SPORTURI  »  BOX  »  LUCIAN BUTE ÎNVINS

Lucian Bute a pierdut categoric şi cu Jean Pascal! Intră în dezbatere: Mai poate reveni sau e final de carieră?

Articol de - Publicat duminica, 19 ianuarie 2014 00:00 / Actualizat duminica, 19 ianuarie 2014 23:15

Lucian Bute a pierdut al doilea mare test al carierei. După ce a fost făcut KO de Carl Froch în urmă cu un an şi jumătate, pugilistul român a cedat şi în această dimineaţă în faţa lui Jean Pascal. Întrebarea cheie în acest moment: Mai are şanse să redevină campion mondial sau ar trebui să se retragă?

Bute a fost numărul unu timp de cinci ani la categoria semimijlocie. A cîştigat titlul mondial IBF în octombrie 2007, iar pînă în mai 2012 l-a apărat cu succes în nouă rînduri. Pînă la primul meci adevărat, cel în care l-a întîlnit pe britanicul Carl Froch.

Neinclus în Super Six
Pînă atunci însă, Lucian a încasat o primă lovitură în 2009. Românul a fost sărit din schema turneului Super Six, care îi aducea faţă în faţă pe cei mai buni şase boxeri ai categoriei. Andre Ward, Carl Froch, Arthur Abraham, Mikkel Kessler, Andre Direll şi Jermain Taylor, dar nu şi Bute!

După doi ani, competiţia şi-a desemnat cîştigătorul. Andre Ward a bătut tot ce a prins în cale şi a pus mîna pe centurile WBA şi WBC! Tot ce mai rămînea acum era ca el să fie pus în acelaşi ring cu Mr. KO, despre care specialiştii spuneau că a fost nedreptăţit cînd a rămas în afara turneului.

Adevărul lui Ward şi prima înfrîngere
"Sînt gata să mă lupt cu cîştigătorul!", spunea Bute la sfîrşitul lui 2011. Marele meci n-a mai venit. Andre Ward nici n-a vrut să audă de o confruntare directă: "Ca să fiu sincer, fără să-l jignesc pe Bute, dar el s-a bătut cu adversari de nivelul al doilea, al treilea şi a făcut ce trebuia. El a stat liniştit, în timp ce noi ne-am luptat în ultimii doi ani cu adversari de cel mai înalt nivel".

Dorind să răspundă în ring, Bute l-a provocat pe Carl Froch, finalistul Super Six şi i-a acceptat toate condiţiile. Pentru prima dată după aproape 10 ani, Lucian urma să boxeze pe terenul adversarului. La Nottingham a urmat şocul. În faţa primului adversar serios, Bute a fost demolat. Froch a făcut ce a vrut cu el, iar KO-ul a venit în runda a cincea! Revanşă? Un "da" spus cu jumătate de gură, însă britanicul ştia deja că nu mai are de gînd să ofere nimic.

Urcarea în categorie şi lupta cu Pascal
Cu şanse mici să mai prindă rapid un meci pentru centură la supermijlocie, Bute a avansat în categorie. L-a bătut pe rusul Denis Grachev fără prea mari emoţii şi l-a provocat pe Jean Pascal, celălalt mare nume al momentului în boxul canadian. Cum şi haitianul trecea prin momente grele după eşecul cu Bernard Hopkins meciul a fost relativ uşor de aranjat.

25 mai 2013 urma să fie data marii înfruntări. Cu 18 zile înaintea meciului însă, staff-ul lui Bute anunţă că acesta s-a accidentat şi trebuie operat. Pascal îl acuză pe român că ştia că e lovit în momentul în care au semnat contractul. La acea dată, haitianul se putea bate cu Chad Dawson, campionul WBC, însă a acceptat meciul cu Bute. Dawson a boxat cu Adonis Stevenson şi a fost pus jos după 76 de secunde. Reacţia lui Lucian? A recunoscut că accidentarea exista!

Cei doi s-au întîlnit în ring în această dimineaţă într-un meci care a împărţit Canada în două tabere. Pascal s-a impus fără emoţii, ba chiar şi-a permis să facă şi ceva circ prin ring, văzînd că Bute nu se ridică la nivelul aşteptărilor. "De cinci ani alerg după el, în final am arătat la toţi că sînt mai bun", a fost reacţia învingătorului.

