SPORTURI  »  ATLETISM  »  MARATON

Sifan Hassan, câștigătoarea maratonului de la Londra: „Când m-am trezit de dimineață, mi-am spus că sunt tâmpită să alerg un maraton”

Sifan Hassan trecând linia de sosire FOTO Imago Images
Sifan Hassan trecând linia de sosire FOTO Imago Images

Articol de - Publicat duminica, 23 aprilie 2023 20:35 / Actualizat duminica, 23 aprilie 2023 21:16

Sifan Hassan (30 de ani) și Kelvin Kiptum (23) s-au impus la maratonul de la Londra, făcând două curse memorabile. Ambii se află la început în proba de 42,195 km

Maratonul de la Londra a oferit anul acesta două povești de triumf incredibile. La feminin, s-a impus olandeza Sifan Hassan (Țările de Jos), după ce a fost aproape de abandon la kilometrul 25, iar la masculin a câștigat Kelvin Kiptum (Kenya), care a fost la 16 secunde de recordul mondial al compatriotului său Eliud Kipchoge.

Victorie la primul maraton

Sifan Hassan a debutat într-o cursă de maraton, duminică, la Londra. Campioană olimpică în cursele de 5.000 și 10.000 de metri și medaliată cu bronz la 1.500 m la Tokyo, atleta născută în Etiopia a suferit enorm pe parcursul celor 42,195 km pe care i-a alergat în 2h18:33.

A trebuit să se oprească de două ori pentru a scăpa de durerile la șold și a fost aproape să fie lovită de motocicleta de cursă, atunci când s-a întors pentru a-și lua băutura. „Nu m-am gândit niciodată că voi termina maratonul și voi câștiga", a spus Hassan, care era la 28 de secunde în spatele plutonului fruntaș, la 25 km. „Nu pot să cred! Urma să mă opresc la 25 de kilometri".

Întrebată când a crezut că poate câștiga, Hassan a răspuns: „Când am trecut linia de sosire? Niciodată înainte. Când m-am trezit de dimineață, mi-am spus că sunt tâmpită să alerg un maraton și m-am întrebat ce e în neregulă cu mine. Eram atât de speriată, chiar am plâns. Am vorbit cu managerul meu și l-am întrebat: «De ce fac asta?»".

Întâmplarea de la cincisprezece ani

Pe lângă problemele cu șoldul, Sifan Hassan a avut un incident și cu o motocicletă. "Nu m-am antrenat să-mi iau băuturile în prealabil din cauza Ramadanului", a explicat ea. „Aproape am fost lovită, dar nu mi-a păsat pentru că voiam să termin maratonul", a explicat ea.

Povestea tinerei de 30 de ani e remarcabilă. S-a născut în Etiopia, dar în 2008 a ajuns în Țările de Jos ca refugiată. În primă fază a nimerit într-un adăpost pentru solicitanți de azil și i-a spus supervizorului său că ar dori să alerge, dar avea doar o pereche veche de pantofi. Clubul care a legitimat-o, apoi ei i-au oferit unii noi și de aici a început povestea de succes.

Se anunță o nouă stea

Sifan Hassan, câștigătoarea maratonului de la Londra: „Când m-am trezit de dimineață, mi-am spus că sunt tâmpită să alerg un maraton”
Kelvin Kiptum și bucuria sa de la final FOTO Imago Images

În cursa masculină, kenianul Kelvin Kiptum a realizat al doilea timp din istorie la maraton, 2 ore, 1 minut şi 25 de secunde, la 16 secunde de recordul mondial al compatriotului său Eliud Kipchoge. 

Kiptum, 23 de ani, a disputat acum doar al doilea maraton din cariera sa. La prima sa cursă, în decembrie, la Valencia, el devenise al treilea cel mai rapid atlet din istoria disciplinei.

Kiptum a accelerat la Londra după o oră şi jumătate de la startul cursei şi a terminat departe de compatriotul său Geoffrey Kamworor şi de etiopianul Tamirat Tola, campionul mondial.

Top 5 timpi maraton masculin

  • 2h01:09 - Eliud Kipchoge (Kenya)- 25 septembrie 2022- Berlin
  • 2h01:25- Kelvin Kiptum (Kenya)- 23 aprilie 2023- Londra
  • 2h01:41- Kenenisa Bekele- (Etiopia) - 29 septembrie 2019- Berlin
  • 2h02:48 -Birhanu Legese (Etiopia)- 29 septembrie 2019- Berlin
  • 2h02:55- Mosinet Geremew (Etiopia)- 28 aprilie 2019- Londra

Citește și:

Final fără podium » Mihai Mihuț a pierdut meciul pentru bronz, dar România a luat 5 medalii la Europene

Un titlu și o finală pentru românce » Irina Bara a abandonat în ultimul act la simplu, dar a câștigat la dublu cu Andreea Mitu

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (2)
belane
belane  •  24 Aprilie 2023, 09:48

Pai si "romancele" noastre ce-au facut ?

maradona79
maradona79  •  23 Aprilie 2023, 21:51

Multumesc pentru acest articol care are legatura cu sportul si alergarea. Se poate si fara cancan.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează