SPORTURI  »  BASCHET  »  FINALA NBA

VIDEO Jokic și Murray, prestație irezistibilă » Denver Nuggets o învinge fără emoții pe Miami Heat în primul meci al finalei NBA

Denver Nuggets s-a impus în primul meci al finalei NBA cu Miami Heat, scor 104-93, după un meci de excepție făcut de Nikola Jokic și Jamal Murray. Foto: NBA
Denver Nuggets s-a impus în primul meci al finalei NBA cu Miami Heat, scor 104-93, după un meci de excepție făcut de Nikola Jokic și Jamal Murray. Foto: NBA

Articol de - Publicat vineri, 02 iunie 2023 07:16 / Actualizat luni, 05 iunie 2023 04:23

Denver Nuggets s-a impus în primul meci al finalei NBA cu Miami Heat, scor 104-93, după un meci de excepție făcut de Nikola Jokic și Jamal Murray. Următorul meci este tot pe terenul lui Denver, în noaptea de duminică spre luni, de la ora 3:00, în direct pe Orange Sport 1.

Cine se aștepta să ajungem aici? Denver Nuggets, pentru prima oară în finala NBA, Miami Heat, prima echipă din turneul preliminar și doar al doilea cap de serie #8 din istorie care face pasul spre ultimul act. Jimmy Butler știa. Și o știa de un an, de la meciul 7 cu Boston Celtics din finala Conferinței de Est, când a avut coșul victoriei în mâini:

Anul următor vom fi suficient de buni și o să fim înapoi în aceeași postură și vom rezolva treaba.

2023, finala Conferinței de Est, un nou meci 7 cu Boston Celtics. De data aceasta, Miami nu mai iartă, iar Jimmy Butler, cu o mână de jucători ignorați la draft, ajunge să se lupte pentru trofeu.

În față îi stă însă Nikola Jokic, noua mașinărie de triple-double din baschetul american, care a ratat la mustață cel de-al treilea trofeu de MVP consecutiv în sezonul regulat. I l-a suflat Joel Embiid și i-a blocat drumul dintr-un top select din care mai fac parte doar giganții Bill Russell și Wilt Chamberlain!

Finala NBA » Meciul 1: Denver Nuggets - Miami Heat 104-93

Finala începe la Ball Arena din Denver, Colorado, în fața a 19.528 de spectatori. E locul unde Jokic și Nuggets nu știu să piardă. Doar 7 înfrângeri în sezonul regulat și victorii pe linie în play-off. Iar primul meci e vital în duelul cu Miami, care a pornit cu victorie în primele 3 runde.

Săptămâna în plus de pauză se vede în jocul gazdelor, dar și talia superioară. Miami pare debusolată pe parchet. Aaron Gordon e găsit constant în preajma coșului și pare on fire, ajunge la 12 puncte în primul sfert! Adebayo și Butler leagă adunat 15 puncte, însă doar americanul cu origini nigeriene pare să fie cu adevărat în meci.

Jokic, dirijorul lui Denver

Jokic e ținut la distanță. De parcă ajută la ceva? Se transformă într-un veritabil quarterback și bifează assist după assist! Prima aruncare la coș vine abia când cronometrul arată că mai sunt 3,3 secunde! Coș, evident, 29-20.

Lipsește răutatea lui Butler, care nu își intră în ritm deloc. Caleb Martin, care putea fi MVP-ul finalei de conferință cu Boston, e doar o umbră palidă. Șters e puțin spus. 

Miami se desprinde încet, dar sigur. Murray e ca un arcaș de la distanță și își trece în cont 10 puncte în sfertul doi. De partea cealaltă, Jokic pare că își poate găsi coechipierii și legat la ochi. Miroase a triple-double.

Tot Jokic e cel care închide și sfertul doi cu un coș superb după o piruetă nu foarte grațioasă, dar eficientă, 59-42.

Unde e Butler?

Erik Spoelstra pare să le fi băgat mințile în cap elevilor săi la pauză, iar Miami se apropie în 90 de secunde la 10 puncte, 49-59. Degeaba însă, apare Murray cu două acțiuni consecutive la care obține și fault și o desprinde din nou pe Denver.

