SPORTURI  »  ATLETISM  »  DOLIU ÎN SPORT

O vizită în biblioteca lui Nae Mărășescu la câteva ore după ce s-a stins: "Îi plăcea foarte mult să citească"

BUCUREȘTI. Biblioteca lui Nae Mărășescu, ieri după-amiază // FOTO Ștefan Constantin +3   FOTO
BUCUREȘTI. Biblioteca lui Nae Mărășescu, ieri după-amiază // FOTO Ștefan Constantin

Articol de - Publicat luni, 08 august 2016 00:00

Nu te-ai gândi că, la o stradă distanță de aglomerația din Drumul Sării, o intersecție în care sunetul de claxon e gravat în aer, poți găsi atâta liniște.

Până și numele străzii, "Săbiuței", te binedispune. Aici, la etajul unu al unui imobil robust, Mihaela Mărășescu ne conduce, cu lacrimi în ochi, în biroul fostului atlet. "Aici sunt cărțile lui. Îi plăcea foarte mult să citească. Nu le vedeți pe toate, unele sunt puse pe două rânduri. Câte sunt? Nu îmi dau seama. Uitați-vă și estimați!", spune femeia.

Cărți, diplome, Gâgă

Cele mai dragi, câteva albume cu Jocurile Olimpice. Toate, puse chiar în dreapta biroului său, fără să lipsească cele romantice, precum Helsinki 1952, Melbourne 1956, Roma 1960 și Tokyo 1964.
Deasupra sunt plăci, medalii și diplome ale lui Nae. Și un medalion cu un câine.

"E Gâgă. Primul nostru câine. Un caniș alb, superb. Ne știa toată lumea după el. Eu i-am insuflat lui Nae dragostea pentru câini. Am avut 7. Acum, mai avem 4. Hai să-i vedeți!".

Un gest și multe telefoane

În curte sunt Bella, Sara, Kiki, trei caniși, și Fetița, un maidanez. "Îi iubea mult de tot. Stăteam aici, cu liniștea, cu câte un grătar. Nu îi mai plăcea să iasă din țară", oftează Mihaela.

Care mai are puterea să adauge că "de la Nae am învățat un lucru foarte important. Toleranța. Era, câteodată, exagerat de tolerant. Și ajuta pe toată lumea. Când stăteam lângă Foișor, a ajutat o vecină pe care nu o cunoștea foarte bine. Era aproape să fie dată afară din casă.

Acum, femeia ne sună mereu. De ziua lui, de ziua mea. De Sărbători.
Așa era Nae".

"Nu era prieten cu căldura. Locul său preferat era la Poiana Brașov"
Mihaela Mărășescu, soția lui Nae

"Îmi făcea cadouri. Însă cel mai des îmi spunea, simplu, «Ia-ți tu ce vrei, ce-ți place». Era un om atât de bun!"
Mihaela Mărășescu, soția lui Nae

Reacții din lumea sportului:

"Familia atletismului românesc se împuținează. Trioul care a coordonat atletismul în ultimii 25 de ani a dispărut, iar Nae Mărășescu rămăsese unul din marii sfătuitori ai noștri. Dumnezeu să-l odihnească!"
Violeta Beclea, prezentă la Rio

"A fost omul care m-a învățat organizare. A fost un om complet. Și sportiv, și antrenor, și un mare organizator. În anii de după '89, când nimeni nu ştia nimic, el s-a adaptat schimbării. Din păcate, l-au ascultat doar unii cum sunt cei de la scrimă, tenis, atletism"
Elena Frâncu, fost membru COSR

"Nae Mărășescu a fost unul din vinovații pentru marile rezultate din sportul românesc. A fost un om riguros, care nu ierta mediocritatea și care și-a clădit o autoritate recunoscută. E un an negru pentru atletismul românesc. S-au dus Titi Mihail, Iolanda Balaș, acum Nae Mărășescu Dispar profesioniștii din sport"
Alexandru Epuran, șeful de misiune al delegației României la Rio 2016

"Dacă sportul a pierdut un specialist, eu am pierdut un prieten. Am parcurs multe etape împreună cu respect reciproc pentru sport. Am o zi îngrozitor de proastă aici, la Rio. Sunt genul de dureri pe care nu le poți alina cu nimic"
Ioan Dobrescu, secretar general COSR

CV Nae Mărășescu

  • Născut: 12 noiembrie 1937, Bucureşti
  • Decedat: 7 august 2016, București
  • A practicat atletismul de performanță la Steaua (1962-1966)
  • Campion național la ștafetă 4X100m (1965)
  • A absolvit Institutul de Cultură Fizică şi Sport în 1966
  • A antrenat timp de 43 de ani
  • Ca antrenor, i-a pregătit pe printre alţii, pe Natalia Andrei, Fiţa Lovin, Doina Melinte, Cristieana Cojocaru, Sorin Matei şi Petru Drăgoescu
  • 27 de medalii câștigate de foștii săi elevi la competiții internaționale
  • fost secretar de stat MTS și membru COSR

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
dl.axinte
dl.axinte  •  08 August 2016, 10:23

... Dumnezeu sa-l odihneasca in pace ...

Vezi toate comentariile (1)
Comentează