SPORTURI  »  BASCHET  »  BASCHET

Air Qiaodan :) Michael Jordan a dat în judecată un comerciant chinez de echipament sportiv

Qiaodan i-a folosit fără permisiune numele şi tricoul lui Michael Jordan
Qiaodan i-a folosit fără permisiune numele şi tricoul lui Michael Jordan

Articol de - Publicat miercuri, 08 mai 2013 00:00 / Actualizat marti, 07 mai 2013 19:07

Şi firma asiatică l-a chemat în faţa instanţei pe Jordan, pe motiv că i-a pătat reputaţia!

Fostul baschetbalist american Michael Jordan a intentat proces firmei chineze Qiaodan Sports, susţinînd că aceasta a comercializat echipament folosindu-se de numele său şi de numărul 23 fără permisiune.

Compania Qiaodan deţine peste 6.000 de magazine în toată China. Mai mult decît atît, tradus din dialectul mandarin în engleză, Qiaodan înseamnă chiar Jordan, iar compania şi-a înregistrat acest nume în 1998, la multă vreme după ce Jordan devenise celebru, nu doar în China, ci în întreaga lume.

Se fac că plouă
Pentru că sponsorul lui Michael Jordan, marele producător Nike, nu a cumpărat numele Jordan comercializat în China, compania Qiaodan a profitat de această eroare şi şi-a însuşit peste 100 de mărci legate de Jordan, inclusiv numele celor doi fii ai fostului jucător, Jeffrey Jordan şi Marcus Jordan.

Qiaodan mai utilizează un logo al unui baschetbalist care seamănă cu simbolul Air Jordan logo, dar şi tricoul cu numărul 23, pe care echipa Chicago Bulls, alături de care Jordan a cucerit 6 titluri NBA, l-a retras definitiv în onoarea lui Michael.

Iarbă şi pădure, nu Jordan
În paralel, Qiaodan susţine că acest cuvînt, care se pronunţă cheow-dan, nu are legătură cu vedeta americană şi că înseamnă, de fapt, în mandarină, "iarba şi pădurea Sudului" şi este şi un nume propriu des întîlnit în China.

Veniturile companiei Qiaodan au crescut de la 45,6 milioane de dolari în 2007 la 456 de milioane de dolari în 2010. În plus, firma chineză l-a chemat la rîndul ei în judecată pe Jordan, cerîndu-i 8 milioane de dolari ca despăgubiri pentru că fostul baschetbalist i-ar fi ştirbit reputaţia şi i-ar fi îngreunat listarea la bursa internaţională.

183.000 de dolari a cerut Jordan drept despăgubiri, bani pe care a promis să-i investească în baschetul din China

13 sezoane a jucat Michael Jordan pentru Chicago Bulls

30,1 puncte pe meci este media înregistrată pe Jordan, cea mai mare din istoria NBA

32.292 de puncte înscrise are Jordan în total, fiind al treilea în topul marcatorilor

"Qiaodan Sports şi-a construit o afacere bazîndu-se pe numele meu, pe numărul 23 şi pe numele copiilor mei, fără autorizaţie. Cumpărătorii chinezi au dreptul să ştie că au fost înşelaţi" (Michael Jordan, de 6 ori campion NBA)

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
claudiu120284
claudiu120284  •  08 Mai 2013, 08:11

JOrdan si Chicagi Bulls... ce vremuri!....

Vezi toate comentariile (1)
Comentează