SPORTURI  »  BOX  »  ERIK PFEIFER - MIHAI NISTOR, AZI, 22:00, DIGI 1

Piticul cu inima mare » Adversarul olimpicului Mihai Nistor pentru titlul mondial APB este antrenat de un român: Zoltan Lunka

Zoltan Lunka, alături de Valentin Silagy +2   FOTO
Zoltan Lunka, alături de Valentin Silagy

Articol de - Publicat marti, 22 septembrie 2015 00:00

Erik Pfeifer este pregătit de Zoltan Lunka (1,60 m), românul stabilit din 1991 în Germania, campion mondial de amatori la Berlin în 1995.

Născut în 1970 în judeţul Mureş, la Miercurea Niraj, Zoltan Lunka a fost coleg de şcoală primară la Reşiţa cu Francisc Vaştag. Feri îşi aminteşte că Zoli era un "pitic crăcănat".

"Nu m-aş fi gîndit niciodată în clasa întîi sau a 2-a că pticul va ajunge un mare boxer. Eu mergeam de mult la box şi o dată m-am trezit cu el în sală. Nu credeam că o să stea mai mult de o săptămînă la box. Dar Zoli a avut o ambiţie fantastică şi a muncit enorm pentru a ajunge un excelent boxer. Ştiu că ei erau patru fraţi şi prin box Zoli îşi ajuta mereu familia. Primeam alimente de 400 de lei pe lună şi Zoli mînca mai puţin ca să ducă mîncare fraţilor săi. Este un pitic cu o inimă mare", spune Feri Vaştag.

L-a pus de două ori jos pe Markus Bayer

În 1988 a fost Campionatul European de juniori în Polonia. În fila categoriei semimuscă, Zoli a boxat cu celebrul Markus Bayer, adversarul de mai tîrziu al lui Vaştag. Zoli, care reprezenta România, l-a pus de două ori la podea pe Markus, însa jocurile de culise ale arbitrilor i-au adus victoria lui Bayer.

În 1991, Zoli şi-a luat inima în dinţi şi a decis să rămînă în Germania. Avea 21 de ani. Peste 3 ani avea să obţină cetăţenia germană, iar în 1995, la Campionatul Mondial de la Berlin, avea să cîştige titlul suprem la muscă. Doi foşti colegi de clasă din Reşiţa aveau să triumfe la Berlin: Zoli şi Feri.

S-a oprit la meciul de titlul mondial

Un an mai tîrziu, Lunka cucerea bronzul la Jocurile Olimpice de la Atlanta. Tot sub cetăţenia germană. Ulterior, la scurt timp după competiţia americană, a devenit boxer profesionist, debutînd printr-o victorie în Austria, iar după o serie de 21 de victorii şi o singură înfrîngere a fost desemnat challenger obligatoriu pentru titlul mondial WBO la categoria muscă.

La 24 martie 2001, la Munchen, în Germania, pierdea însă duelul cu deţinătorul centurii, mexicanul Fernando Montiel, prin TKO în repriza a 7-a, şi îşi încheia prodigioasa carieră. Mihai Leu a fost în sală la meciul respectiv: "L-am susţinut mereu pe Zoli. Este un băiat extraordinar. Am fost în sală şi cînd a devenit campion mondial pentru Germania în 1995. Zoli a fost un boxer care a muncit enorm pentru fiecare victorie".

Sub aripa lui Valentin Silaghi

În timp ce era boxer, Zoli a avut grijă să îşi dea examenele pentru antrenorat şi a ajuns repede de la categoria F la A. Ajutorul decisiv pentru a prinde un loc de muncă l-a primit de la un alt român, Valentin Silagy, şi el rămas în Germania după o carieră prodigioasă ca boxer sub culorile României.

Valentin Silaghi era coordinator la lotul naţional al Germaniei şi s-a internat o zi în spital pentru ca nemţii să accepte un secund, pe Zoli Lunka. Lunka a muncit şi a demonstrat că are valoare ca antrenor şi a devenit nelipsit din echipele tehnice ale Germaniei. La Heidelberg, unde a antrenat alături de Silaghi, în 2010 a venit Erik Pfeifer. Trei ani s-a antrenat sub comanda lui Silaghi şi Lunka.

A fost luat de ei în WSB, iar din 2013 a ajuns sub comanda unui singur antrenor pentru APB: Zoltan Lunka. Zoli l-a făcut anul trecut campion mondial pe uriaşul de 1,90 m. "Cînd mergem pe strada sîntem Pat şi Patason, tata şi copilul", spune Zoli cu umor.

Acum, în drumul lui Pfeifer a ajuns un român: Mihai Nistor, singurul pugilist român calificat pînă-n prezent la Rio 2016. "Sînt român prin naştere, dar normal că vreau şi sper ca Pfeifer să cîştige. Îl ştiu pe Nistor, este un boxer foarte bun. Un pitbul, dar vom face totul să îl oprim şi să rămînem noi cu centura", spune Lunka.

Latura profesionistă a AIBA

Mihai Nistor a obţinut în iulie biletul pentru JO Rio 2016 după ce  l-a învins, la categoria supergrea (plus 91 kg) pe marocanul Mohammed Arjaoui, într-o gală desfășurată la Marrakech. Nistor (24 de ani) a cîştigat primul meci disputat la profesionisti sub egida AIBA Pro Boxing (APB), divizia lansată de forul pugilatului amator mondial.

La primul meci APB, românul l-a avut în colţ pe germanul Zoltan Lunka! Al doilea boxer român sub contract cu APB este Bogdan Juratoni, care va debuta în Turcia, pe 1 noiembrie, contra ucraineanului Dmytro Mytrofanov.

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (2)
decuadi
decuadi  •  22 Septembrie 2015, 13:26

are nume de roman.

adicn
adicn  •  22 Septembrie 2015, 09:49

Bafta!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează