SPORTURI  »  ATLETISM  »  ATLETISM

Camera ruşinii » Tyson Gay şi Asafa Powell au fost descoperiţi dopaţi în aceeaşi zi

9,69 secunde este recordul personal al lui Tyson Gay la 100 m
9,69 secunde este recordul personal al lui Tyson Gay la 100 m

Articol de - Publicat marti, 16 iulie 2013 00:00 / Actualizat luni, 15 iulie 2013 21:42

Numele lor se adaugă unei lungi liste de mari campioni dopaţi: Marion Jones, Ben Johnson, Linford Christie, Veronica Campbell.

Cine îşi mai închipuia că atletismul de top al ultimilor ani a fost o disciplină curată şi-a văzut visul spulberat duminică. Au căzut dintr-o lovitură doi dintre cei mai importanţi alergători din ultima decadă, americanul Tyson Gay şi jamaicanul Asafa Powell. O altă sportivă din Jamaica, Sherone Simpson, medaliată cu aur la ştafeta olimpică în 2004, a fost depistată cu substanţe interzise.

Gay, cel mai rapid om al anului, este cel mai valoros sprinter al Americii şi fost campion mondial, iar Asafa Powell este fostul deţinător al recordului mondial la 100 de metri.

Nu merg la Mondiale
Americanul a recunoscut că a apelat la produsele de pe lista WADA pentru a-şi îmbunătăţi performanţele de pe pistă. "Nu vreau să mint. Nu am nimic de spus în apărarea mea, nu vreau să pară că nu sînt vinovat. Sînt gata să suport pedepsele bărbăteşte. Trebuie să fiu conştient şi responsabil de substanţele pe care le iau. Promit să fiu cinstit cu oficialii antidoping în privinţa fiecărui amănunt, asupra persoanelor implicate, asupra fiecărui supliment pe care l-am luat, asupra fiecărei companii cu care am avut contracte", a spus Tyson Gay.

Atît Gay, cît şi Powell au anunţat că nu vor participa la Campionatele Mondiale de la Moscova, programate în august. Jamaicanul a dezvăluit că a ieşit pozitiv la oxilofrină, un stimulent aflat printre produsele interzise de WADA, o amfetamină înrudită cu efedrina.

Spre deosebire de Gay însă, Powell a declarat că nu are nici cea mai vagă idee despre modul în care acest medicament a ajuns în corpul său. În schimb, americanul nu a făcut public numele substanţei pe care a ingerat-o.

Gay, imagine antidopaj
"Nu am luat niciodată conştient sau voluntar vreun supliment sau vreo substanţă ilegală. Nu sînt şi nu am fost niciodată un trişor. Am fost total luat prin surprindere de acest rezultat", a postat Asafa Powell pe Twitter.

"Staff-ul meu a lansat o anchetă internă şi cooperăm cu toate agenţiile şi cu autorităţile pentru a descoperi cum a ajuns această substanţă în organismul meu", a adăugat insularul.

Tyson Gay, acum în vîrstă de 30 de ani, considerat un om modest şi plin de respect pentru cei din jurul său, era speranţa Statelor Unite de a-l detrona pe jamaicanul Usain Bolt, cel mai rapid om din lume.

Ironic este faptul că Gay face parte dintr-un grup de atleţi care au semnat un act simbolic, numit "My Victory", susţinut de Agenţia Americană Antidoping şi în care se spunea: "Singurul sport în care cred este sportul curat, sportul în care nimeni nu trişează, inclusiv prin dopaj".

Bolt - probleme sau nu?
Usain Bolt, deţinător al recordurilor mondiale la 100 şi 200 de metri şi primul om din lume care a reuşit să-şi apere titlurile olimpice la aceste probe, este prieten la cataramă şi coleg de pregătire cu Asafa Powell. De aceea, următorul mare nume luat în colimator va fi chiar Bolt. Cel mai rapid om din lume a declarat în mai multe rînduri că nu a consumat niciodată produse dopante. "Îi invit să mă testeze în fiecare zi dacă trebuie să arăt lumii că sînt curat", a spus Usain Bolt.

Lista e lungă
Cei doi jamaicani şi americanul se alătură astfel unor nume rezonante care s-au înscris în lista ruşinii. Printre acestea, cîţiva campioni olimpici la 100 de metri, Ben Johnson, Linford Christie şi Justin Gatlin, care au fost şi suspendaţi.

Jamaicanca Veronica Campbell-Brown, dublă campioană olimpică la 200 de metri, a fost suspendată temporar în luna iunie după ce a fost depistată pozitiv la un diuretic. Un alt campion olimpic, americanul LaShawn Merritt, specialist la 400 de metri, a fost suspendat un an şi nouă luni pentru dopaj.

Cel mai celebru caz este Marion Jones, campioana la 100 şi 200 m de la JO de la Sydney, care a pierdut cinci medalii olimpice de aur şi a fost pedepsită chiar cu închisoarea pentru că a minţit în legătură cu substanţele folosite.

16 mai 2013 este data testului pozitiv în cazul atletului american

9,72 secunde a fost recordul mondial stabilit de Asafa Powell în 2008 la 100 metri

9,58 este actualul record mondial la sută, care îi aparţine jamaicanului Usain Bolt

CV Tyson Gay
- născut pe 9 august 1982, la Lexington, Kentucky
- locuieşte la Clermont, Florida
- 1,78 metri, 80 de kilograme
- aleargă 100 m şi 200 m
- recorduri personale: 9,69 secunde la 100 m, 19,58 secunde la 200 m
- vicecampion olimpic la Londra 2012 cu ştafeta SUA
- triplu campion mondial în 2007, la Osaka (100 m, 200 m şi ştafetă 4x100), vicecampion mondial în 2009, la Berlin (100 m)
- în 2007, la Osaka, Tyson Gay l-a învins pe Powell, care era deţinător de record mondial la vremea respectivă, la 100 m, şi pe Usain Bolt în proba de 200 de metri

CV Asafa Powell
- născut pe 23 noiembrie 1982, la Spanish Town, Jamaica
- 1,90 metri, 88 kilograme
- aleargă 100 m şi 200 m
- recorduri personale: 9,72 secunde la 100 m, 19,90 secunde la 200 m
- campion olimpic în 2008, cu ştafeta de 4x100 a Jamaicăi
- campion mondial în 2009, cu ştafeta de 4x100 a Jamaicăi
- fost deţinător de record mondial

579170-atleti-dopati.jpg

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (5)
dreamer123
dreamer123  •  17 Iulie 2013, 02:15

asta este...

bicaleonard
bicaleonard  •  16 Iulie 2013, 23:39

cum se face oare ca mai toti dopangii astia au contracte cu firma NIKE

madskills
madskills  •  16 Iulie 2013, 08:57

Trebuie sa fi nebun sa crezi ca la nivelul asta exista sportiv curat. Inclusiv Bolt, care e "tatal" lor. Cum bine a zis chrism, astia sunt mereu cu un pas in fata si e normal sa fie asa. Daca s-ar vrea cu adevarat, ar fi prinsi in secunda doi. Dar ganditi-va ce companii au astia in spate, cate sute de milioane se invart in jurul unor astfel de vedete. Lance Armstrong, Bolt, "eroul" Gay, Marion Jones, Gatlin, Montgomery, Froome si multi altii, cand sunt in plina glorie nu isi permite nimeni sa se atinga de ei, s-ar pierde prea multi bani, publicitatea ar scadea drastic. Asa ca sunt lasati in pace si mai apoi se schimba rolurile, "eroi" devin cei de la antidoppin

Vezi toate comentariile (5)
Comentează