SPORTURI  »  AUTO  »  CĂLĂTORII ŞI AVENTURI

Moin Khan şi-a împlinit visul, dar nu uită de România: "Şi datorită românilor am reuşit!"

Moin Khan nu a uitat de România. +8   FOTO
Moin Khan nu a uitat de România.

Articol de - Publicat duminica, 08 ianuarie 2012 00:00 / Actualizat sambata, 07 ianuarie 2012 20:17

Khan şi-a împlinit visul şi a fost primit ca un erou în oraşul său natal, Lahore. N-a uitat că, după accidentul de lîngă Arad, nu şi-ar mai fi putut continua călătoria dacă motocicliştii români nu l-ar fi ajutat să-şi repare Honda distrusă.

Moin Khan, motociclistul pakistanez care a realizat una dintre cele mai interesante aventuri ale anului trecut, a ajuns pe 31 decembrie 2011 acasă, în oraşul Lahore. După plecarea din România, unde a suferit un accident destul de grav lîngă Arad, cînd a fost lovit de o maşină care a virat pe contrasens, Moin avea un singur ţel :"Să ajung acasă pînă la sfîrşitul anului!".

A reuşit. Peste tot în Pakistan a fost primit ca un erou, sosirea la Lahore, chiar în ultima zi a anului abia încheiat, fiind considerată de conaţionalii săi evenimentul lui 2011.

Fără viză de Iran
Pe 5 decembrie, Moin părăsea Bucureştiul, îndreptîndu-se spre Bulgaria. Cu Honda sa aproape complet "renovată" de mecanicii români ai Asociaţiei Motocicliştilor, condusă de Dan Popescu. Chiar acesta i-a vopsit noua carenă în negru complet. Pînă la graniţa cu Turcia n-a avut probleme.

A realizat însă că aventura sa se prelungise prea mult şi îi expirase viza de Iran. De la Istanbul a fost nevoit să meargă la Ankara, unde, după lungi parlamentări şi aproape 10 zile pierdute pentru formalităţi, a primit viza.

Pe ger şi gheaţă prin Turcia
Prin munţi, în regiunea Erzurum, pe cea mai înaltă şosea din Turcia, în drumul spre Iran, vremea rea l-a prins din urmă. A gonit cu motocicleta sa pe drumuri extrem de periculoase, la aproape 2.000 de metri altitudine, pline cu gheaţă, pe un ger care a ajuns şi la minus 21 de grade Celsius!

"Am fost nevoit să mă opresc foarte des. Îmi îngheţau picioarele, am fost la un pas să îmi degere. Mi le înveleam şi în hîrtie igenică pe la benzinării, unde gazdele nu înţelegeau ce caut pe acolo pe motocicletă, în miez de iarnă. A fost groaznic, dar am rezistat şi eu, şi motocicleta", îşi aminteşte Moin.

A continuat, pe tot parcursul drumului, să facă poze şi să le trimită pe Facebook, pe contul său, ADifferentAgenda, un jurnal de călătorie urmărit de mii de admiratori. Oamenii l-au încurajat şi ajutat inclusiv financiar de-a lungul aventurii sale de aproape 40.000 de kilometri pe trei continente, America de Nord, Europa şi Asia. parcurşi doar cu motocicleta sa sport.

Cum s-a transformat accidentul unui motociclist pakistanez într-o surprinzătoare declaraţie de dragoste pentru România

Aclamat de mii de pakistanezi
De la intrarea în Pakistan, Moin a realizat că îşi împlinise visul. În fiecare oraş, pînă acasă, în Lahore, a fost întîmpinat cu simpatie de mii de pakistanezi.

"Vine Moin, eroul nostru naţional" erau titlurile afişelor care împînzeau localităţile prin care trecea. A intrat în Lahore, oraşul său natal, pe 31 decembrie, în jurul prînzului, încadrat de motociclişti pakistanezi, membri ai Asociaţiei PakWeels. Familia, prietenii, rudele, vecinii, erau toţi acolo. După 6 ani de cînd plecase la studii în SUA, Moin îi revedea pentru prima oară pe toţi.

Cum a început totul
Pe 10 iulie 2011, Moin Khan (23 de ani) a pornit în aventura vieţii sale. Era în SUA, la San Francisco, student, cînd s-a decis să demonstreze lumii că "pakistanezii nu sînt doar terorişti, cum ne prezintă toate canalele de ştiri din toată lumea, ci sînt capabili să facă şi lucruri frumoase, inedite". A răbdat de foame, şi-a luat trei slujbe, şi-a cumpărat o Honda CRB second hand, cu doar 2.900 de dolari în buzunare, şi a pornit în prima sa mare provocare: să ajungă cu motocicleta de la San Francisco în Pakistan, acasă, în oraşul natal, Lahore.

Accidentul din România
Pe 20 octombrie, Khan intra din Ungaria în România. Lîngă Arad, a fost lovit de o maşină. După 5 zile de spitalizare la Arad, unde a mărturisit că a trăit clipe groaznice, "fiindcă în primele patru zile n-a venit nici un medic să mă vadă", a ajuns la Bucureşti. Aici, mecanicii Asociaţiei Motocicliştilor Români i-au refăcut gratis Honda aproape complet distrusă, astfel că Moin şi-a putut continua călătoria.

"E incredibil ce ecou a avut aventura mea acasă şi în toată lumea. Nu se mai vorbeşte despre pakistanezi doar la modul negativ, că sînt numai sînt terorişti. E un vis împlinit!" (Moin Khan, motociclist pakistanez)

"N-am uitat de România, de prietenii mei de acolo. Le-am spus la toţi că e o ţară superbă. Aşa cum am promis, cînd mă însor, vin acolo să-mi fac luna de miere!" (Moin Khan, motociclist pakistanez)

"Am văzut că în România sînt foarte multe fete care merg pe motociclete, pe scutere. Vreau să fac o asociaţie a femeilor motocicliste şi în Pakistan, pentru că nu există aşa ceva la noi" (Moin Khan, motociclist pakistanez)

175 de zile a durat călătoria lui Moin Khan pe motocicleta sa sport, din San Francisco pînă acasă, în oraşul pakistanez Lahore: a plecat pe 10 iulie şi a ajuns pe 31 decembrie 2011

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (5)
arpiriki
arpiriki  •  08 Ianuarie 2012, 13:21

unde altundeva putea sa aiba un accident decat in Romania? cat despre treaba cu spitalul este de-a dreptul dezgustator. majoritatea doctorilor au uitat de juramantul lui Hippocrate, si-l aduc aminte numa cand simt plicu-n buzunar!!! rusine

stelist1986
stelist1986  •  08 Ianuarie 2012, 13:14

Pentru ce sa-l vada un doctor? Il vazusera aia de garda , au vazut ca are cateva julituri. Cat de grav sa fi fost daca l-au externat dupa 5 zile? Sa zica multumesc ca i-au dat de mancare si un pat. La el in zona aia de unde se trag bercea mondial si guta n-au nici apa curata si wc. Mai si zicea ca auzise ca in Romania lumea-i pusa pe nenorociri.Au ajuns inaripatii cronacanitori sa ne evalueze pe noi...

miky198
miky198  •  08 Ianuarie 2012, 12:00

Bravo lui...un roman care incearca sa-l "copieze" sau poate iranianul pe el:)) il gasiti pe www.b66ama.com si a facut deja America de Sud, acum este prin Asia...drum bun....poate ar fi interesant sa faceti un articol si despre el.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează