SPORTURI  »  BASCHET  »  SPORTUL POATE SCHIMBA ÎN BINE VIAŢA

Cel mai bun român din NBA îşi dezvăluie secretul: "Am avut noroc în viaţă. Sportul m-a adus aici"

Ghita Muresan a dezvaluit care a fost cheia succesului pentru el
Ghita Muresan a dezvaluit care a fost cheia succesului pentru el

Articol de GSP - Publicat joi, 18 august 2011 00:00 / Actualizat joi, 18 august 2011 13:55

"Am avut noroc în viaţă". Aşa răspunde cel mai bun baschetbalist român din istoria NBA la întrebările legate de cariera sa ca jucător profesionist. Nu are nici mai mult, nici mai puţin de 2 metri şi 31 de centimetri, dar Gheorghe Mureşan, alintat "Ghiţă" de familie şi fani, a reuşit să ducă pînă acum o viaţă aproape normală, în ciuda înălţimii sale.

Triteni (Cluj) este locul unde a văzut pentru prima dată lumina zilei şi unde şi-a petrecut copilăria pînă în momentul în care a plecat la Universitatea din Cluj să joace baschet. Baschetul profesionist la practicat în Franţa, la Pau-Orthez, timp de un an, pînă cînd a fost selectat de către Washington Bullets, o fostă echipă din NBA.

După doar un sezon (1993-1994), din cauza accidentărilor, s-a întors în Franţa, de unde avea să revină în cel mai important campionat de baschet din lume, un an mai tîrziu. Din 1998 pînă în 2000, a îmbrăcat tricoul celor de la New Jersey NETS, unde şi-a încheiat cariera din NBA.     

"Ghiţă" a revenit în această vară în România pentru a da viaţă proiectului menit să ajute tinerii car vor să facă sport, prin Ghiţă Mureşan Summer Camp Tour. AFLĂ DETALII DESPRE TABĂRA DE VARĂ

"Pe mine m-a ajutat foarte mult sportul, am avut multe satisfacţii, mi-am făcut mulţi prieteni şi mi-a dat caracterul de acum. Tocmai pentru asta încerc să dau înapoi pentru ţara care m-a format".

...despre începutul carierei de baschetbalist

"Oamenii cu care am început baschetul mi-au schimbat viaţa. Colegii mei de echipă din Franţa, din România, oamenii care au avut încredere în mine, managerul, antrenorul, toţi aceştia m-au ajutat.

Atunci voiam să fiu cel mai bun jucător din echipă, din lotul naţional, din România şi am obţinut toate astea. Nu le-am obţinut doar pentru că am vrut, ci pentru că am muncit, pentru că am fost serios. Nu m-am gîndit niciodată că pot juca la un nivel profesionist în America. Norocul şi viaţa m-au ajutat să joc în NBA, fără să visez măcar să ajung acolo".

...despre reacţiile celor din jurul său

"Poţi să înveţi să ignori ceea ce nu îţi place, precum privirile celor din jurul meu. Sportul m-a învăţat să fiu fair-play. Să fii înalt nu este un avantaj, ci să fii între primii 300 de jucători din lume. În viaţă, e foarte important pe cine ai în jurul tău. Eu am fost înconjurat de oameni deosebiţi", a mai spus Ghiţă.

Întrebat cum ar fi fost fără baschet, fără toată cariera lui, Ghiţă Mureşan a răspuns sigur pe el: "Contează să nu regreţi tot ce ai făcut pînă atunci".

...despre Michael Jordan

"Michael Jordan a schimbat baschetul în America, a schimbat conceptul sportului în lume. Datorită lui, foarte mulţi copii s-au apucat de baschet, pentru că a demonstrat că este cel mai spectaculos joc. La Chicago Bulls, era cunoscut ca un fel de extraerestru. Nu mă gîndeam că joc împotriva lui MJ, ci mă gîndeam cum îl pot opri să vină la coş".

...despre nemulţumiri

"E bine să fii nemulţumit, pentru că tocmai atunci faci mai multe pentru a deveni mulţumit. Dacă nu jucam aşa cum îmi doream, mă antrenam mai mult".

...despre relaţia cu Billy Crystal (actorul cu care a fost coleg în filmul "Uriaşul meu", lansat în 1998)

"Billy Crystal m-a sunat într-o iarnă pe cînd eram la Wahington Wizards să mă întrebe dacă vreau să bem o cafea la Los Angeles. La masă, mi-a zis că are un script, mi-a povestit că eu sînt persoana pe care el o caută. A fost vorba de noroc. Billy este un om foarte muncitor, plăcut. Era primul care se trezea să te ajute", este de părere Gheorghe Mureşan.

...despre credinţă

"De fiecare dată cînd intram pe teren, îi mulţumeam lui Dumnezeu că am putut să încep meciul. La final, îi mulţumeam că nu m-am accidentat", a spus Ghiţă la Sinteza Zilei, pe Antena3.

În prezent, Gheorghe Mureşan stă în America, alături de soţie şi cei doi copii, în timp ce restul familiei se află în România.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (6)
asdxx
asdxx  •  18 August 2011, 12:41

Da, mai stiu eu unul. A mai existat un nene pe numele sau Ernest Grunfeld, nascut la Satu Mare, care a jucat acolo, la Milwaukee, Kansas City si New York. Guess what? E tot roman. Are si cetatenie americana, dar la origine e roman. Asa ca exprimarea nu e deloc gresita.

allskillz
allskillz  •  18 August 2011, 11:09

ronaldo666 ai dreptate..chiar e imaginea baschetului romanesc...shi zic shi eu ca merita sa fie inclus in categoria celor mai buni sportivi romani ai tuturor timpurilor....pentru nici un baschetbalist roman nu a mai ajuns unde a fost el....shi sa joci la NETS in NBA e o foarte mare realizare zic eu

unmaker
unmaker  •  18 August 2011, 10:53

a fost aproape Vlad Moldoveanu sa joace in NBA, dar Ghita a fost singurul care a jucat

Vezi toate comentariile (6)
Comentează
Close