SPORTURI  »  BOX  »  PROCES

29 de zile pentru Rudel Obreja! Fostul preşedinte al FR de Box a primit mandat de arestare » L-a păcălit pe Sorin Ovidiu Vîntu?

Articol de , - Publicat joi, 06 februarie 2014 00:00 / Actualizat miercuri, 05 februarie 2014 23:32

Cercetat şi în dosarul "Gala Bute", Rudel e acuzat acum de procurori că ar fi cerut 1.000.000 de euro unei persoane judecate de ÎCCJ ca să o scape de închisoare: potrivit hotnews.ro e vorba de Sorin Ovidiu Vîntu!

Un comunicat DNA lansat marţi după 20:30 a complicat şi mai mult situaţia lui Obreja. Nu era de-ajuns prezenţa lui în "Gala Bute", acum cuvintele s-au scris scurt, cele 24 de ore au început greu.

Din comunicatul DNA
- "În perioada noiembrie 2013 - ianuarie 2014, suspectul Obreja Rudel a pretins de la un denunţător 1.000.000 euro"
- "A lăsat să se creadă că are influenţă asupra judecătorilor din completul învestit cu soluţionarea unui dosar aflat pe rolul ÎCCJ"
- "A impus ca o parte din folosul pretins, 200.000 euro, să fie remisă înainte de pronunţarea hotărîrii"
- "A susţinut că va obţine o hotărîre favorabilă dacă va solicita amînarea cauzei pentru un termen de judecată ulterior intrării în vigoare a noului cod"

Altfel de sală, altfel de boxer
Ieri, la Tribunalul Bucureşti, un poliţist sur anunţa autoritar: "Ne pare rău, n-aveţi voie! Se judecă în Camera de consiliu, nu-i şedinţă publică". E 10 dimineaţa, sala 143 îl aşteaptă pe Rudel Obreja. Pe banchete stă doar avocatul său, Igor Onuţa, adîncit într-un vraf de dosare.

Îşi mîngîie creştetul ca pe o lampă magică. Se trage cu ochiul, orice uşă deschisă aruncă un pachet de priviri înăuntru. Mimica îl înduioşează pe omul de ordine, cîrdul de jurnalişti e lăsat în încăpere.

Ringul de lemn
La 11 şi-un sfert, doi jandarmi îl introduc în boxa acuzatului pe Obreja. Adus încătuşat, prin spate, departe de toţi şi de toate.

Perimetrul seamănă cu un ring de box. Însă corzile nu sînt flexibile, ci de lemn. La fel de rigid e şi fostul pugilist: îşi dă jos geaca precum halatul înainte de meci şi schimbă primele cuvinte cu antrenorul său, metamorfozat în apărător. Cîţiva apropiaţi îl salută.

Din cel care era preşedintele Federaţiei Române de Box n-a rămas decît un zîmbet pe cît de larg, pe atît de forţat. "De cînd îl cunosc pe Rudel!", şopteşte un poliţist de la Tribunal.

Pauză pentru runda decisivă
Obreja e în cămaşă şi vestă, ambele bleu spălăcit. Sprijinit în colţul boxei, ca în pauza dintre reprize. Se întoarce, periodic, spre cunoscuţi. Judecătoarea Luminiţa Niţu evacuează sala: "Exceptînd părţile, vă rog să ieşiţi, nu este o şedinţă publică".

După trei ore, avocatul lui Rudel iese şi cere apă plată. I se aduce o pungă cu sticle şi snacksuri, Onuţa se întoarce furtunos: "N-ai cumpărat bine! Apă plată, nu minerală. Şi nu vrea mîncare, nu îi e foame!". Apoi se îndîrjeşte spre jurnalişti: "N-avem nimic de recunoscut, clientul meu n-a făcut nimic!".

După ora 15:00 vine şi decizia: 29 de zile de arest. Obreja poate ataca la Curtea de Apel.

De ce e plauzibil scenariul Vîntu-Obreja
Obreja i-ar fi cerut milionul de euro lui Sorin Ovidiu Vîntu, potrivit unor surse citate de hotnews.ro. Pe 23 ianuarie, omul de afaceri a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare pentru favorizarea lui Nicolae Popa, condamnat în Dosarul FNI.

Infracţiunea lui Vîntu, incriminată de vechiul Cod Penal cu închisoare de la 3 luni la 7 ani, îşi modifica limitele pedepsei, de la 1 februarie prin noul Cod, la 1-5 ani. Dacă Vîntu e personajul, soluţionarea cauzei sale după 1 februarie i-ar fi fost avantajoasă, potrivit scenariului descris de DNA la reţinerea lui Obreja.

2 ani este limita minimă a pedepsei cu închisoarea pentru trafic de influenţă, infracţiunea de care e acuzat Obreja: limita maximă e de 7 ani în noul Cod Penal

Obreja e cercetat penal în dosarul "Gala Bute", eveniment din 2011 şi finanţat de MDRT cu 2.000.000 de euro, din fonduri europene. Ministerul condus de Elena Udrea a plătit 1.800.000 de euro firmei lui Obreja în februarie 2012, cu bani de la stat.

A uitat-o pe Ghenea? » Dimitrov are o nouă cucerire celebră: filmați pe străzile din Monte Carlo

„Dacă mănânci o lună de la penitenciar, dai colțul!” » Dănuț Lupu, despre condițiile de la Rahova: „Să mă ierte doamna Rodica, dar la Marriott era mai ieftin ...”


Comentarii (2)
alinneag
alinneag  •  07 Februarie 2014, 08:02

iti dai seama .... la facut pe SOV la bani... las ca pe cati a facut el isi merita si el o teapa (ma refer la SOV).

tardelli
tardelli  •  06 Februarie 2014, 13:02

Pe Rudel Obreja l-am vazut prima data in 1984 la olimpiada de la Los Angeles.Ma trezisem la ora 2-3 noaptea sa vad pe sarbi [la tv] olimpiada.Cine ar fi crezut ca peste ani acest Rudel va deveni un personaj controversat ..ca sa nu zic altfel.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează