SPORTURI  »  BOX  »  DECLARAȚII

INTERVIU EXCLUSIV Rudel Obreja: ”Au băgat Federația de box în faliment, sifonând bani cu bodyguarzi plătiți cu 2.500 de euro pe lună!”

Articol de GSP - Publicat joi, 14 septembrie 2017 00:00

Rudel Obreja, fostul președinte al Federației Române de Box, îi acuză vehement pe actualii șefi ai boxului, dar și pe conducătorii sportului românesc pentru că au pus boxul românesc pe butuci.

Federația Română de Box nu mai există de trei ani pe harta sportului românesc. Din 2014, FRB nu mai primește finanțare din partea Ministerului Tineretului și Sportului, asta după ce diversele controale au descoperit nereguli grave.

Rudel Obreja a plecat din fruntea FRB în noiembrie 2012, după ce Federația Internațională de Box Amator (AIBA) a amenințat că dezafiliază federația română. Obreja începuse un război deschis cu mai marii boxului mondial încă din perioada Jocurilor Olimpice de la Beijing 2008.

- Rudel Obreja, ai urmărit situația boxului românesc în ultimii ani?
- Normal că am urmărit-o. Am privit-o detașat, pentru că nu mai sunt implicat. Nu-ți mai spun că mă sună oamenii de box și-mi spun ce a mai făcut X sau Y, ce nereguli sunt. Mi se plâng că boxul a ajuns într-un moment critic, că nu se mai poate face performanță.

- Cunoști situația, cum a ajuns federația să aibă conturile blocate? De ce nu mai acordă Ministerul Sportului finanțare?
- Uite, îți povestesc o întâmplare de la sfârșitul anului 2014. Am fost la Gabriela Szabo, ministrul Sportului de atunci. Mă dusesem acolo pentru un aviz la Liga profesionistă de box. La discuție mai era Mihai Căpățână și secretarul general al MTS, de atunci. Nu știu cum îl cheamă. Gabi Szabo îmi zice: «Domnule Obreja, decontul ăsta de 3 miliarde, pe care mi l-au prezentat cei de la federație, nu o să-l semnez niciodată!» Eu nu știam despre ce e vorba. Bâjbâiam, i-am spus că nu am prea multe date. A intervenit însă secretarul general, care mă întreabă: «- Cum vi se pare 80 de lei pe oră pentru un bodyguard?»

- Atât a plătit federația la Campionatul European feminin din 2014, de la București, pentru oamenii de pază?
- Da! I-am spus atunci, în glumă: «Domne, pe banii ăștia, vin și eu!». Dar lucrurile erau grave.

- Adică?
- Păi la o scurtă socoteală, erau 18 euro pe oră. Ori 6 ore pe zi, ajungi la 2.500 de euro pe lună! Ăsta e unul dintre modurile în care au sifonat bani. Apoi au mai făcut ceva cu voluntarii. Au scris în decont cum că le-au dat mâncare de 60 lei pe zi. Un sandvici și o apă plată nu au cum să coste 60 de lei pe zi! 

"Cine a delapidat federația? Ministerul spune: noi finanțăm performanța. Nu numai că nu s-a făcut performanță, dar s-au și cheltuit sute de mii de euro pe rezultate zero! Au condus la falimentul boxului! S-ar putea ca la box să fie niște bezmetici, dar tu Minister ce faci de trei ani de zile? Că nu e o chestie de luna trecută, că să vă învârtiți voi până faceți comisii"
Rudel Obreja

Interviu integral poate fi citit în ediția tipărită și pe platforma digitală!

Alte subiecte exclusiv print:

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (3)
10206088110775210
Enver Hoxha  •  14 Septembrie 2017, 10:39

Rudel a fost întotdeauna bun de gură.

107487296349251
Mihai Ducu  •  14 Septembrie 2017, 07:49

Uite cine vorbeste!! GSP, acum vreti sa-l albiti pe asta?

steaua1986forever
steaua1986forever  •  14 Septembrie 2017, 00:51

Doamna Udrea ce mai face mai Rudele?

Vezi toate comentariile (3)
Comentează