SPORTURI  »  BASCHET  »  AMERICANII AU TRECUT LA BUTOANE

Surpriza din dosarul crimei împotriva baschetbalistului » Ce a descoperit FBI în cazul Hardy

Ambasada SUA de la București spune că nu are de făcut deocamdată nici un fel de alte comentarii vizavi de
prezența agenților FBI în dosarul “Hardy” FOTO Agerpres
Ambasada SUA de la București spune că nu are de făcut deocamdată nici un fel de alte comentarii vizavi de prezența agenților FBI în dosarul “Hardy” FOTO Agerpres

Articol de - Publicat marti, 25 octombrie 2011 00:00 / Actualizat marti, 25 octombrie 2011 14:00

Baschetbalistul ar fi fost reautopsiat în SUA: oasele cutiei sale craniene, în special în zona occipitală, care s-a izbit de podea, ar fi avut circa 4 mm, jumătate faţă de un om normal. FBI se implică şi din cauza conotaţiilor rasiste ale cazului: Tănăsoaia se referea la Hardy cu apelativul "cioară spurcată"


Vineri la prînz, criminalişti şi procurori zgribuliţi în faţa clubului Emotione din Giurgiu, descoperiţi de jurnaliştii de la "Giurgiuveanul": îl aşteaptă pe procurorul general adjunct al României, Marius Iacob. Omul care n-a găsit-o pe Elodia vine de la Bucureşti pentru reconstituirea faptelor în urma cărora a murit Chauncey Hardy.

"Iarăşi?", reacţionează anchetatorii giurgiuveni. Iarăşi, pentru că FBI i-a audiat încă o dată pe martorii chemaţi de procurorii români, mama sportivului a primit condoleanţe de la Traian Băsescu, Hardy nu mai e doar un baschetbalist de la CSŞ Giurgiu. Iacob coboară din maşină flancat de doi bărbaţi. Îi prezintă scurt: "nişte colegi poliţişti". Gazdele îi salută, li se răspunde, se trece la măsurători. După două ceasuri, "colegii poliţişti" ies din club şi sînt invitaţi de giurgiuveni la o cafea.

Colegii bănăţeni din FBI
"Sînteţi din Bucureşti, nu?", sparge gheaţa un lucrător al locului. "Nu tocmai", surîde tipul mai înalt. "Mi-am dat seama, ai accent de..." "De bănăţean", îi ia vorba din gură oaspetele, "ai mei sînt din Timişoara". "Aha. Dar cred că sîntem de-o seamă, tu în ce an ai terminat Academia?". Celălalt "coleg poliţist", mai scund, nu mai are chef de joacă. E frig la Giurgiu, familia lui Hardy aşteaptă "complete investigations and answers".

"N-am urmat Academia, dar sîntem colegi. Iar el e originar din Timişoara. Doar că sîntem cetăţeni americani, lucrăm pentru o instituţie din SUA". Linişte. Doar vîntul se mai aude pe sub praguri. Bărbaţii veniţi cu Iacob vorbesc perfect româneşte, ai zice că-s cel mult din Comana sau Bolintin. Giurgiuvenilor le vine inima la loc: "Păi, spuneţi aşa, mai sînt opt colegi de-ai voştri pe-aici, de cînd cu nebunia asta. Dar ăia sînt americani-americani!".

"Chauncey a fost reautopsiat. Vă mişcaţi greu"
Şi limbile se dezleagă, dar numai cît trebuie. Nu atît incompetenţa anchetatorilor români, cît încetineala procedurilor a determinat FBI să preia frîiele. Cei doi au fost trimişi din SUA, de la "centru", unde există angajaţi "native Romanians", extrem de utili în cazurile "cetăţean american-România-moarte violentă".

"Bănăţeanul" vrea să liniştească apele: "E o anchetă proprie, nu e nimic peste capul vostru. Spre exemplu, Hardy a fost reautopsiat în SUA nu pentru că IML nu se pricepe, doar că durează foarte mult pînă aveţi raportul final". Exemplu: nici pînă ieri, Spitalul Bagdasar-Arseni nu a întocmit raportul cerut de Ministerul Sănătăţii.

Giurgiuvenii zîmbesc: "Păi, cînd i-au făcut autopsia?". "Dacă miercuri la 18:30 a decolat din Bucureşti avionul cu trupul lui şi a ajuns în Middletown vineri..."

Specialiştii: "Craniu de nou-născut". "Grosimea osului nu indică rezistenţa"
"Sînt elemente noi, poate se vor regăsi şi în raportul IML Bucureşti. Hardy suferea de o afecţiune nu foarte gravă, dar care îi destabiliza sistemul osos. Din cauza asta avea şi mulţi dinţi lipsă". Cafelele înţepenesc pe masă. "Avea oasele mai subţiri. Spre exemplu, în zona occipitală, cu care s-a izbit de podea, medicii noştri spun că avea craniul de două ori mai subţire decît un om normal!".