Butler reapare pe tabelă după 23 de minute de secetă! E doar 51-65, no pressure... Adebayo e în continuare în formă, însă nu poate de unul singur. Când pare că Miami se poate apropia, Denver o pune la respect imediat. Caleb Martin vine și el la meci cu 15 minute rămase pe ceas cu un coș de 3 puncte, primele din finală, 60-75. 

3 puncteau bifat împreună Martin și Strus. Un singur coș din 17 aruncări încercate!

Brown intră pe teren și trântește 8 puncte fără răspuns din partea oaspeților. Distanța capătă proporții și doar Kyle Lowry oprește seceta de peste 200 de secunde fără coș a lui Miami. Denver intră însă cu un avans mai mult decât liniștitor la pauză, 84-63!

Jokic anulează orice mică speranță

Sfertul 4 începe perfect pentru Heat. Kyle Lowry zguduie plasa cu două coșuri de la distanță, iar avansul se taie la 10 puncte, 74-84! Poate abia acum începe meciul cu adevărat? Nu. 

Denver revine rapid și vine rapid cu o fază demnă de PlayStation. Murray îi fură mingea lui Highsmith pe un contraatac driblează până la semicerc și azvârle mingea în margine pentru Porter Jr. Își păcălește adversarii din două fente, îl găsește pe Jokic sub coș, care nu iartă! 90-74 pentru Denver, Miami cere time-out!

2 aruncări liberea avut Miami pe toată durata meciului, un record pentru play-off-ul NBA

Adebayo ajunge la 26 de puncte, Miami începe să arate ceva mai bine în defensivă. Highsmith leagă 7 puncte la rând pentru Heat, care vine la 9 puncte cu două minute și jumătate rămase de jucat. „Lunetistul” Djokic nu doarme însă. Mai inventează o pasă pentru Caldwell-Pope, al 14-lea assist!, două libere, încă un coș din întoarcere și s-a terminat pentru Miami, 93-104. 

Spoelstra aruncă prosopul în ultimele 30 de secunde și primul meci e gata. Victorie fără emoții pentru Denver, care bifează victoria cu numărul 9 pe teren propriu în play-off și, dacă Miami nu schimbă ceva, o va lipi și pe cea cu numărul 10 luni dimineață.

Evident, Jokic încheie seara cu un nou triple-double, al NOUĂLEA în play-off! 27 de puncte, 14 pase decisive și 10 recuperări!

Murray și Jokic, irezistibili

Jamal Murray și Nikola Jokic au avut o prestație absolut sclipitoare. Din cele 104 puncte reușite de Nuggets, 87 au fost marcate de cei doi sau au venit după pasele lor. Cifrele reușite sunt istorice. Doar doi jucători reușiseră înainte de ei să bifeze la debutul într-o finală NBA cel puțin 25 de puncte, 10 pase decisive și 5 recuperări, Michael Jordan și Russell Westbrook!

Trioul Jokic, Murray, Porter Jr. este primul după 37 de ani care încheie un meci din finala NBA cu triple-double, double-double și double-double. Ultimii au fost în tricoul lui Boston Celtics: Larry Bird, Kevin McHale și Robert Parish.

În plus, Jokic e doar al doilea jucător din istorie care debutează într-o finală cu triple-double după Jason Kidd.

3 perechiau bifat câte 10 pase decisive într-un meci din finala NBA: Michael Jordan - Scottie Pippen (de 3 ori), Magic Johnson - James Worthy (de 2 ori) și Nikola Jokic - Jamal Murray

Am jucat baschet în stilul Nuggets. Găsește omul liber, pasează-i omului liber, aruncă atunci când ești liber. Am reușit să plimbăm mingea, n-am stat pe loc. De asta am avut mereu oameni liberi în atac.
Jamal Murray, point guard Denver Nuggets

Cifrele meciului 1:

Denver Nuggets:

  • Nikola Jokic - 27 puncte, 14 pase decisive, 10 recuperări;
  • Jamal Murray - 26p, 10pd, 6r;
  • Michael Porter Jr. - 14p, 1pd, 13r;
  • Aaron Gordon - 16p, 1pd, 6r;
  • Kentavious Caldwell-Pope - 7p, 3r;
  • Bruce Brown - 10p, 2pd, 5r;
  • Christian Braun - 1pd, 1r;
  • Jeff Green - 4p, 1r.

