SPORTURI  »  BASCHET  »  NBA

Mamba out! Legenda celor de la LA Lakers s-a retras din NBA după o carieră de 20 de ani

Cu mâna la inimă, baschetbalistul a mulţumit colegilor şi fanilor
Cu mâna la inimă, baschetbalistul a mulţumit colegilor şi fanilor

Articol de - Publicat vineri, 15 aprilie 2016 00:00

Kobe Bryant, legenda celor de la LA Lakers, s-a retras miercuri noapte, după o carieră de 20 de ani şi 5 titluri NBA.

Pentru ultima oară în carieră, Bryant şi-a îmbrăţişat colegii şi antrenorul în chip de membru al echipei. Pentru ultima oară Staples Center a strălucit numai pentru el, iar Bryant a făcut ce a vrut cu mingea şi cu publicul.

"Frăţioare!", a exclamat jucătorul, în faţa oamenilor care îi ofereau, din toată inima, aplauze la scenă deschisă. "Nu-mi vine să cred că au trecut 20 de ani. E o adevărată nebunie".

Nebunie a fost şi la ultima reprezentaţie a lui Kobe. El a marcat 60 de puncte miercuri noapte, iar echipa sa, singura la care a jucat în întreaga sa carieră, a câştigat partida cu Utah Jazz cu 101-96.

Ultimele sale două puncte le-a înscris din lovituri libere, exact aşa cum a făcut, cu ani în urmă, Michael Jordan când şi-a încheiat activitatea.

Accidentări frecvente

"Nu puteam să-mi doresc mai mult de la viaţa asta. Vreau să mulţumesc tuturor, a fost absolut minunat. Nu-mi vine să cred că s-a terminat. Vă iubesc din tot sufletul şi vă muţumesc. Ce mai pot spune? Mamba out!", şi-a luat la revedere Bryant de la fani, relaxat şi cu un zâmbet larg pe buze.

Rivalii de la alte echipe sau telespectatorii au părut, după reacţiile pe reţelele de socializare, mai emoţionaţi şi mai plângăreţi decât Kobe însuşi. Spaniolul Pau Gasol a scris: "N-am cuvinte să descriu ultimul meci al lui Kobe Bryant", iar Magic Johnson, fostul mare jucător al lui Lakers, a notat că aceste 60 de puncte înscrise de Kobe reprezintă cea mai frumoasă reprezentaţie de final pe care a văzut-o vreodată, în orice sport.

În ultimii ani, decizia lui Kobe de a se retrage s-a conturat din ce în ce mai clar, nu atât din cauza vârstei, cât mai ales din cauza accidentărilor grave şi repetate. În acest sezon, Lakers au mers extrem de prost, clasându-se pe ultimul loc al Conferinţei de Vest după sezonul regulat.

Aşa se scrie istoria

În aceeaşi seară în care Kobe Bryant a pus punct carierei sale, un alt mare baschetbalist a înregistrat un record notabil. Stephen Curry, jucătorul lui Golden State Warriors, a înscris cel de-al 400-lea coş de puncte din acest sezon.

Ba chiar a depăşit această bornă, terminând sezonul regulat cu 402 încercări reuşite. Cu mai puţin de o lună mai devreme, el a devenit primul jucător care înscrie 300 de coşuri de 3 puncte, iar pe 27 februarie îşi dobora propriul record, 286, stabilit în sezonul trecut.

Echipa lui Curry a obţinut o performanţă excepţională, încheind sezonul regulat 2015-2016 cu 73 de victorii, cu una mai mult decât Bulls în urma cu 20 de ani. Warriors au înregistrat doar 9 înfrângeri înaintea începerii playoff-ului, în care vor juca mai întâi împotriva celor de la Houston Phoenix.

Rivalitatea nu se uită

Lumea nu va uita niciodată relaţia tăioasă pe care Kobe a avut-o, la început de carieră, cu mai experimentatul lui coleg de echipă, imensul Shaquille O'Neal. Deşi au cucerit împreună trei titluri NBA, cei doi nu s-au suportat niciodată şi au avut momente în care confruntarea lor era să degenereze în bătaie.

Cu câteva zile înaintea ultimului meci jucat de Bryant, O'Neal nu s-a lăsat şi a declarat că şi-ar fi dorit să aibă şi el parte de un turneu de la revedere, atunci când a terminat-o cu baschetul.

"Sunt gelos pe Kobe. Eu n-am fost tratat atât de bine şi chiar regret. Şi pe mine m-au iubit oamenii şi meritam un astfel de show de adio", a spus O'Neal.

3este locul pe care-l ocupă Kobe Bryant în topul marcatorilor all-time din NBA, după Kareem Abdul-Jabbar şi Karl Malone. Chiar după el, în această ierarhie, se află idolul

Cifrele lui Kobe

  • 8 şi 24 au fost numerele sale de pe echipament
  • 17 ani avea când a fost draftat în NBA
  • 20 de sezoane a jucat în cea mai valoroasă ligă de baschet a lumii
  • 18 selecţii a strâns Bryant în NBA All-Star Game, pentru Vest
  • 33.643 puncte a marcat în NBA

CV - Kobe Bean Bryant

  • născut pe 23 august 1978, la Philadelphia
  • 1,98 metri înălţime, 96 de kilograme
  • selectat în NBA în 1996 de Charlotte Hornets şi transferat imediat la Los Angeles Lakers
  • 5 titluri de campion NBA - 2000, 2001, 2002, 2009, 2010
  • de două ori MVP al finalei NBA - 2009 şi 2010
  • cel mai bun jucător din NBA - 2008
  • campion olimpic cu echipa SUA în 2008 şi 2012
  • este căsătorit cu Vanessa, iubita lui din adolescenţă, şi au împreună două fiice - Natalia Diamante şi Gianna Maria-Onore

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează