SPORTURI  »  BOX  »  BUTE VREA SĂ BOXEZE ÎN ROMÂNIA

Bute vrea meci pe stadion, dar cere cel puţin 10.000 de spectatori: "Mă bat acasă!"

Lucian Bute, Bute
Lucian Bute, Bute

Articol de - Publicat joi, 29 aprilie 2010 00:00

Există şansa ca românii să-l vadă pe cel mai bun profesionist al lor din toate timpurile apărîndu-şi centura în ţară. Dar pentru că n-avem o sală de 15.000 de locuri, întîlnirea se poate disputa doar pe stadion şi ca să iasă reţeta e nevoie de cel puţin 10.000 de plătitori de bilete. Deja mai multe oraşe din România vor să găzduiască gala.

Deşi pînă acum n-a luptat decît în sală, Lucian Bute (30 de ani), campionul mondial IBF la supermijlocie, e dispus să boxeze în ţară şi în aer liber

Nu s-a semnat încă nici un contract, dar lucrurile sînt apropape clare. În iulie, Lucian Bute, campionul mondial IBF la supermijlocie, ar urma să boxeze în România, cel mai probabil pentru unificarea a două titluri.
Inter box îi va propune neamţului de origine rusă, Robert Stieglitz, campionul mondial WBO la supermijlocie, să acepte un meci cu românul. În lipsa unei săli de minimum 15.000 de locuri, meciul ar urma să să desfăşoare în aer liber, pe un stadion. O premieră pentru pugilistul român, care n-a mai luptat în cariera sa decît în sală.

Lucian este însă decis să boxeze în ţară, în faţa propriilor suporteri, în orice condiţii: "O să merg la Montreal, să vorbesc cu staff-ul meu, să vedem ce strategie adoptăm. E altceva în aer liber. În iulie vor fi peste 30 de grade, umiditate, se respiră altfel. Dar trec peste orice, accept orice adversar, doar să boxez acasă".

De ce pe o arenă de fotbal
Conform lui Rudel Obreja, fostul preşedinte al FR Box, cel care se va ocupa de organizarea galei, "evenimentul va costa în jur de 4 milioane de euro. Era mai avantajos financiar dacă aveam o sală mare, unde să poată veni 15.000 de oameni. La Montreal, la ultima gală a lui Bute, s-au strîns doar din bilete vreo două milioane de dolari, televiziunea a mai dat un milion. Dar în România e mai greu, deşi unele costuri sînt mai reduse. Acolo, închirierea sălii Bell Center a costat 250.000 de dolari, aici un stadion ar face 20.000 de dolari. Problemele apar însă de la încasările din bilete, de la piaţa de publicitate, care este mult mai slabă aici. De aceea ne-am gîndit la varianta cu un stadion din Bucureşti, unde ar putea veni mult mai mulţi oameni". 

Promisiuni de la preşedinte şi de la premier
Obreja susţine însă că "fără ajutorul autorităţilor n-am reuşi să organizăm gala. Am însă promisiuni de la preşedintele Traian Băsescu şi de  la Emil Boc, primul ministru, că vom fi ajutaţi financiar. E vorba de imaginea României".

Concurenţă din provincie
Rudel Obreja nu exclude nici posibilitatea ca gala lui Bute să se dispute pe un stadion din provincie: "Sper că, dacă vom organiza meciul la Bucureşti, să vină cel puţin 10.000 de oameni. Preţul biletelor ar fi, în medie, de 50 de lei. Dacă nu, nu are rost, mai bine facem gala în provincie, unde sînt convins că ar veni 20.000 de suporteri. Avem deja mai multe propuneri din cîteva oraşe importante".  

Făcut KO de două ori!
Neamţul Robert Stieglitz (foto), posibilul adversar al lui Bute, e pe locul 7 în ierarhia boxrec, deşi deţine titlul mondial WBO. La 28 de ani, Stieglitz, pugilist născut în Rusia, a adunat 40 de meciuri la profesionism, cîştigînd 38. A pierdut două partide, ambele în faţa unor boxeri pe care Bute i-a învins! Librado Andrade şi Alejandro Berrio l-au făcut KO pe Stieglitz!

"Sînt convins că acasă aş strînge cel puţin 10.000 de suporteri într-un stadion. Asta ar însemna enorm pentru mine. La Polivalentă ar încăpea doar 6.000 de oamani"
Lucian Bute, campion mondial IBF, semimijlocie

"Sîntem gladiatori, ne batem în orice condiţii. Eu zic că e mai bine în aer liber. Am luptat aşa şi n-am avut nici o problemă"
Leonard Doroftei, fost campion mondial WBA la semiuşoară

"Nu e foarte dificil pentru un boxer să treacă de la sală la aer liber. E necesar să te şi antrenezi în aceleaşi condiţii, inclusiv tactic, în ring, maximum o lună înainte de meci"
Relu Auraş, antrenor box

"Eu am luptat şi în sală şi în aer liber şi afară m-am simţit mai bine. E mai mult aer, transpiri mai puţin, nu pierzi aşa multă energie să respiri"
Mihai Leu, fost campion mondial WBO la semimijlocie

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (16)
 •  29 Aprilie 2010, 14:18

la galati ar fii excelent sar umple stadionul otelul care are 12 500 de locuri

 •  29 Aprilie 2010, 12:15

Daca gala va fi in Bucuresti si pretul mediu al unui bilet va fi de 50 de ron sunt sigur 100% ca nu vor veni 10.000 de oameni, vor veni cel putin 20.000. Lucian e foarte iubit si intr-o gala in care va lupta pentru unificare sunt sigur ca stadionul pe care se va desfasura gala va fi plin.

 •  29 Aprilie 2010, 12:11

tot respectu pt bute si felicitari pt tot ce face da voi gsp atzi pus un titlu rautacios "cere 10000 de spectatorinu suntem "

Vezi toate comentariile (16)
Comentează