Medicii spun că, în medie, grosimea osului occipital e de 8-10 mm. "Dar contează şi de ce zonă a osului vorbim", completează un neurolog care comentează ipoteza: "E exclus ca o tulburare de asimilare a calciului să aibă efecte atît de accentuate! Pentru un os occipital de 4-5 mm grosime poate fi vorba de o problemă în formarea materiei proteice care susţine calciul. Nu e o boală propriu-zisă, ci numai o deficienţă a organismului. Craniul unui nou-născut are o grosime între 2 şi 6 mm!". Practic, craniul lui Hardy măsura în grosime cam cît un parbriz obişnuit de maşină.

Un alt specialist în domeniu avertizează însă că grosimea cutiei craniei nu relevă automat rezistenţa ei: "Structura craniului e ca o plăcintă cu mere. Osul are două foiţe dure, între care există o substanţă spongioasă, care dă grosimea osului. Dacă există o cantitate mai mare din această esenţă, osul poate fi chiar mai puţin rezistent, pentru că nu mai e la fel de compact".

Hardy, "cioroi" pentru Gypsy
Cei "opt colegi" sînt la Giurgiu din primele zile de după moartea baschetbalistului. La început, au supervizat şi au trimis rapoarte. Există şi un motiv puţin cunoscut: investigaţia paralelă a americanilor nu a vizat doar ce s-a întîmplat în club şi la spitalul giurgiuvean, ci tot ce s-a petrecut cu baschetbalistul la Giurgiu, din prima lui zi la Dunăre. Concluziile: "cioroi" şi "cioară spurcată", aşa se făcea referire la Hardy în discuţiile dintre Ionuţ Tănăsoaia, agresorul arestat, şi prietenii săi, care, da!, îl ştiau pe baschetbalist înainte de conflict.
"Conotaţii rasiste", surîde sorbind din cafeaua răcită "Bănăţeanul".

Raportul IML întîrzie
Deşi directorul medical al IML Bucureşti, Cristian Curcă, anunţase la sfîrşitul săptămînii trecute că ieri ar fi fost programată o întîlnire cu medicii care l-au autopsiat Chauncey Hardy, se pare că raportul medico-legal nu este complet încă. Echipa de legişti ar fi trebuit să prezinte concluziile finale în acest caz, pas foarte important pentru întreg mersul anchetei, şi aşteptat de procurorii giurgiuveni.

"Am oferit ajutorul nostru şi, din cîte înţeleg, a fost acceptat. Sînt foarte mulţumit că cel puţin un om al FBI va fi implicat"
Lanny Breuer, procuror general adj. al SUA, pentru giurgiunews.ro

3 este numărul baschetbaliştilor americani care jucau în afara SUA şi care au murit în ultimii trei ani, exceptîndu-l pe Chauncey Hardy: Robert Traylor (Puerto Rico),  Marvin Stone (Arabia Saudită), Kevin Widemond (Portugalia). Cauza deceselor: infarct.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (8)
tamplaru
tamplaru  •  25 Octombrie 2011, 11:44

TZIGANI SI CIOROI SPURCATZI SUNT EI CARE L-AU UCIS PE HARDY SA FITI INCHISI PE VIATZA NENOROCITZILOR SAU MAI BINE EXECUTATI Oricum DUMNEZEU e sus si o sa vi se intoarca ce ati facut,chiar daca justitia la noi e corupta si nu veti lua multi ani. MOARTE CLANULUI

denvery
denvery  •  25 Octombrie 2011, 10:21
Postat de claudiuhermelin pe 25 Octombrie 2011, 08:28

bey marine, am vazut cu totii ca te cheama ca pa ala in sceneta lu' Caragiale - goe marinelu - am inteles ca esti din julesti sarbi, da' ce nu intelegem este cam cum percepi tu realitatea. Pai tu bey baiatule vorbesti aici de ceva care nu are legatura cu subiectul dat. Parerea mea personala este ca pe langa faptul ca esti din alt banc, mai esti si mult mai tampit decat permite legea romana. Au fost aia cu recensamantul pe la tine? :-)

pentru - claudiuhermelin Sigur ca vedem cu totii ca esti pupincurist al echipei de la cimitir. Si chiar nu ar avea legatura cu articolul, doar ca vezi tu.... problema reala este ca agresorul din povestea asta era asa cam ca tine. Si el era simpatizant al echipei de la cimir - toti numai colorati, si cu toate acestea se referea la altii cu apelativul "cioara". Si atunci care este morala.... La tine au fost aia cu recensamantul ? :-) Ca si tu pari cam tampitzel...

claudiuhermelin
claudiuhermelin  •  25 Octombrie 2011, 08:28
Postat de marinell pe 25 Octombrie 2011, 07:35

Am vazut si aseara cum galeria av0rtonului comunist plina de ci0ri striga la rapidisti tziyganii....

bey marine, am vazut cu totii ca te cheama ca pa ala in sceneta lu' Caragiale - goe marinelu - am inteles ca esti din julesti sarbi, da' ce nu intelegem este cam cum percepi tu realitatea. Pai tu bey baiatule vorbesti aici de ceva care nu are legatura cu subiectul dat. Parerea mea personala este ca pe langa faptul ca esti din alt banc, mai esti si mult mai tampit decat permite legea romana. Au fost aia cu recensamantul pe la tine? :-)

Vezi toate comentariile (8)
Comentează