Revanşă? Revenire? Titlu mondial?
Acum am revenit la momentul "post-Nottingham". Mai poate redeveni Bute campion mondial? În februarie face 34 de ani şi, în cazul în care Pascal nu-i va acorda revanşa, va trebui să o ia din nou de jos. Îi va fi greu să convingă numele importante ale categoriei să boxeze cu el, mai ales că a pierdut singurele două supermeciuri pe care le-a disputat în carieră. Vîrsta s-ar putea să nu fie un impediment, mai ales că îl vedem pe Bernard Hopkins campion mondial la 49 de ani.

Nu, problema poate fi nivelul la care se află în acest moment, inferior boxerilor de clasă de la supermijlocie şi semigrea. Motivaţia există! El îşi doreşte să revină sus şi pare că vrea să devină acel Bute din ultima rundă cu Pascal. Rămîne de văzut dacă s-a trezit cu adevărat din visul frumos menţinut de Inter box pînă în 2012.

31-2 e palmaresul lui Lucian Bute la profesionişti

2 milioane de dolari canadieni este bursa pe care a avut-o românul pentru meciul cu Pascal

"Bute n-ar fi reuşit să spargă nici un ou cu loviturile sale"
Herb Zurkowsky, ziarist la Montreal Gazette

"Lucian este pe un trend ascendent, după doi ani de frămîntări. A avut o evoluţie fantastică, ultimele două reprize"
Rudel Obreja, fost preşedinte FRB

Interviu-eveniment cu Stanislas Wawrinka, omul care „a spart” BIG 4: „Am ZERO regrete pentru Wimbledon și am trăit cel mai frumos sentiment din tenis ”. Ce spune despre dispariția reverului cu o mână

Presimte o alegere-șoc la Rapid: „Sunt aproape sigur că el vine! Este înaintea lui Șumi ca variantă”


Comentarii (85)
polistul68
polistul68  •  20 Ianuarie 2014, 14:45

Problmea la Bute e mediatizarea, pe d eo parte, si dorinta noastra a romanilor de a avea un super-star. Otata lumea stie valaorea lui bute, inclusiv el.....e clar ca nu e in primi 7-8 la ctegoria lui. Dar cisnte lui, e un biaat, serios, muncitor, civilzat. Problema vine de la Interbox cwqre il rpeazinta ca pe un mare campion, si de la presa din romania, care nu-l prezinta ca un semi-zeu...si de aici o masaqa imensa de romania care cred ca Bute il poate bate si pe Klichko...daca am scris corect. Oamnei buni, de la Nadia, Nastase, Patzaikin si Bellu-Bitang, nu prea avem cu ce sa iesim in lume...mai e cite o cehstie ocazionala..gen scrima, inot, haltere..dar nu direaZA MULT.

bivumu
bivumu  •  20 Ianuarie 2014, 10:10
Postat de pe 01 Ianuarie 1970, 02:00

Cel mai bun boxer roman ? Pai intr-o finala la Constanta , Vastag a fost numarat de doua ori si l-au "scos" arbitrii , invingator. :)Cu unu',Nitescu sau Nitulescu.Se intalnisera 2 'ciocanari". :)Conform rezultatelor, cel mai bun boxer roman a fost Nicolae Linca. Artisti : Nicolae Gaju,Simion Cutov, Miklos Paisz, Doru Maricescu.. si multi altii ! personal, mi-a placut Mihai Leu. O poezie pe ring !.Dar nu cred ca a fost cel mai bun boxer roman! :)Ah, si i-am vazut la un "amical" pe Vastag vs. Leu:) Meciul a fost oprit in repriza a doua din cauza ridicolului !O corida in care Leu si-a tavalit "taurul" in hohotele de ras ale publicului. Era inainte de mondialel

bimbi79
bimbi79  •  20 Ianuarie 2014, 09:12

Vrea revansa doar ca sa mai castige un sac de bai. Daca ar exista O REVANSA rezultatul corect va fi unul singur: victorie Pascal.

Vezi toate comentariile (85)
Comentează
Close