Miami Heat:

  • Jimmy Butler - 13p, 7pd, 7r;
  • Bam Adebayo - 26p, 5pd, 13r;
  • Caleb Martin - 3p, 4r;
  • Max Strus - 3pd, 5r;
  • Gabe Vincent - 19p, 5pd, 2r;
  • Kyle Lowry - 11p, 5pd, 5r;
  • Haywood Highsmith - 18p, 2r;
  • Duncan Robinson - 3p, 1pd, 1r;
  • Cody Zeller - 3r;
  • Nikola Jovic - 1r;

A mai jucat: Omer Yurtseven.

Programul finalei NBA:

  • Meciul 1: Denver Nuggets - Miami Heat 104-93
  • Meciul 2: Denver Nuggets - Miami Heat (luni, ora 3:00); 
  • Meciul 3: Miami Heat - Denver Nuggets (joi, 8 iunie, ora 3:30); 
  • Meciul 4: Miami Heat - Denver Nuggets (sâmbătă, 10 iunie, ora 3:30); 
  • Meciul 5*: Denver Nuggets - Miami Heat (marți, 13 iunie, ora 3:30); 
  • Meciul 6*: Miami Heat - Denver Nuggets (vineri, 16 iunie, ora 3:30); 
  • Meciul 7*: Denver Nuggets - Miami Heat (luni, 19 iunie, ora 3:00). 

*dacă va mai fi necesar 
**toate meciurile sunt transmise în România de Orange Sport 1

Cum s-au calificat până în finala NBA:

Denver Nuggets - campioana Conferinței de Vest, #1 în sezonul regulat

  • 4-1 vs. Minnesota Timberwolves (#8)
  • 4-2 vs. Phoenix Suns (#4)
  • 4-0 vs. Los Angeles Lakers (#7)

Miami Heat - campioana Conferinței de Est, #8 după play-in

  • 4-1 vs. Milwaukee Bucks (#1)
  • 4-2 vs. New York Knicks (#5)
  • 4-3 vs. Boston Celtics (#2)

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (2)
contrabas3
contrabas3  •  02 Iunie 2023, 10:13

Miami merita să joace finala! —— Din Florida vin unele dintre restaurantele cele mai faimoase din America: Olive Garden cu minunata lor zuppa Toscana, Rib City Grill cu meniul meu preferat (full rack baby back ribs and shrimp, fies și honey mustard sauce on the side + cele mai bune onion rings pe care le-am mâncat vreodată, în afară de cele de la George’s din Texas), Firehouse Subs, etcetera. —— Palmierul sub care se relaxa cu ceva timp în urmă “numitul Catalyn” poate mărturisi cât de frumoasă este Florida, nu doar pentru ocean, plaje, Mar-a-Lago, DeSantis, Trump, restaurant Borcea (Lol!), dar și pentru oamenii de acolo!

contrabas3
contrabas3  •  02 Iunie 2023, 09:40

Ahhh… Denver Nuggets… îmi amintesc echipa de după 2008 cu Carmelo Anthony, Chauncey Billups (traded de la Detroit Pistons pentru Allen Iverson), Andersen, Carter și ceilalți și veșnica luptă cu vecinii lor îndepărtarți de la Lakers… și uite că joacă finala… ce surpriză plăcută! —— Colorado nu are doar echipă bună de baschet, dar și unele dintre cele mai cunoscute fast food restaurants din America au început în Colorado: —— Chipotle Mexican Grill, SmashBurger, Good Times Burgers & Frozen Custards, Qdoba Mexican Eats, Snooze, Garbanzo Mediterranean Fresh, etcetera. De asemenea are lacuri multe, păduri veșnice și munți înalți. Seamănă cu Transilvania noastră.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează