SPORTURI  »  AUTO  »  MARELE PREMIU AL BRAZILIEI

E uriaş! » Vettel s-a impus şi în Marele Premiul al Braziliei după un an fantastic

Articol de - Publicat luni, 25 noiembrie 2013 00:00 / Actualizat duminica, 24 noiembrie 2013 23:23

Cifrele lui Sebastian Vettel din 2013: a obţinut cel de-al 4-lea titlu mondial consecutiv, a reuşit 13 victorii din 19 posibile, nouă dintre succese fiind consecutive. Absolut fantastic! Şi are 26 de ani!

Interlagos. Ultima cursă din 2013. Un sezon dominat clar de Sebastian Vettel, germanul adjudecîndu-şi cel de-al patrulea titlu consecutiv încă de la sfîrşitul lunii octombrie, după Grand Prix-ul Indiei.

Un 2013 enervant pentru toţi cei care nu sînt fanii germanului de la Red Bull. Vettel a fost cel mai bun pilot şi la fel de adevărat este că acesta a avut pe mînă o maşină excepţională pusă la dispoziţie de către echipa austriacă.

Acelaşi monopost pe care l-a pilotat şi Mark Webber, însă australianul, chiar dacă a avut prezenţe constante pe podium, n-a reuşit nici o victorie.

Pentru a noua oară în acest sezon, Vettel a plecat ieri din pole-position, miza germanului în Brazilia fiind clară: cea de-a 9-a victorie consecutivă, adică egalarea recordului deţinut tocmai din 1952 de către Alberto Ascari!

Ultima cursă pentru Webber
O cursă importantă nu numai pentru Vettel. Mark Webber şi-a luat rămas bun de la F1, australianul anunţîndu-şi de ceva vreme retragerea din Formula 1. Pilotul lui Red Bull şi-a anunţat şi planurile de viitor: participarea cu Porsche în Campionatul Mondial de Anduranţă.

Australianul dorea însă un rezultat mare la Interlagos, aşa, de final. Ultima impresie contează. Şi a reuşit! Un loc doi. Mai mult de atît nu s-a putut!

Mariaj Ferrari-Massa la final
La fel şi pentru Felipe Massa. Brazilianul, după 8 ani de carieră la Ferrari, se suia pentru ultima oară în monopostul scuderiei italiane chiar în faţa propriilor suporteri.

Totodată, ultima cursă din Formula 1 pentru motoarele V8 de 2.4 litri înainte de trecerea la unităţile turbo V6 de 1.6 litri din sezonul viitor.

Vettel, din nou cel mai bun
Un foc de paie la început! Vettel n-a avut cel mai bun start. Surprinzător, dar aşa a fost! Rosberg (Mercedes) a profitat şi a preluat conducerea în primul tur. Minunea a durat foarte puţin, un tur, pentru că Vettel şi-a reluat poziţia cu care ne-a obişnuit în 2013: primul loc.

La ce să te mai aştepţi? Poate ploaia ar fi putut schimba ceva pentru că apa nu ţine cont de ierarhii, deşi, cu o zi înainte, în timpul calificărilor, norii şi-au făcut de cap. La fel şi Vettel. A fost cel mai rapid!

Germanul are 26 de ani şi patru titluri. E în grafic! Are timp suficient să-l ajungă pe Michael Schumacher, septuplul campion mondial.

Ce urmează?
Aşteptăm cu nerăbdare sezonul viitor. Ferrari nu va mai accepta dominaţia Vettel. Chiar dacă a făcut deja o achiziţie de lux, finlandezul Kimi Raikkonen, scuderia italiană trebuie să facă un monopost competitiv.

Sîntem convinşi că dacă Alonso ar fi avut o maşină mai bună, titlul mondial s-ar fi jucat în ultima etapă, aşa cum s-a întîmplat în 2012!

McLaren va lua măsuri după cel mai slab sezon din istoria echipei, nici un podium în 2013!. Prima decizie s-a luat deja, mexicanul Sergio Perez nu va mai fi colegul lui Jenson Button.

Mercedes îşi va păstra tandemul Lewis Hamilton- Nico Rosberg, iar Massa va pleca la Williams.

596279-clasament-cursa.jpg

596280-clasament-general.jpg

VRUUUM de Luminiţa Paul » Adio emoţional

Pentru Mark Webber ieri a fost ultima cursă din F1. La 37 de ani şi 11 în Marele Circ, e imposibil să nu îţi tremure un pic vocea, mîna, picioarele cînd ştii că gata, pînă aici ai mers.

Australianul a colecţionat emoţii chiar şi înainte de cursa din Brazilia, amintiri care vor împodobi mereu aceste zile. "Briefingul piloţilor a fost interesant pentru că băieţii mi-au făcut o primire foarte bună, apoi am discutat cu ei. A fost drăguţ", a spus Webber.

"Munceşti mult, ani de zile, să concurezi împotriva acestor oameni, iar ei reacţionează atît de frumos. Asta înseamnă colegialitate. A fost ca un semnal de alarmă pentru mine, foarte emoţionant", a adăugat Mark.

"N-aş fi vrut ca ultimul meu week-end în Formula 1 să fie unul oarecare. Şi n-a fost, dimpotrivă". Iar faptul că a încheiat pe podium, pe locul al doilea, face finalul şi mai dulce.

De la anul, va trece la Porsche, în Campionatul Mondial de anduranţă şi la Le Mans 24 de ore. Finalul îi aduce un nou început. E un final intermediar.

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (8)
amigozzz
amigozzz  •  28 Noiembrie 2013, 00:08

:))))) cata frustrareee :)))) doare tare băieti ?! :)))))

anrazvan
anrazvan  •  26 Noiembrie 2013, 20:41

imi aduc aminte la o cursa ca Vettel era foarte nervos ca Webber era in fata lui si tragea tare, dupa care nu stiu ce a bombanit si turul urmator Webber a intrat la boxe, Vettel mai stând vreo 5 tururi si facand record. am senzatia nu doar de tratament preferential ci si de trisare, rbr folosind sigur-sigur tehnica ce nu e permisa sau validată de FIA. Sa faca ce vrea, formula red bull dar aceasta nu mai e F1. Asa cum spune flo, Schumi a castigat MP al Belgiei plecand ultimul din grila, cu o strategie perfecta, cursa cu suspans si datorita ploii. Panis a castigat la Monaco depasind tot ce era in cale.. la Vettel, mereu se plange in casca de obstructiile lui Webber care trebuia pedepsit.

jalemare
jalemare  •  26 Noiembrie 2013, 15:20

„Moralul este extraordinar şi sunt trist că acest sezon s-a terminat. Este incredibil faptul că am câştigat toate cursele de după pauza estivală. Maşina a fost fenomenală, de la cursă la cursă mai bună. Mulţumesc întregii echipe şi celor de la Renault“ uite ca nu-i magar asa cum bat cate unii campii...

Vezi toate comentariile (8)
Comentează
Close