SPORTURI  »  ALTELE  »  EXTREM

Zburători de cameră » Doi piloți specializați în acrobații au trecut cu avioanele printr-un hangar de 20 de metri lățime

Articol de - Publicat duminica, 21 iunie 2015 00:00

Paul Bonhomme, 50 de ani, și Steve Jones, 55 de ani, au devenit primii oameni din lume care au zburat printr-o clădire. Și nu oricum, ci în formație, la o distanță de numai cîțiva centimetri între aparatele lor de zbor.

Cei doi britanici zboară împreună de 17 ani, iar experiența le-a șoptit din timp că proiectul este extrem de periculos. Să treci cu două avioane printr-un spațiu închis, obișnuit totuși cu avioanele și vuietul lor, este o idee riscantă. Mai ales că planul a fost ca zborul să se desfășoare la peste 300 de kilometri la oră.

Ceea ce s-a și întâmplat.

Dacă vedem asta în filme, suntem pe punctul de a murmura că în realitate nu are cum să se întîmple așa ceva. Bonhomme și Jones au pătruns în hangarul aflat pe aerodromul din minuscula localitate Llanbedr, din nordul Țării Galilor. În înălțime, interiorul hangarului măsoară 7,6 metri, dar în timpul zborului piloții și-au adus avioanele pînă un un metru deasupra solului.

"Nu mai ai unde să te duci"

"Pînă la urmă, cea mai mică greșeală înseamnă că te vei izbi de clădire. Așa că, atunci cînd m-am înălțat și am văzut că Steve este în continuare lîngă mine, m-am simțit ușurat. A fost foarte distractiv și destul de bizar în același timp să zbor în interiorul unui hangar alături de prietenul meu", a spus Bonhomme, de îndată ce a coborît de la manșă.

Steve Jones, pe de altă parte, a mărturisit că jumătate din zbor și l-a petrecut uitându-se la avionul colegului său, pe măsură ce amîndoi se apropiau de obiectiv. "Cînd ai ajuns la 180 de metri distață de hangar, nu mai unde să te duci. Nu mai poți scăpa, nu-ți rămîne decît să încerci s-o scoți la capăt cu bine. Ești complet imobilizat și pur și simplu trebuie să te aliniezi cu spațiul din clădire și să ieși nevătămat pe partea cealaltă".

Barnstorming, acum un secol

La începutul secolul XX, America devenise leagănul formei de divertisment extrem numită Barnstorming. Mai mulți piloți-cascadori executau acrobații, fie individual, fie organizați în cee ace purta numele de circ zburător. 

Își doreau să "impresioneze publicul cu agilitatea piloților și cu forța avioanelor și au devenit extrem de populari în timpul furtunoșilor ani ’20. Acești acrobați se deplasau de-a lungul și de-a latul întregii Americi și cîștigau bani plimbînd curioșii cu avionul și încîntîndu-i cu tot felul de cascadorii în aer.” Aceasta a fost, de altfel, prima meserie a celebrului aviator Charles Lindbergh.

Piloți vechi

Paul Bonhomme, unul dintre protagoniștii cascadoriei cu hangarul, nu este doar pilot de acrobații. El este și angajat al companiei British Airways și efectuează zboruri comerciale. Este campion mondial la în Red Bull Air Race, cea mai spectaculoasă competiție de acrobații din lume.

S-a născut într-o familie de aviatori, tatăl său zburînd pe curse de pasageri, iar mama sa fiind însoțitoare de bord. Steve Jones a fost și el concurent la Air Race, dar acum face parte din juriu.

7,6metri înălțime are hangarul prin care au trecut cei de la Red Bull Barnstormers

7,5metri au lungimea aripilor avioanele Xtreme Air XA41, pilotate de Jones și Bonhomme

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează