SPORTURI  »  ATLETISM  »  100 DE ANI DE ATLETISM ROMÂNESC

FOTO Glorie în haine de gală » Federaţia Română de Atletism şi-a aniversat aseară centenarul

Un şirag de medaliate olimpice, mondiale şi europene: Doina Melinte, Maricica Puică, Paula Ivan, Viorica Viscopoleanu, Iolanda Balaş-Söter, Anişoara Cuşmir, Mitica Junghiatu şi Fiţa Lovin // Foto: Cristi Preda +6   FOTO
Un şirag de medaliate olimpice, mondiale şi europene: Doina Melinte, Maricica Puică, Paula Ivan, Viorica Viscopoleanu, Iolanda Balaş-Söter, Anişoara Cuşmir, Mitica Junghiatu şi Fiţa Lovin // Foto: Cristi Preda

Articol de - Publicat sambata, 03 noiembrie 2012 00:00 / Actualizat vineri, 02 noiembrie 2012 21:54

Doamnele atletismului românesc s-au întrecut la gala de aseară în ţinute elegante. Rochia Constantinei Diţă a atras cele mai multe priviri.

Parcarea Complexului sportiv olimpic de la Izvorani a fost neîncăpătoare aseară, cînd sala de sporturi a găzduit Gala "FRA la 100 de ani". "Toate scaunele sînt ocupate. Au venit cinci sute de invitaţi. Îi adunăm şi pe cei 100 de la tribună şi ajungem la 600 de invitaţi. Sînt mai mulţi", vorbeşte de unul singur Ion Buliga, secretarul general al FRA.

Festivitatea a început la 18:15, dar invitaţii au început să apară mai repede cu o oră. Primele campioane sosite au fost Fiţa Lovin, Natalia Andrei şi Maricica Puică. Toate trei, blonde. Ca de altfel majoritatea campioanelor "tricolore". "Ne-am îmbrăcat elegant pentru că nu se putea altfel", spune Fiţa Lovin, care a îmbrăcat o rochie albă, cu mîneci scurte, şi pantofi negri marcaţi cu strasuri. "Cred că este prima dată cînd ne adunăm atîţia din atletism", remarcă Maricica Puică. Au apărut, pe rînd, şi Doina Melinte, Iolanda Balaş, Viorica Viscopoleanu, Paula Ivan.

Din generaţiile mai tinere, nu au lipsit Gabriela Szabo, Violeta Beclea-Szekely, Oana Pantelimon, cea din urmă fiind şi singura brunetă dintre vedete. Nicoleta Grasu, care a venit însoţită de soţ şi de fiu, a trecut înainte pe la coafor, unde şi-a aranjat special părul. "Nu este nimic complicat. Mi-am buclat suviţele pe care le-am prins la spate", explică aruncătoarea de disc.

Constantina Diţă, campioana olimpică la maraton de la Beijing 2008, a întîrziat cîteva minute, dar a fost iertată de organizatori după ce i-au văzut rochia specială din voal... "Acum înţelegem de ce ţi-a trebuit mai mult timp", a spus unul dintre ei. Dintre campionii care se mai află în activitate a fost prezent Marian Oprea. Triplusaltistul a stat mai mult pe hol, unde aerul a fost mai respirabil. "Am mai intrat şi în sală, dar parcă e prea sufocantă atmosfera de acolo", a mărturisit atletul.

De la eveniment nu au lipsit invitaţii de onoare: Serghei Bubka, Irena Szewinska, triplă campioană olimpică la trei probe diferite: 4x100 m în 1964, 200 m în 1968 şi 400 m în 1976, Hansjorg Wirz, preşedintele Asociaţiei Europene de Atletism, Erki Nool, campion olimpic la decatlon. Elementele festive au fost gustate din plin de invitaţi. Paula Seling a interpretat pentru campionii premiaţi melodia "Simply the best" a Tinei Turner, în timp ce un cuplu de dansatori a prezentat o coregrafie modernă.

Sfaturi de la Irena Szewinska
Tripla campioană olimpică recomandă copiilor care se află la primii paşi în atletism să fie pregătiţi pentru orice: să sară, să alerge, să arunce. "Să nu încerce să se limiteze la o singură probă încă de la început. Dimpotrivă, să facă de toate, să-şi formeze o bază, să-şi consume energia. Abia mai tîrziu pot alege ceea ce le place şi li se potriveşte cu adevărat", a detaliat fosta mare atletă poloneză.

Campionii premiaţi la gală
Iolanda Balaş Soter - dublă campioană olimpică în 1960, 1964
Lia Manoliu (premiul a fost ridicat de fratele atletei) - campioană olimpică în 1968
Viorica Viscopoleanu - campioană olimpică în 1968
Anişoara Cuşmir - campioană olimpică în 1984
Doina Melinte - campioană olimpică în 1984
Maricica Puică - campioană olimpică în 1984
Paula Ivan - campioană olimpică în 1988
Gabriela Szabo - campioană olimpică în 2000
Constantina Diţă - campioană olimpică în 2008

100 de ani în cifre
- 15 sportivi care au stabilit recorduri mondiale
- 44 de recorduri mondiale
- 15 recorduri olimpice
- 237 medalii la CE
- 136 medalii la CM
- 48 de titluri mondiale
- 34 medalii olimpice

Dosar-ȘOC în Spania! Starul Barcelonei a dezinfectat camera, „de cei care nu-s musulmani”, apoi a vandalizat o vilă de lux, cu 7 dormitoare: perdele transformate în „hamuri și leagăne sexuale”! Tribunalul anunță: „Sunt 500 de poze la dosar”

Constantin Gâlcă, noul antrenor al Universității Craiova! Acord cu Mihai Rotaru


Comentarii (1)
mingicarul
mingicarul  •  03 Noiembrie 2012, 08:21

Atâta timp cât performanţele obţinute în sportul de performanţă, inclusiv atletism, se datorează exclusiv muncii şi talentului, ele merită elogiate. Altfel vorbim doar de farsori care nu constituie modele pentru tineri. Dacă ne referim la evenimentul în sine, este meritoriu organizarea acestuia pentru Federaţia Română de Atletism, în special invitarea unor personalităţi de marcă ca Serghei Bubka şi Irena Szewinska.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează