SPORTURI  »  AUTO  »  DRIVE TEST

Un hatchback de la Detroit » Cruze, varianta cu 5 uşi

Articol de - Publicat vineri, 16 decembrie 2011 00:00 / Actualizat joi, 15 decembrie 2011 21:18

După sedan, Cruze a lansat şi varianta cu 5 uşi pentru a intra şi în segmentul compact, acolo unde-i are ca adversari, printre alţii, pe VW Golf şi Opel Astra


Cruze înseamnă mult pentru Chevrolet. În 2010, modelul a fost cel mai vîndut din gama Chevy. Nu-i puţin lucru, avînd în vedere despre cine vorbim. Sedanul a cîştigat lupta, iar la Detroit, cartierul general al celor de la Chevrolet, s-a mărit miza. A intrat la bătaie în clasa maşinilor compacte. 5 uşi, adică hatchback, acolo unde a dat peste adversari redutabili. Doar două dintre ele: VW Golf sau Opel Astra. E suficient. Hatchback-ul se bucură de un succes enorm în Europa de Vest. Mai spre răsărit, bate în continuare vîntul cu sedan. Românii asimilează repede şi probabil că nu va mai dura mult şi caroseria cu 5 uşi va deveni populară.

Chevrolet a mai plusat o dată. A pus pe hatchback-ul său o motorizare diesel, atît de dragă românilor. 2.0 litri. Dacă sînt şi căluţi mai mulţi şi turbodiesel, cu atît mai bine:163 CP. Cutie manuală, 6 trepte. A rezultat o combinaţie perfectă, dinamică şi care nu a dat semne de oboseală. Cei 163 cai-putere sînt în vînă maximă la 3.800 de rotaţii, cînd motorul produce 360 Nm.

Cu această motorizare şi cu un mers mai sportiv, n-ai cum altfel pentru că hatchback-ul e neastîmpărat, a rezultat un consum de 6 litri şi un pic. Bine, în cartea maşinii se vorbeşte de 5,6 l/100 km. Cruze oferă şi două variante pe benzină: 1.6 litri, 124 CP şi 1.8 litri, 141 CP.

Vorbim şi de ţinuta de drum. Denivelările au fost trecute cu succes, iar virajele nu sînt o problemă pentru Cruze.


14.195 de euro (TVA inclus) este preţul de pornire pentru un Chevrolet Cruze, 1.6, 124 CP, benzină

Adversari
VW Golf
Opel Astra
Renault Megane

Chevrolet Cruze 2.0 163 CP
Preţ 20.185 euro
0-100 km/h 8,5 s
Viteză maximă 205 km/h
Consum mixt 5,6 l/100 km
Capacitate 1.998 cmc
Putere maximă 163 CP/3.800 rpm
Cuplu maxim 360 Nm/1.750 rpm

GSP verdict
Chevrolet a gîndit normal atunci cînd a decis ca modelul Cruze să fie şi în varianta hatchback, un segment extrem de popular în Europa. Motorizare turbo-diesel 2.0 litri, 163 CP se potriveşte de minune cu această maşină

Design ok
Motor ok
Consum ok
Dotări ok
Preţ ok

Plusuri
Motorul turbo-diesel la înălţime
Cu motorizarea 2.0 litri şi 163 CP, Cruze hatchback este o maşină dinamică. Autoturismul din clasa compactă are un portbagaj extrem de încăpător, 413 litri. Cinci persoane pot călători fără a întîmpina greutăţi în ceea ce priveşte confortul. Interiorul este simplu, dar plăcut. Nimic sofisticat. Consola centrală este garnisită cu un pic de argintiu pentru a crea o imagine plăcută, iar luminile de bord sînt albastre şi nu deranjează. La capitolul siguranţă, hatchback-ul nu a ajuns încă la EuroNCAP. Avînd în vedere că sedanul a obţinut punctajul maxim, 5 stele, şi cum vorbim de aceeaşi platformă, probabil că va rezulta acelaşi calificativ. Cert este că hatchback-ul oferă multe sisteme de siguranţă pasivă şi activă, 6 airbaguri în varianta de bază, ABS, EBd şi multe altele.

Minusuri
Buget restrîns pentru interior
Nu toate materialele folosite la interior sînt de cea mai bună calitate, plasticul fiind destul de dur. Probabil că cei de la Chevrolet au fost nevoiţi să taie de undeva costurile de fabricaţie pentru a obţine un preţ cît mai jos de vînzare şi au sacrificat interiorul. Butoanele de la care reglezi climatizarea nu şi-au găsit cele mai bune poziţii, fiind greu de manevrat pentru că sînt amplasate la extremităţile consolei într-o zonă pe care o poţi atinge cu genunchii.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close