rezistat. Viața lui Debi Thomas reprezintă un exemplu teribil de cum poți pierde totul.

Inteligentă și tenace

În rulota în care locuiește, femeia care era odinoară pe coperta revistelor nu-și mai găsește nici patinele, despre care spune că acum oricum o strâng, nici medaliile pe care le-a câștigat. "Sunt într-o sacoșă, pe undeva", mărturisește ea ziaristului de la Washington Post.

Cea mai bună sportivă a Americii în anul 1986 nu era doar o patinatoare desăvârșită. Era și foarte inteligentă, genul acela care câștiga o competiție, în noaptea următoarea învăța pentru facultate ce nu învățase un semestru întreg, iar dimineața lua nota maximă la examen.

De altfel, Thomas a absolvit Universitatea Stanford și voia, după ce a devenit medic, să devină și astronaut. Cuvântul de ordine al vieții ei era excelență.

Și-a părăsit familia

S-a măritat cu un avocat arătos și a născut un băiat. Dar ulterior a divorțat și a pierdut custodia fiului său, pe care, practic, l-a părăsit. Acum locuiește într-o rulotă cu noul iubit, Jamie Looney, cu care are, pe alocuri, o relație agitată, și cu cei doi fii ai acestuia, undeva în munții Apalași.

Trăiește în mizerie, cu sticla de alcool lângă pat. În 2014, Debi Thomas a declarat faliment personal, a pierdut asigurarea medicală și nu a mai câștigat de ani de zile un salariu stabil. În plus, și licența de a practica medicina i-a expirat și nu mai are puterea să și-o reînnoiască.

Și asta nu e tot

În 2012, Debi a fost diagnosticată cu tulburare bipolară de personalitate. Obsedată de teoria conspirației, mințile i s-au șters încet-încet și a ajuns, dintr-un medic respectat, un om care se chinuie cu alcoolul, cu furia împotriva lumii întregi și cu propriul creier încețoșat.

Crede că are o misiune pe Pământ

Debi se supără când oamenii îi spun că ar putea să muncească din nou, să-și reia cariera medicală, chiar la un nivel inferior față de calificările sale. Dar oamenii nu știu că Debi nu mai are coerență în gânduri și în acțiuni, iar ea, așa bolnavă cum e, știe lucrul acesta și nu se mai apropie de vechea sa viață.

Crede în schimb că poate schimba lumea, însă mintea ei chinuită nu a descoperit încă planul perfect. "Sunt o vizionară și am abilitatea de a pune cap la cap niște lucruri foarte complexe. Iar oamenii nu pricep asta", spune Debi. Și are dreptate. Nimeni nu înțelege.

N-a putut să aleagă

Debi a început să patineze la 5 ani. Când a trebuit să intre la liceu, a ales o școală apropiată de un patinoar. Viața ei a însemnat învățătură multă, dublată de antrenamente din cele mai grele. Nu voia să fie depășită de nimeni, nici la școală, nici la patinaj.

Ambiția ei era atât de mare în toate direcțiile, dar tot ambiția a fost cea care, în cele din urmă, a devorat-o. În plus, faptul că a reușit într-un sport al albilor, nu fără a primi comentarii rasiste și discriminatorii de-a lungul anilor.

Rivalitatea decentă cu Witt

În tinerețe, obsedată că nu arată suficient de feminin pentru o patinatoare, Debi și-a operat nasul de trei ori și a luat lecții de balet. Între 18 și 21 de ani a fost considerată singura sportive care o poate detroma pe strălucitoarea Katarina Witt. Iar nemțoaica recunoaște asta. "Era singura care mă putea învinge", își amintește Witt.

Lucrul acesta s-a întâmplat la Mondialele din 1986, dar nu s-a repetat și la Jocurile Olimpice de la Calgary. După Olimpiadă, Thomas și-a văzut cu seriozitate de studii, devenind un medic perfecționist, dar și un om dificil, pe care alții îl considerau recalcitrant.

"E medic chirurg. Și trăiește aici. Eu n-am mai fost la școală după primul an de liceu. Știu de ce sunt aici. Dar ea nu merită asta"
Jamie Looney, partenerul de viață al lui Debi Thomas

"Nu vreau să fiu  normală. Dacă ești normal nu excelezi la nimic. Pe mine nu mă-nțelege nimeni, pentru că văd lumea în mod diferit"
Debi Thomas

4 medaliiimportante a adunat Debi Thomas în carieră – una olimpică ( bronz, 1988) și trei mondiale (aur, 1986, argint, 1987, bronz, 1988)

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (6)
ortega
ortega  •  13 Martie 2016, 11:34
Postat de schoenbirk pe 13 Martie 2016, 11:15

Articol partial copiat din "Die Welt",29.02.2016 scris de Melanie Haack http://www.welt.de/sport/article152743704/Katarina-Witts-grosse-Rivalin-lebt-heute-im-Wohnwagen.html

"Die Welt" angajează absolvenți de Spiru ?

schoenbirk
schoenbirk  •  13 Martie 2016, 11:15

Articol partial copiat din "Die Welt",29.02.2016 scris de Melanie Haack http://www.welt.de/sport/article152743704/Katarina-Witts-grosse-Rivalin-lebt-heute-im-Wohnwagen.html

ortega
ortega  •  13 Martie 2016, 09:47

E fcsp-istă ! Oricine trăiește în rulotă , în cort sau iglu se declară fcsp-ist ... Așa sunt ei , *** ...

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează