SPORTURI  »  ATLETISM  »  DOPAJ

A folosit steroizi » Povestea Roxanei Bîrcă, asupra căreia există suspiciunea de dopaj, se frînge în trei locuri

Articol de - Publicat joi, 01 august 2013 00:00 / Actualizat miercuri, 31 iulie 2013 20:41

Substanţa la care a fost depistată pozitiv atleta este interzisă şi nu se regăseşte în medicamentul pe care-l invocă aceasta. Mai mult, Bîrcă nu se află în evidenţa ANAD cu nici o scutire de uz terapeutic


În mai puţin de 24 de ore, apărarea atletei Roxana Bîrcă s-a năruit complet. Proaspăta campioană mondială universitară în proba de 5.000 metri a aflat marţi că asupra sa există suspiciunea de dopaj.

După concursul de la Kazan, din luna iulie, unde a cucerit prima medalie de aur din carieră, Bîrcă a fost supusă unui control doping, iar analiza probei A a ieşit pozitivă la un metabolit de metasteron. Tot marţi, sportiva în vîrstă de 25 de ani a declarat că e curată şi că, de fapt, a omis să declare la concurs scutirea de uz terapeutic pentru medicamentul Duphaston, pe care-l foloseşte de 4-5 ani. "Este un medicament indicat pentru reglarea menstruaţiei, dar care nu conţine substanţe interzise, şi am uitat să-i informez de acest lucru pe agenţii doping", a susţinut Bîrcă în faţa preşedintelui FRA, Ion Sandu.

Agenţia Naţională Anti-Doping a vrut să lămurească lucrurile şi a comunicat ieri faptul că Roxana Bîrcă, sportivă care face parte din lotul de testare, nu se află în evidenţa instituţiei cu nici un fel de scutire de uz terapeutic. În legătură cu Duphaston, ANAD susţine că este vorba de "un medicament care nu conţine substanţe cuprinse în lista interzisă, prin urmare administrarea lui nu poate conduce la un rezultat pozitiv". "Metabolitul de metasteron este un steroid anabolizant exogen, adică nu este produs de organism. Pentru steroizi nu se acordă nici un fel de scutire", a precizat directorul ANAD, Valentina Alexandrescu.

"Pînă cînd nu se află şi rezultatul probei B, Roxana Bîrcă este nevinovată"
Ion Sandu, preşedintele FRA

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (8)
talpaiadului
talpaiadului  •  03 August 2013, 16:37

Medalie de aur la atletism, normal ca a fost dopata. Problema e ca s-a dopat ieftin, deci prost si a fost prinsa. In zilele noastre trebuie sa te dopezi pentru a lua o medalie de aur la atletism si inot, asta e clar.

sorineldumitru
sorineldumitru  •  01 August 2013, 15:44
Postat de sakamoto pe 01 August 2013, 10:09

O tara de trisori! Ne furam caciula. Piturca a trisat in cazinou, a patit ceva? Era vorba de 100000 de euro! Cine triseaza suspendat pe viata! Exemplu pt amatorii de matrapazlicuri. Ce-ar face atunci, sefii fotbalului romanesc, domeniul cel mai murdar din Romania? Daca legea ar fi lege si respectata.

Sa nu exageram, cazuri din astea se petrec peste tot. Nu vreau sa stiu cati din sportivii rusi de la Kazan puteau fi depistai, doar ca erau la Kazan si asa mai departe. Sa nu mai vorbim de Gay, Powell sau Yohan Blake, cei mai celebri la momentul actual.

brto
brto  •  01 August 2013, 12:21

Ce vrajeala ieftina, saracuta a luat o pastiluta pentru ca avea dureri, daca asta o tine la niste prosti si creduli din Romania in afara asta nu tine tata, toti stiu ca de fapt s-a dopat pana in maduva oaselor si ca merita suspendata minim 2 ani de zile.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează