SPORTURI  »  ATLETISM  »  ATLETISM

Noua vedetă a atletismului românesc vrea să se menţină la nivel înalt: "Nu vreau să mă pierd pe drum"

Florentina Marincu a reuşit în concursul de la Praga să îmbunătăţească de două ori recordul european de junioare
Florentina Marincu a reuşit în concursul de la Praga să îmbunătăţească de două ori recordul european de junioare

Articol de - Publicat luni, 09 martie 2015 00:00 / Actualizat duminica, 08 martie 2015 23:25

Junioara de 18 ani, care a cucerit medalia de bronz european într-un concurs rezervat seniorilor, a spus că nu va permite să devină în cîţiva ani "o altă dezamăgire".

Campionatele Europene de sală de la Praga, care s-au încheiat aseară, au adus României două medalii de bronz interesante. Prima, cîştigată la lungime de mezina delegaţiei "tricolore", Florentina Marincu, şi a doua, la triplusalt, cucerită de veteranul echipei, Marian Oprea.

Doi atleţi între care există o diferenţă de vîrstă de 16 ani, dar care se aseamănă. Ambii au urcat pe podiumurile internaţionale de juniori. Florentina a reuşit însă ceva mai mult. S-a impus ca junioară într-un concurs rezervat seniorilor. O performanţă cu care a surprins federaţia naţională de atletism, a surprins antrenorii, s-a surprins pe ea însăşi.

Relaxată şi fericită, Marincu a colindat ieri prin Praga. A vizitat oraşul, dar a intrat şi prin cîteva magazine pentru a căuta cadouri pentru cei dragi.

- Florentina, cum te simţi acum, după ce s-a încheiat concursul?
- Superb. A fost un competiţie excepţională pentru mine pentru că nu am venit la ea cu obiectivul de a cîştiga o medalie. Doar în vis mi-am permis să mă gîndesc la podium.

- Dar care a fost obiectivul tău la aceste Europene?
- Să-mi îmbunătăţesc recordul personal..

- Şi ai reuşit două recorduri europene de juniori... A fost primul tău concurs internaţional de seniori?
- Nu. Am mai participat şi acum doi ani. Atunci eram junioară II.

- Şi cum este să te impui în faţa senioarelor, să le dai la o parte de pe podium?!
- E o senzaţie de satisfacţie, dar nu vreau să mi se urce la cap prea devreme. Sînt prea multe exemple în atletismul românesc de tinere speranţe, care au devenit campioni mondiali şi europeni la juniori şi tineret şi care nu au confirmat ca seniori... Nu o să permit ca peste cîţiva ani să devin o altă dezamăgire... Nu vreau să mă pierd printre senioare...

- Care crezi că este secretul unui campion adevărat?
- Să te antrenezi foarte mult, să fii serios, să investeşti pasiune în ceea ce faci. Eu aşa sînt şi nu o să mă schimb pentru că vreau să cîştig medalii de aur.

- Care este programul tău competiţional din acest an?
- Vor urma Europenele de juniori, la care vreau să mă duc. Apoi urmează Mondialele de seniori.

- Săritura de 6,79 metri de la Praga te ajută pentru Olimpiada de la Rio 2016?
- Baremul de calificare este 6,75 metri, dar trebuie să confirm şi în aer liber.

- Pentru o zi ai fost egală cu Marian Oprea!?
- Amîndoi am cîştigat bronzul european, dar el este un atlet mult mai valoros decît mine, are o experienţă de 15 ani în elita atletismului mondial...

Trăieşte la Deva, dar nu a fost atrasă de gimnastică!
Florentina Marincu nu a apărut acum din senin. În urmă cu doi ani, chiar site-ul IAAF a remarcat-o după ce cucerise titlul de campioană mondială de cadeţi la lungime şi triplusalt. A fost comparată cu legendara săritoare, o altă româncă, Anişoara Cuşmir, care crede că e făcută pentru marea performanţă. "E înaltă, are picioruşe lungi şi e puternică de la mama de acasă", a descris-o fosta campioană olimpică, de 6 ori recordmenă mondială.

Acum, din nou se vorbeşte mult şi frumos. Povestea ei e una simplă. "Vin din Deva, un fel de templu al gimnasticii româneşti, după cum ştie toată lumea, multe campioane s-au pregătit acolo. Totuşi, cînd mi s-a recomandat să mă apuc de sport, eram deja prea mare de vîrstă şi prea înaltă pentru a mai fi gimnastă", a spus ea.

Aşa că, în urmă cu 8 ani, s-a îndreptat spre atletism. "E viaţa mea. Nu-mi prea rămîne timp să mai fac şi altceva în afară de temele pentru acasă". Deocamdată, nu vrea să se mute în Bucureşti, ci să rămînă la Deva cu antrenorul ei, Nicolae Alexe.

5.000 de euro este suma cu care va fi recompensată de FRA Florentina Marincu pentru bronzul de la CE. Aceiaşi bani îi va primi şi Marian Oprea

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (8)
benaflek
benaflek  •  15 Martie 2015, 12:03
Postat de der.bomber pe 15 Martie 2015, 10:18

asa e...va ajunge mare daca nu va avea parte de accidentari ...

stai linistit ca are vana fata. nu se rablageste usor

der.bomber
der.bomber  •  15 Martie 2015, 10:18
Postat de benaflek pe 14 Martie 2015, 12:29

fata are un super super talent. cand am vazut saritura ei la tv. a fost pt .prima data cand am vazut o saritoare de clasa mondiala. si stiu ce spun

asa e...va ajunge mare daca nu va avea parte de accidentari ...

benaflek
benaflek  •  14 Martie 2015, 12:29

fata are un super super talent. cand am vazut saritura ei la tv. a fost pt .prima data cand am vazut o saritoare de clasa mondiala. si stiu ce spun

Vezi toate comentariile (8)
Comentează