SPORTURI  »  ATLETISM  »  JO 2016

Vrea la Olimpiadă » Campionul paralimpic Markus Rehm speră să meargă la Rio

Markus Rehm se simte bine în groapa cu nisip // FOTO Reuters
Markus Rehm se simte bine în groapa cu nisip // FOTO Reuters

Articol de - Publicat duminica, 06 martie 2016 00:00

Cu o săritură de 8,10 metri, Rehm a luat fața adversarilor săi care nu au trecut prin coșmarul unei amputări.

Povestea tragică a germanului începe la 13 ani, cu un accident stupid. În timpul unei ieșiri pe apă cu wakeboardul, o ambarcațiune apărută din senin i-a prins picioarele în paletele propulsorului.

Stângul a scăpat cu câteva zgârieturi. Dreptul însă i-a fost sfâșiat. Atunci era să moară și, după trei zile de infecție și agonie, piciorul i-a fost tăiat. A fost ulterior protezat, iar în concursuri poartă lama care l-a făcut celebru și pe alergătorul Oscar Pistorius.

Desigur, asemănarea cu Pistorius nu se oprește aici. La fel ca sud-africanul, Rehm dorește să-și negocieze cu IAAF participarea în paralel la Jocurile Olimpice și la cele Paralimpice de la Rio, din luna august.

"Dacă ar fi ușor, toți ar sări așa mult"

Blade Jumper, așa cum este supranumit campionul paralimpic de la Londra, trebuie însă să demonstreze că piciorul artificial nu-i conferă niciun avantaj în fața celorlalți atleți. Germanul crede însă că secretele sale sunt talentul și munca, nicidecum tehnologia.

"Dacă proteza mea este un avantaj atât de mare, de ce niciun alt sportiv paralimpic, care beneficiază de același gen de picior artificial, nu poate sări cât sar eu?" a argumentat sportivul.

"La Mondialele rezervate sportivilor cu invalidități, diferența dintre mine și cel care a cucerit argintul a fost de 1,14 metri, iar el are același picior de bătaie, aceeași tehnică și același echipament ca mine. Dacă ar fi fost ușor, ar fi sărit toată lumea atât", a adăugat Markus.

Crede că IAAF îl duce cu vorba

Rehm spune că așteaptă încă din luna august a anului trecut să aibă o discuție cu șefii federației internaționale, ca aceștia să-i spună dacă poate sau nu concura la Olimpiadă. Recunoaște că este deja furios din cauza lipsei de seriozitate a celor de la IAAF.

"Am scris către IAAF, dar mi-au răspuns că sunt foarte ocupați. Aș vrea să mă întâlnesc cu oamenii de acolo față în față, și asta cât mai repede, pentru că timpul trece", a spus Rehm.

Atleții îl susțin

Markus Rehm e un tip popular în branșa sa. De aceea, foștii și actualii atleți îl sprijină în demersal său de a concura la Rio și în întrecerea olimpică.

"Nu vrea să ia banii sau medaliile de la gâtul nimănui. Vrea doar să ia parte la acest eveniment, pentru că performanțele îi permit acest lucru. În disciplina noastră e haos, nu avem sponsor la nivel internațional. De aceea cred că Markus ar aduce noutate și optimism în acest sport", a spus britanicul Chris Tomlinson.

Dar, desigur, există și voci din rândul atleților care s-au revoltat când au auzit de dorința lui Rehm de a merge la Rio. Printre ei, australianul Fabrice Lapierre, care a ocupat locul 2 la Glasgow, săptămâna trecută.

Activ dintotdeauna

Markus Rehm a fost un copil care se urca în copaci și încerca sporturi moderne, cum ar fi wakeboardingul. Acum, când se antrenează, își scoate proteza pe care o poartă zi de zi și peste piciorul artificial pune două șosete de silicon, care să amortizeze șocul provocat de sărituri. Rehm este și alergător, dar pentru aceste concursuri are o altă proteză, mai rigidă. Fiecare lamă de carbon care îi servește drept proteză costă în jur de 4.000 de euro.

20 de aniavea Markus Rehm când s-a apucat de atletism. Acum are 27

8,40metri este recordul personal al lui Rehm, cu cinci centimetri mai bun decât performanța cu care Greg Rutherford a câștigat concursul olimpic de la Londra

2012a fost anul în care Rehm a câștigat două medalii paralimpice – aur la lungime și bronz alături cu ștafeta de 4x100 metri a Germaniei

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează