SPORTURI  »  BASCHET  »  DRAMĂ

O poveste incredibilă » Cum se dă uitării o minge de baschet

Articol de - Publicat joi, 01 septembrie 2011 00:00 / Actualizat miercuri, 31 august 2011 22:50

Cel mai bun antrenor pentru echipele de colegiu din America este o femeie. Pat Summitt are 59 de ani şi o boală teribilă: Alzheimer


Acum Pat Summitt le antrenează pe fetele de la Tennessee Lady Vols. Pat este antrenorul cu cele mai multe victorii din campionatul universitar, NCAA, peste 1.000. I-a depăşit pe bărbaţii din meseria aceasta şi ar mai avea multe de spus de pe banca tehnică. Antrenează din 1974, este o legendă vie. În 36 de ani ca tehnician, nu a avut nici măcar un sezon în care echipa ei să nu fie învingătoare.

Pat însă începe să piardă meciul cu propria ei vîrstă, cu propria ei memorie. De curînd, antrenoarea a fost diagnosticată cu Alzheimer. Acum aproape un an, cînd cel dintîi medic a avut curajul s-o anunţe că ar putea suferi de aşa ceva, Summitt a fost pe punctul să-l pocnească. "Ai idee cu cine ai de-a face?", a întrebat femeia. Oîntrebare adresată maladiei, nu medicului.

Sarcasm şi negare
Pierderile de memorie, din ce în ce mai dese, mai frustrante, s-au intensificat. "Şi-a rătăcit cheile de trei ori într-o zi. a întîrziat la antrenament. O dată, nici nu a mai ajuns, a rămas în pat", povesteşte fiul său, Tyler. Iar cel mai rău o amăreşte faptul că uită ce indicaţii dă în timpul meciurilor. Îşi uită deciziile, sfaturile. Îşi uită raţiunea de a exista.

Conducerea universităţii Tennessee a asigurat-o că a fost şi va rămîne mereu antrenoarea lor. Dar pentru cîtă vreme? Pat Summitt îşi dă seama că, uneori, schemele, tactica, toate par nişte imagini blurate, îndepărtate, muribunde. Se sperie de ea însăşi. Alteori, şi le aminteşte şi le aplică exact ca la carte. Atunci se mai linişteşte. Dar peste două zile boala atacă din nou, parşiveşte. Dar femeia luptă. Uneori e sarcastică la adresa acestui Alzheimer: "Uneori, uit că îl am", rînjeşte femeia.

Deocamdată, boala nu este foarte avansată. De aceea, Summitt este încă foarte activă şi nu vrea să se dea bătută. Merge la întîlniri cu sportivii, citeşte ziarul cu glas tare în fiecare dimineaţă, ia parte la acţiuni caritabile. După finalul sezonului trecut, s-a supus unor teste medicale aprofundate. Săptămîna aceasta a trebuit să-şi anunţe elevele că suferă de această maladie degenerativă îngrozitoare. În vestiar, suflul s-a oprit pentru o clipă. Dar tot antrenoarea le-a dat voie să respire: "Lucrurile nu au cum să meargă înapoi. Vor merge înainte".

Verificări medicale meticuloase
Testele au fost multe, grele şi cu rezultate dureroase. Pat nu a putut număra înapoi de la 100 din 7 în 7, nu a ştiut în ce zi se află. Nu a ştiut numele hotelului la care se cazase în timpul testelor. "Dar ea mereu a fost aşa, cu multe responsabilităţi, din hotel în hotel, cu încurcături, cu telefoane şi chei pierdute. În plus, testele medicale nu spun IQ-ul baschetbalistic. Nu-ţi verifică puterea de a fi lider şi nici puterea de a forma şi de a menţine relaţii". Atît de matur vorbeşte Tyler, fiul ei, care are doar 20 de ani.

Va fi greu. Pînă acum, ea a fost cea care avea grijă de familie, de echipă. Acum, treptat-treptat, rolurile se vor inversa, pentru că această boală nu se opreşte din evoluţie şi nici nu trece vreodată.

Exerciţii zilnice
Pentru a-şi elasticiza memoria şi a nu o lăsa să piară, Pat Summitt face în fiecare zi exerciţii de matematică, de logică. Se joacă pe iPad-ul său, rezolvă puzzle-uri, pentru a-şi ţine mintea în priză. Fiul ei are grijă de ea, dar Pat nu-l lasă pe tînăr să-şi piardă tot timpul alăturie de ea. Din momentul în care a depăşit faza de negare a bolii sale, Summitt şi-a propus să lupte şi să-i întîrzie cît mai mult deznodămîntul urît şi confuz.


"Cîteodată, uit că am Alzheimer"
Pat Summitt

"Am crezut că mama m-a învăţat tot ce a a avut să mă înveţe pînă acum. Dar văd că a păstrat această lecţie de curaj şi demnitate pentru acum"
Tyler, fiul lui Pat Summitt

Ce este Alzheimer-ul
Este cea mai comună formă de demenţă. Este o boală incurabilă şi degenerativă, descrisă de neuropatologul şi psihiatrul german Alois Alzheimer în 1906 şi numită după el. Cei mai mulţi pacienţi sînt diagnosticaţi peste vîrsta de 65 de ani, deşi uneori maladia poate apărea la vîrste mult mai scăzute. În 2006, în întreaga lume erau 26,6 milioane de persoane bolnave de Alzheimer. Simptomele sînt confuzia, iritabilitatea, agresivitatea, schimbarea de tonus, problemele de limbaj, pierderea memoriei pe termen lung.

CV
Pat Summitt
- născută pe 14 iunie 1952, la Clarksville, Tennessee
- de opt ori campioană a NCAA cu Tennessee Lady Vols
- a făcut parte din echipa de baschet a SUA care a cucerit aurul olimpic în 1984, la Los Angeles

45 dintre fostele jucătoare pregătite de Summitt au ajuns, la rîndul lor, antrenoare de baschet

18 prezenţe în Final Four-ul NCAA, mai mult decît orice alt antrenor, bărbat sau femeie

8 titluri NCAA are Pat Summitt, record absolut

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (7)
stancuvlad
stancuvlad  •  01 Septembrie 2011, 11:15
Postat de dragos.marinescu pe 01 Septembrie 2011, 02:17

Frumoasa intentia unui astfel de articol pentru un ziar de doi lei, insa cand nu te pricepi la baschetul de peste ocean draga Oana nu este de ajuns doar sa traduci din engleza in romana, ceea ce sunt sigur ca ai facut. In primul rand e NCAA Basketball Women, NCAA simplu poate insemna si basebal, fotbal american, soccer, etc. Cel mai titrat antrenor din baschetul universitar este regretatul John Wooden, 10 titluri cu UCLA Bruins la masculin, sapte dintre ele consecutive, asa ca ar fi trebuit sa precizezi ca doamna din articol detine recordul la feminin si atat. Sunt multe alte greseli dar sunt sigur ca nu vei citi acest comentariu astfel incat am considerat ca nu are rost sa imi pierd timpul

Da. Cu siguranta cel mai mare antrenor din baschetul de colegiu si nu numai. 10 titluri ca antrenor(plus unul ca jucator). A antrenat jucatori ca Bill Walton sau Kareem Abdul Jabbar. A brevetat vestita "UCLA cut" care este folosita si acum de mai toate echipele din NBA.

demolator74
demolator74  •  01 Septembrie 2011, 07:37

//marketglory.com/register/demolator74 ://marketglory.com/register/demolator74 ://marketglory.com/register/demolator74 A inceput un nou joc de strategie economica in care vei putea transforma moneda virtuala in bani adevarati... Fi-ti printre primii care va inscrieti gratuit folosind adresa de mai sus si aratati-va calitatile de economist!?! Va doresc distractie placuta si de ce nu , SPOR LA BANI!

shumi_panco_gool
shumi_panco_gool  •  01 Septembrie 2011, 05:11

ma cutremura povestea...interesant mod de a lupta cu boala, asta de a-ti tine mintea ocupata mereu...

Vezi toate comentariile (7)
Comentează