SPORTURI  »  BASCHET  »  POVESTE

Povestea zilei: James Naismith, canadianul care a dat lumii baschetul. În 1891

Articol de GSP - Publicat joi, 17 ianuarie 2013 00:00 / Actualizat joi, 17 ianuarie 2013 11:47

Povestea lui Naismith incepe odata cu iarna, pe 6 noiembrie 1861. Nu-si aduce aminte cu prea mult drag de copilarie. Stie ca ii placeau jocurile, cele inteligente. Si mai stie ca parintii lui l-au parasit cand inca nu stia prea bine sa scrie.

Sportul i-a fost iubire, refugiu. I-a fost viata, asa cum si-a imaginat-o in visele marete ale copilariei. James Naismith n-a fost doar un practicant, ci o persoana care a vrut sa-i multumeasca sportului printr-un nou… sport.

Ramas fara mangaierea parinteasca, micul James a fost luat in grija de unchiul sau. De la el si pasiunea pentru sport. A studiat la Almonte, apoi a mers la Universitatea Mc Grill, din Montreal. A reprezentat cu succes institutia in diverse activitati sportive, din mai toate domeniile perioadei de-atunci: fotbal canadian, rugby, gimnastica sau lacrosse.

A mers in Statele Unite, la Colegiul Springfield, pentru a preda educatia sportiva. De obicei, iarna bloca “miscarea” ordonata in Massachusetts.

Baschetul, inventat in 14 zile

A primit ordin din partea directorului ca in termen de doua saptamani sa se gandeasca la un sport de interior, care sa-i pastreze pe student aproape de educatie fizica. “James, e frig tare la noi, ai 14 zile sa pui in aplicare un nou joc”, i-a zis Dr. Luther Glick, decanul. “James, ca uitasem, sa nu-l faci prea complicat, am nevoie ca toti elevii sa-l poata juca”, adauga in graba seful.

N-a dormit noptile, dar avea sa merite. “13 reguli am scris, suficient cat sa nu fie prea complicat”, isi spunea Naismith. In decembrie 1891, la o luna dup ace bifase a 30-a sarbatorire, James avea sa-si puna schitele in aplicare.
I-a adunat pe toti, a pus un cos in stanga si unul in dreapta. Le-a explicat cum se puncteaza si s-a dat drumul la primul meci de “Basket Ball”. “N-au fost prea incantati, dar le-am spus mereu regulile, am jucat tot timpul. Pana la urma l-au indragit”. Intr-un an de zile a devenit cel mai popular joc din campusul studentesc. Toata lumea vroia sa joace.

CITEŞTE CONTINUAREA ARTICOLULUI AICI.

Comeback neașteptat! Cristi Balaj semnează și va fi noul președinte al clubului din Superliga

Știm finala barajului de Conference League » Când și unde se va disputa


Comentarii (2)
alin.gabriel
alin.gabriel  •  17 Ianuarie 2013, 14:21

Universitatea se cheama McGill, nu Mc Grill, ca nu este produs McDonalds!! Oricum, mersi!! Am ras de mi-a crapat burta.

ovidiu_3003
ovidiu_3003  •  17 Ianuarie 2013, 12:02

James Naismith mare inventator ...un articol frumos ...de aduceri aminte

Vezi toate comentariile (2)
Comentează