SPORTURI  »  AUTO  »  DRIVE TEST

VIDEO: Alina Bunica a testat noul Citroen C-Zero » Rally electric

Articol de - Publicat vineri, 13 mai 2011 00:00 / Actualizat vineri, 13 mai 2011 11:13

Pilotul de raliuri Alina Bunica a făcut un drive test cu Citroen C-Zero, maşină cu motor 100% electric, cu o autonomie de 150 km şi care poate atinge viteza de 130 km/h

Pentru un pilot de raliuri un drive test cu o maşină electrică chiar că este ceva neobişnuit. Nu miroase nimic şi nici nu se aude nimic! Zero consum carburant, zero emisii de CO2 şi zero poluare fonică. Rezultă Citroen C- Zero, prima maşină electrică de nouă generaţie a constructorului francez cu motor 100% electric, lansată acum şi în România. Un automobil de oraş, cu patru locuri. Roteşti cheia în contact, aştepţi un semnal acustic, iar pe unul din ceasurile de la bord apare semnalul luminos "Ready". Atunci eşti sigur că maşina a pornit şi poţi pune maneta schimbătorului de viteză în unica poziţie de mers înainte: Drive.

Alina Bunica este pilot de raliuri, iar în acest sezon participă la Citroen Racing Trophy. "Este impresionant cuplul maxim al acestui motor care pleacă de la 0 km/h, practic cînd maşina este pornită. Un mare avantaj pentru că în oraş ai nevoie de cuplu în anumite momente. Faptul că este o maşină de dimensiuni mici te ajută la parcări. Are o caroserie compactă şi, datorită acestui lucru, interiorul este spaţios" a fost prima impresie a Alinei.

Paradoxal, faptul că nu produce zgomot nu înseamnă neapărat un lucru pozitiv. De ce? Explică Alina Bunica. "Ai un sentiment ciudat, în sensul că nu ştii dacă ceilalţi din jurul tău te aud sau nu. Mă refer în special la pietoni".

Pilotul de raliuri a răspuns şi la întrebarea referitoare la preţul unui C-Zero, 36.000 de euro. "Este scumpă, dar costurile de funcţionare sînt extraordinare faţă de maşinile cu motor termic". Cei de la Citroen au declarat că pentru C- Zero rezultă un cost de 1.5 euro/100 km.


36.642 de euro (TVA inclus) este preţul pentru un C-Zero în România

Adversari
Renault Fluence Z.E 26.000 de euro (TVA inclus) *
Mitsubishi i-MiEV 36.640 de euro (TVA inclus)
* Preţ pentru Europa

Citroen C- Zero 64 CP
Preţ 36.642 de euro (TVA inclus)
Performanţe
0-100 km/h 15,9 s
60-90 km/h 3,9 s
Viteză maximă 130 km/h
Autonomie 150 km

verdict Alina Bunica
"Este foarte potrivită pentru oraş avînd un cuplu maxim impresionant pentru că pleacă de la 0 km. Va mai dura pînă cînd în România se va crea infrastructura necesară pentru maşinile electrice"

Design ok
Motor ok
Consum -
Dotări ok
Preţ ko

Plusuri: 1.5 euro pentru 100 km parcurşi
Costurile de funcţionare sînt extrem de mici: 1.5 euro pentru 100 km parcurşi. Bateria lithium-ion poate fi alimentată la o priză de 220 V. O încărcare completă necesită 6 ore. Folosind o staţie externă (o singură fază de curent de la 125 A la 400 V), aceasta poate fi încărcată în doar 30 de minute (încărcare 80%). C- Zero îşi recuperează energia în timpul decelerării şi frînării. Cantitatea energiei recuperate depinde şi de viteza vehiculului. Dacă frîna nu este folosită şi nici pedala de acceleraţie nu e apăsată, bateria se încarcă. Maşina este dotată cu ESP, 6 airbaguri, aer condiţionat şi un portbagaj de 166 litri.

Minusuri: Probleme cu alimentarea bateriei
Cum nu există infrastructură în România, încărcarea bateriei rămîne o problemă.

Firmele sau clienţii din rîndul persoanelor fizice care stau la casă n-au nici o problemă. Conectează cablul de alimentare special la priza din casă şi gata. Dacă locuieşti la bloc, nu e bine deloc! Bateria nu poate fi demontată!


Alina Carmina Bunica
Data naşterii 26 ianuarie 1986
Profesie jurist
Maşina personală Mitsubishi Lancer EVO 8
Maşina de curse Citroen C2 R2 MAX 1.6 litri16V 185 CP
Debut karting 2001
Debut raliu 2007
Performanţe campioană naţională RallySprint juniori (2009)
campioană naţională cu echipa Jack Daniel's Hiparion (2009)

Dinamo e condamnată la retrogradare! Nici victoria cu UTA nu îi asigură barajul » Toate CALCULELE: de ce rezultate indirecte au nevoie „câinii”

În 1987 termina în fața lui Hagi în cursa pentru Balonul de Aur, acum e agent imobiliar » Și-a schimbat și look-ul: „Samuraiul a plecat în vacanță!”


Comentarii (1)
olivian
olivian  •  13 Mai 2011, 11:09

Faza ca 0 emisii e relativa. Nu isi pune nimeni problema de unde vine curentul? Daca provine din Termocentrale> emisile masinii=emisile termocentralei pentru producerea curentuli respectiv.......si procentul de curent electric din termocentrale este destul de mare inca. Ganditi putin inainte

Vezi toate comentariile (1)
Comentează