SPORTURI  »  BASCHET  »  NBA

Tributul numărului 35 » Povestea emoționantă din spatele tricoului ales de Kevin Durant, cel mai curtat jucător din NBA

Articol de - Publicat duminica, 05 iunie 2016 11:15

Cei mai mulți dintre sportivi își aleg numărul de pe tricou în funcție de propriile superstiții sau de idolii pe care i-au avut în copilărie. Kevin Durant, 27 de ani, este diferit însă, iar povestea din spatele numărului 35 este una cu totul specială.

”Vreau ca tot mai mulți oameni să știe motivul și ce înseamnă. Acesta este scopul meu, să-i mențin numele viu”

Pentru cei mai puțin familiarizați cu baschetul, Durant este liderul lui Oklahoma City Thunder, semifinalistă în play-off-ul NBA din acest an. Ales al doilea la draft-ul din 2007, starul lui Oklahoma și-a condus echipa în nouă sezoane de șase ori în play-off. În 2014, acesta a fost declarat MVP-ul sezonului regulat. Anul acesta rămâne liber de contract și este cel mai curtat jucător de către forțele din NBA.

”Mi-a dat încredere atunci când mă îndoiam de mine”

Totul a început când Durant avea numai 8 ani și pornea în drumul său spre NBA și l-a cunoscut pe Charles Craig. ”Eram un copil slăbuț și înalt. Nu prea jucasem baschet, dar cel mai înalt primește întotdeauna cea mai mare atenție”, descrie Durant contactul cu primul său antrenor pentru newsok.com. ”Mi-a spus că într-o zi pot ajunge foarte bun și am muncit. Mi-a dat încredere atunci când mă îndoiam de mine. Mi-a spus că atunci când intru pe teren sunt cel mai bun”.

Craig a văzut potențialul în puștiul slăbănog, iar micul Kevin s-a atașat imediat de protectorul său. ”Erau perioade în care îmi petreceam zile întregi cu el. Știa să facă fiecare copil să se simtă ca un star... E singurul antrenor care mă făcea să mă simt bine și atunci când pierdeam”, mărturisește Durant. Craig avea grijă de protejatul său atât pe teren, cât și în afara lui. Cei doi mergeau la meciuri împreună, la film, iar acesta avea grijă să-l ajute pe Kevin în momentele dificile cu bani sau mâncare.

Cei doi urmăreau împreună draft-ul din NBA și visau împreună la momentul în care se vor afla împreună în Green Room, așteptând ca numele Durant să fie strigat. ”Îmi spunea că voi fi și eu acolo într-o zi. Nu credeam că voi ajunge în NBA atunci”, spunea Durant. Antrenorul său nu s-a înșelat însă, iar KD atrăgea din ce în ce mai multă atenție. Prietenia lor a rezistat însă presiunii celebrității.

”Era Superman. Nu credeam că i se poate întâmpla ceva”

 Visul lor nu s-a mai îndeplinit însă. Durant a ajuns la draft în 2007, fiind ales al doilea de Seattle SuperSonics, actuala OKC. Fără Craig însă. ”Credeam că e Superman. Nu credeam că i se poate întâmpla ceva. Să aud că nu va mai fi lângă mine, m-a șocat”, își amintește Durant.

Charles Craig a murit la numai 35 de ani pe 30 aprilie 2005. ”Am crezut că e o glumă. E un om care a murit fără motiv”, suspină KD. Antrenorul său a fost împușcat de mai multe ori într-o parcare după ce încercase să intervină într-un conflict violent. ”A fost la locul nepotrivit în momentul nepotrivit”.

lead630 6e8461d0dc6032391ad1126d3962433e

”Voiam să fac ceva pentru el. Dar ce?”

Tragedia l-a schimbat pe Kevin, care a rămas fără cel mai bun prieten. ”Voiam să fac ceva pentru el. Dar ce să fac? Nașul meu mi-a spus că cel mai bun lucru pe care-l pot face pentru el să port numărul 35. Vârsta la care el a murit”, explică Durant.

Anii au trecut, însă KD nu a uitat de primul său mentor: ”Îmi imaginez cum ar fi fost cu el alături de mine. Parcă îl văd răzând și plângând. Plângând mult când am mers la colegiul din Texas, când am ieșit jucătorul anului acolo. La draft... Uneori îmi apare în vis când dorm. În alte zile îmi doresc să mă fi văzut, să fie alături de mine la meciuri. Ar fi fost totul perfect. El văzuse deja lucrurile astea”.

Mama, adevăratul MVP

Charles Craig nu este singurul om din spatele lui Kevin Durant. În 2014, când a fost declarat MVP-ul sezonului regulat, vedeta lui OKC a avut un discurs care a emoționat lumea sportului. Durant i-a dedicat premiul mamei sale pentru efortul ei de a-și împinge fiul de la spate, în ciuda problemelor financiare. (VIDEO)

”Nu cred că știi ce ai făcut. L-ai făcut pe fratele meu când aveai 18 ani. Pe mine 3 ani mai târziu. Toate șansele erau împotriva noastră. Un singur părinte cu doi băieți la 21 de ani. Toți ne-au spus că nu trebuia să fim aici. Când ceva bun ți se întâmplă, nu știu ce faceți voi, dar eu mă uit în urmă să văd ce m-a adus aici.

Mă trezeai în mijlocul nopții vara. Mă puneai să alerg, să fac flotări. Strigai la mine în timpul meciurilor încă de când aveam 8-9 ani. Nu trebuia să fim aici. Ne-ai făcut să credem (n.r. - pe el și pe fratele său), ne-ai ținut departe de stradă. Ne-ai luat haine, mâncare. Când tu nu mâncai, făceai totul ca noi să mâncăm. Te culcai înfometată, ai sacrificat totul pentru noi. Tu ești adevăratul MVP!”
Kevin Durant

3689459 g

”Răsplata mea e modul în care mă privesc copiii mei”

Wanda Pratt, mama sa, își spune povestea în documentarul Rise despre Kevin. ”Când Anthony și Kevin s-au născut, am simțit că datoria mea este să am grijă ca ei să ajungă bărbați puternici. Mă gândeam să le găsesc activități care să îi țină departe de rele asociate cu zonele în care trăiam. Am fost un singur părinte mulți ani pentru băieții mei.

Mi-am sacrificat viața personală pentru ca ei să practice sporturile pe care le iubeau. Le spuneam să dea totul, altfel nimic nu merită. Răsplata pe care o am de la copiii mei este modul în care mă privesc și cât de mult apreciază ce am făcut pentru ei și cât de mult mă iubesc. Ca băiatul meu să fie un model pentru atâția copii, un sentiment incredibil, pentru că știu ce au făcut modelele lui pentru el”.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (2)
mihrp
mihrp  •  05 Iunie 2016, 19:10

Draga GSP, ma crucesc uitandu-ma la ce scrieti.. Sigur, articolul e frumos si interesant, dar...pentru numele lui Dzeu, se disputa acum o finala NBA. S-au disputat finalele conferintelor... si voi nu spuneti nimic?!

radookoo
radookoo  •  05 Iunie 2016, 14:38

Un sportiv exceptional si inainte de toate un caracter impresionant!!! Sper sa ramana la OKC caci fara el echipa s-ar putea descompune si Oklahoma merita sa fie acolo sus in lumea baschetului. Sper ca multi copii sa il aiba model.E foarte bine ca publicati articole de genul asta.Avem nevoie ca si copiii nostri sa lupte ca si el,si asta fara ochii atintiti toata ziua pe dispozitive cu internet sau cu jocuri.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează