SPORTURI  »  ATLETISM  »  CAMPIONATE MONDIALE

Pe umeri de 38 de ani

Nicoleta Grasu, Grasu, atletism
Nicoleta Grasu, Grasu, atletism

Articol de - Publicat luni, 24 august 2009 00:00

Singura medalie a României la CM de la Berlin a fost adusă de Nicoleta Grasu, sportivă de excepţie care concurează la nivel înalt din 1993

Resursele se îngustează. Pentru prima dată în istorie, delegaţia română la Mondialele găzduite de Berlin a fost formată doar din atlete. Nici un bărbat. Dintre ele, 17 la număr, cinci au trecut de calificări sau serii şi au ajuns în finale, alte cinci au fost prezente direct. Linie trasă sub aceste nume. Rezultatul? O medalie, adusă de una dintre cele mai în vîrstă sportive, discobola Nicoleta Grasu, 38 de ani în septembrie, care a avut aurul în buzunar pînă înainte de a cincea aruncarea, dar, în final, a terminat pe 3.

A fost şi mai rău
Nu e cel mai rău dintre bilanţuri. A fost o ediţie a CM de la care ne-am întors fără medalie, Paris 2003. Şi alta egală cu aceasta, Osaka 2007, unde tot Nicoleta a cîştigat un bronz, însă după ce ocupase iniţial locul 4 şi o altă atletă clasată mai sus a fost descalificată din motive de dopaj. Am avut însă şi vremuri glorioase, cu cîte două titluri la Mondialele din 1999, Gabriela Szabo şi Mihaela Melinte, respectiv 2001, din nou Szabo şi Lidia Şimon.

Lidia şi-a încercat şi ieri şansa, în maratonul de la Berlin. La 36 de ani încă neîmpliniţi, multipla medaliată a încheiat însă pe locul 19, la 7 minute de învingătoare. Cealaltă reprezentantă a României în cea mai lungă probă feminină, Nuţa Olaru (39 de ani), a terminat cursa ultima. Am mai avut la CM 2009 alte cinci sportive de peste 30 de ani, care n-au izbutit performanţe notabile.

Generaţii extreme
Sportivele cele mai tinere ale delegaţiei, campioanele mondiale de junioare Mirela Lavric (18 ani, 800 m) şi Bianca Perie (19 ani, ciocan), nu s-au calificat în finale. Nici Andreea Ogrăzeanu (19 ani) la 200 m. Anamaria Greceanu (20 de ani), la 20 km marş, a terminat a 34-a. Au făcut-o însă Cristina Bujin (21 de ani) la triplusalt, Maria Negoiţă (22 de ani) la suliţă şi Angela Moroşanu (23 de ani) la 400 mg.

Monica Stoian (27 de ani) s-a clasat a patra la suliţă. Ea este singura dintr-o generaţie de mijloc. Între atletele foarte tinere şi cele aflate pe final de carieră, pînă la urmă, unica medalie a fost cucerită de cineva din categoria a doua. Pentru că în acest moment, vîrsta reală a atletismului românesc este 38 de ani. Spre meritul Nicoletei şi îngrijorarea reală pentru ceea ce va urma.

27,5 ani este media de vîrstă a atletelor române participante la Campionatele Mondiale de la Berlin

Dinamo e condamnată la retrogradare! Nici victoria cu UTA nu îi asigură barajul » Toate CALCULELE: de ce rezultate indirecte au nevoie „câinii”

În 1987 termina în fața lui Hagi în cursa pentru Balonul de Aur, acum e agent imobiliar » Și-a schimbat și look-ul: „Samuraiul a plecat în vacanță!”


Comentarii (6)
 •  24 August 2009, 12:36

Voua va pasa de bani nu de sport mercenarilor ,nu se pot vedea meciurile din liga 1 si nici fazele video pe site-ul vostru ca cereti bani.VA INTERESEAZA BANII SI ATIT CARII SOCIALE CE SUNTETI.eXPRIMATI F BINE DEFINITIA EXCROCULUI"INSELATI OAMENII DE BANI SI PE DUMNEZEU DE ZILEcA NU MAI DISPARETI ODATA SA VINA ALTII CARE SUNT INTR-ADEVAR OAMENI.DACA ATI DISPAREA MIINE LA NIMENI NU I-AR PAREA RAU

 •  24 August 2009, 12:32

urat din partea lui marasescu sa vorbeasca de dopaj .cine vorbeste ?,el, cel mai "titrat" antrenor in probleme de dopaj,interesati-va la sportivii si antrenorii din perioada cand antrena sus numitul

bimbi79
bimbi79  •  24 August 2009, 11:44

Ne-am saturat de sloganuri... Va pasa de sport? Haida/de, voua va pasa de sport ? A fost ditamai campionatul mondial de atletism, cu multe recorduri mondiale. Daca Nicoleta nu lua bronz, nici de ea nu aminteati. Sloganul vostru, prefacut, este "NOUA NE PASA DE SPORT", dar voi amintiti doar performantele...

Vezi toate comentariile (6)
Comentează