SPORTURI  »  BOX  »  INTERVIU

Antrenorul care l-a descoperit pe Bute: "Era ca o fată mare, cuminte şi ascultător!"

Felix Păun, antrenorul care l-a descoperit pe Bute, spune că Lucian a ajuns sus doar datorită seriozităţii
Felix Păun, antrenorul care l-a descoperit pe Bute, spune că Lucian a ajuns sus doar datorită seriozităţii

Articol de GSP - Publicat vineri, 08 iulie 2011 00:00 / Actualizat vineri, 08 iulie 2011 10:54

Felix Păun, antrenorul care l-a descoperit pe Bute, spune că Lucian a ajuns sus doar datorită seriozităţii. Lui Mendy nu-i dă nici o şansă şi crede că francezul va termina în genunchi.

Într-o sală de 50 de metri pătraţi, în cadrul Casei de Cultură din Pechea, vis-a-vis de şcoala în care Lucian Bute a învăţat primii opt ani, Felix Păun se simte ca acasă. Este locul în care a crescut zeci de generaţii de boxeri pe parcursul celor 27 de ani pe care şi i-a dedicat carierei de antrenor. Se mîndreşte cu numeroase succese pe care "copiii" lui le-au obţinut la competiţii naţionale şi internaţionale. Numele unuia dintre ei, cel al lui Lucian Bute, pare însă scris cu o cerneală diferită. A fost, este şi va rămîne elevul său favorit, copilul cu stînga de fier care a ajuns în vîrful ierarhiei boxerilor de la supermijlocie.

- Cînd a intrat pentru prima dată Lucian Bute în această sală?
- În 1995. Era un băiat firav, destul de slab şi foarte timid. Cînd l-am văzut, nu prea îmi venea să cred că va face ceva, dar după cîteva săptămîni a reuşit să mă impresioneze cu calităţile sale.

- V-aţi gîndit vreodată că va deveni campion mondial?
- Nu credeam că va ajunge atît de sus. Eram conştient că va deveni un boxer cunoscut datorită rezultatelor pe care le-ar fi obţinut pe parcursul carierei de la amatori, dar la profesionism nu mă gîndeam că va urca atît de mult. Sînt mîndru de el! Şi-a exploatat talentul nativ la maximum.

- Care sînt calităţile care l-au propulsat în vîrful ierarhiei mondiale?
- Rapiditatea, loviturile de contraatac, seriozitatea, capacitatea de muncă. În plus, sînt sigur că şi acum, ca şi în perioada în care l-am antrenat eu, ascultă cu atenţie toate sfaturile pe care le primeşte şi le pune în practică în avantajul său.

Prima medalie i-a rămas la inimă

- Care este cea mai frumoasă amintire pe care aţi trăit-o alături de Lucian?
- Sînt multe, însă concursul la care a cucerit prima medalie o să-mi rămînă mereu în minte. După 7 luni de cînd începusem să-l antrenez, a participat la Campionatul Naţional de cadeţi şi a urcat pe prima treaptă a podiumului. A fost un sentiment extraordinar.

- Ce îl diferenţiază pe Bute de ceilalţi boxeri?
- Caracterul. Un băiat mai respectuos şi modest ca el nu am mai văzut. Era ca o fată mare, cuminte şi ascultător. E un model, nu e agresiv decît în ring, adică acolo unde este nevoie, ştie cum să se comporte, s-a evidenţiat prin capacitatea incredibilă de a gestiona orice situaţie.

- Cum aţi trăit primul meci al lui Lucian, cel în care a cucerit titlul mondial?
- Eram sigur că va cîştiga. Nu am avut nici o îndoială, îi urmărisem cu atenţie partidele de la profesionism şi ştiam de ce este capabil. M-am simţit cel mai mîndru om de pe pămînt, a fost o adevarată sărbătoare aici. Lucian tocmai ajunsese acolo unde îi e locul.

Doar Ward îi poate sta în faţă

-S-au făcut numeroase speculaţii cu privire la adversarii cu care a boxat în ultimii ani. Ce părere aveţi?
- Sincer, cred că sînt doar răutăţi. Din punctul meu de vedere, Lucian Bute mai are doar o treaptă să ajungă la maximumul potenţialului său. Pe Froch, Kessler, Pavlik îi poate învinge fără probleme, n-am nici o emoţie. Singurul adversar cu adevărat puternic, cel cu care îşi poate măsura forţele, este Andre Ward. Este un boxer tînăr, foarte periculos. Sînt cam la acelaşi nivel. Ar fi un meci care ar rezolva toate discuţiile.

- Ce pronostic daţi pentru meciul cu Jean-Paul Mendy?
- În primul rînd, sînt fericit că voi fi în sală, să-l susţin. Nu ştiu cîte runde va dura meciul, dar sînt sigur că se va termina înainte de limită. Nu exită decît o opţiune, iar aceasta este victorie pentru Lucian.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (4)
sandmann
sandmann  •  08 Iulie 2011, 17:23

Larouche , desigur l-a facut mare dar cand te uiti la el , nu dai 2 bani pe el, are fata aia de pustan...bagi mana in foc ca nu stie mai mult box ca tine ... Dar prin mana lui au trecut cativa campioni :)

danyelito2007
danyelito2007  •  08 Iulie 2011, 10:45

felix paun .......si in foto tucudean a marcat 4 goluri pt albi rosii:)))))))))))))))))))))))))))

since1907
since1907  •  08 Iulie 2011, 05:55

Andre Ward e tare de tot,Froch nu cred ca are vreo sansa in fata lui.Asa ca daca Bute isi pastreaza centura sunt sanse mari sa vedem un meci Bute VS Ward.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează
Close