SPORTURI  »  BOX  »  INTERVIU

Rudel Obreja face dezvăluiri din culisele federației internaționale: ”Neregulile pe care eu le-am dezvăluit în box în 2008, la Beijing, s-au adeverit acum!”

Articol de - Publicat vineri, 15 septembrie 2017 09:00

Fost vicepreședinte AIBA, Rudel Obreja spune că are din nou șanse să ajungă în comisiile AIBA.

Rudel Obreja, fostul președinte al FR Box, continuă dezvăluirile cu privire la neregulile din boxul românesc. Spune că nu-l interesează să revină la șefia federație și face aceste declarții din dorința de a salva boxul de la pierzanie. E contrariat că după ce Ministerul Tineretului și Sportului a făcut controale la federația de box și a găsit mari nereguli, nu ia nici o măsură. Iar cei care au delapidat federația stau bine mersi în fruntea ei!

-Federația are conturile blocate, nu primește finanțare de la Minister, dar organizează tot felul de competiții internaționale. Cum e posibil așa ceva?
-Răspunsul e simplu. Încearcă să abată atenția publică de la problemele grave cu care de fapt se confruntă. Fac eforturi să aibă o imagine bună. Încearcă să prostească lumea din box, până la urmă, că sunt mulți tâmpiți acolo în box. Îmi asum ce spun. Campionatul ăsta sub 21 de ani, care l-au organizat la Brăila, a fost o vrăjeală. Prima ediție, federația europeană nu avea cui să îl dea. Ne batem cu pumnii în piept că obținem rezultate...Organizează campionate, iau medalii și când ai ieșit din țară cu ei, la revedere, nu mai trec de primul tur!
-Tu nu te-ai zbătut, tot la fel, să ai rezultate, normal că ai încercat tot posibilul ca să obții medalii. E ceva rău în asta?
-Eu nu am organizat șușe din astea de campionate. Concentrarea mea a fost să am loturile în picioare, să mă duc cu sportivii la competițiile majore. Dacă cheltuiam din buget, nu mai aveam pentru loturi. Eu am luat o decizie în 2009, am suspendat organizarea "Centurii de Aur". Preferam să bag banii în pregătirea sportivilor. Capra râioasă ține coada sus. Eu nu am stat capră niciodată și nici răioasă nu sunt. Ajunsese "Centura de Aur" o cioacă. Drept dovadă că au făcut-o pe la Chiajna. Decât așa, mai bine lipsă!

Atac la foștul șef al COSR

-Recent au fost Campionatele Mondiale de seniori. Era calificat Mihai Nistor, dar s-a accidentat și România nu a avut nici un reprezentant!
-Asta e marea problemă. E strigător la cer. Păi pe mine nu mă lăsau să duc boxerii la competiții, că AIBA dorea să lovească în mine, iar ei nu au pe cine să ducă! Și e a doua ediție la care România nu are reprezentant. Sunt boxeri din Vanuatu, din Tanganica. 85 de națiuni au fost. Dacă nu ai loc în cele 85 de națiuni, ce mai cauți în fruntea unei federații?

-Ultima medalie olimpică pentru box a venit în 2004. Au urmat două ediții la care tu ai fost președinte și rezultatele nu au venit.
-Pe vremea mea mergeam la Europene, la Mondiale, la Jocurile Olimpice. Am luat medalie la Atena cu Gheorghe Ionuț, nu eu eram președinte? În 2008 a fost scandalul de la Beijing, în care deși eram delegat general din partea AIBA, am demascat jocurile lor de culise. Normal că m-au ars. Georgian Popescu a venit pe 5! La Londra a fost o altă măgărie, cu Bogdan Juratoni, l-au furat. De față cu Octavian Morariu, paguba sportului românesc. Morariu s-a dat de partea AIBA, să facă lobby să intre în CIO, în loc să-și apere țara și sportivii. A reușit! El cu Dobrescu, fostul secretar general al COSR, au făcut mult rău sportului românesc.

-Federația a anunțat că tot plătește din datorii și că în curând va primi iar finanțare de la Minister!
-Domnul deputat Vasile Câtea, președintele federației, de vreo 9 luni de zile tot promite oamenilor că gata, intră în normalitate. Se tot întâlnesc, fac întruniri. La una din ele am fost și eu, să văd ce vorbesc. Promisiuni, că într-o lună, că până în iunie, că până în august. Suntem în septembrie. Chiar și când se va relua finanțarea, lucrurile nu se vor rezolva. Cunosc acest domeniu, pentru că l-am păstorit. E un sport care se poate vinde, dar îți trebuie oameni potenți, care au creier, oameni care să nu trăiască din box. Cei care sunt acum la conducere au dovedit că nu au creiere și sunt și hoți!

-Tot vorbești de AIBA. Ai fost vicepreședintele forului internațional. Nu te-ai grăbit când ai făcut acel scandal la Bijing, ai dorit să ajungi președinte?
-Nu! Ei doreau să mă "curețe" oricum, pentru că eram incomod. Nu acceptam hoțiile!

-E un scandal imens și la federația internațională. Ziarele din Marea Britanie, din Statele Unite, au demascat o serie de nereguli. Se spune că AIBA e în faliment!
-Eu am niște elemente cu titlul de noutate, legate de acest aspect. Acest președinte, taiwanezul Ching Kuo Wu, a ajuns în această postură, într-o mare măsură datorită mie. Au fost 3 oameni care au decis schimbarea la nivel mare. în 2006, la Santo Domingo, în Republica Dominicană, la alegeri. A fost 93-89 la vot, deci trei voturi. Cel mai important a fost Caner Doganeli, turcul, prietenul meu, apoi Gafur Rahimov, uzbekul, vicepreședinte AIBA și acum, responsabil cu finanțele, și eu.

-Adică voi ați făcut jocurile să-l îndepărtați pe pakistanezul Anwar Chowdhry, care era de când lumea în fruntea boxului?
-Da. Peste tot e așa. Dar i-am spus lui Ching Kuo Wu de atunci că dacă se va întâmpla să fure, o să lupt și împotriva lui așa cum am luptat împotriva lui Anwar Chowdhry. Și am făcut lucrul ăsta la Beijing, am demascat măgăriile și manevrele.
Datoria fără contract

-Care e treaba cu împrumutul de 10 milioane de dolari dat de azeri boxului mondial?
-Acești bani au fost dați fără nici un fel de termen, de condiții. Mă trezesc eu să-ți dau ție un milion de euro, fără nici un interes! Cine crede asta? Banii au fost dați ca la Jocurile Olimpice de la Londra, Azerbaidjan să ia un titlu olimpic, cel puțin. A fost scandal mare, au aflat englezii, au susurat în urechea celor de la CIO, lumea i-a mirosit, cu alte cuvinte, și au trebuit să stea potoliți. Azerii vin acum și cer banii. Elementul de noutate e faptul că nu există un contract. Circulația banilor se vede prin conturi, au fost dați prin World Series Boxing-ul din America, circuitul profesionist al AIBA. E un circuit straniu și ciudat. S-a făcut și un audit, banii sunt intrați.

-Cine e în spatele afacerii, președintele Ching Kuo Wu? Pentru că fără el nu se putea face nimic!
-Artizanul poveștii astea, e doi, ca să mă exprim academic: președintele Ching Kuo Wu, și fostul secrtar general al AIBA, care a venit să-mi stingă mie lumina la Beijing, la conferință, coreeanul Ho Kim. Om al sericiilor secrete coreene, un tip capabil, dar capabil și în măgării. De șase ani nu dau banii înapoi.

-Crezi că se va schimba astfel conducerea AIBA?
-Cu siguranță. Treaba e de la ei din interior. Italianul Franco Falcinelli, președintele EUBC, și englezul Terry Smith, care a fost cu mine delegatul general la Beijing, sunt în "spate". Susținuți de CIO, bineînțeles. Și o să explic și de ce. Franco nu e genul revoluționar. El îmi spunea mie Che Guevara. Eu am fost singurul care l-am înfruntat pe Chowdhry, față în față. I-am spus, moșule, tu furi. Pakistanezul îmi striga mie:"Bastard". Oamenii ăștia doi nu aveau curaj să facă nimic, dacă nu aveau susținere. Au CIO în spate. Pentru că Ching Kuo Wu a deranjat. A candidat să intre în CIO. Și martalogii ăia care câștigă zeci de mii de euro pe fiecare lună, au casta loe. E închisă. Taiwanezul a făcut imprudența de a-și dori un loc acolo. Au hotărât să-i facă vânt lui Ching Kuo Wu și îi vor face vânt destul de repede.

-De irlandezul Pat Hickey, președintele Comitetului Olimpic din Irlanda, ce părere ai? Arestat pentru contrabandă cu bilete la Rio. Era bun prieten cu Ching Kuo Wu.
-Nu-l cunosc. Nu era din box. Am citit în presa internațională, sunt abonat la ziare, la siteuri. Un om la nivelul ăsta, un om în poziția asta, să ajungi să vinzi bilete... Ca pe vremea lui Ceaușescu pe Bulevardul 6 martie, ăsta care duce de la Universitate în jos, spre Cișmigiu. Acolo erau "biletarii". E atâta lipsă de competență, atâta impostură la nivel mare în lumea asta. E o minciună totală, parcă ar fi politica românească. Niște maimuțoi care conduc destinele unor oameni și le conduc prost.

"Nu mă mai interesează conducerea boxului românesc!"

-Lumea o să se întrebe de ce faci dezvăluirile astea. Vrei să ajungi iar președinte la box?
-Mai vorbeam cu un cunoscut și el mă întreba la fel. Nu mă mai interesează această poziție de acum încolo. Ceea ce eu vreau e să reconstruiesc boxul profesionist în România. Se poate face. Eu pot să mă manifest pentru că știu fenomenul și mecanismele. În rest nu mă interesează posturi publice. Nu mai am nevoie de publicitate, de nervi. Apoi, nu fac nici o dezvăluire. Pe mine presa mă evită pentru ceea ce s-a întâmplat la gala lui Bute, "Campion pentru România". Toată povestea și minciuna asta, legată de acest dosar, construită să-mi facă rău. Sunt în proces, mă judec cu ei, mulțumesc lui Dumnezeu că sunt sănătos și nu mă pot îngenunchea. Dar am convenit să vorbim despre situația boxului românesc. Cu oricine aș fi discutat din presă pentru că mă doare unde am ajuns.

-Dar un post în federația internațională te mai interesează?
-Da, acolo da! Acum 10 ani, când am schimbat conducerea boxului mondial, s-a constituit un comitet de reformă. Din lumea boxului am făcut parte eu, cu Furgoni, președintele federației franceze, o scârnăvie, în sfârșit. Mai era unul din SUA care avea o echipă de baschet, o directoare de la Coca Cola, oameni cu bani, de business, și un om de la CIO. Propunerile mele pe linie tehnică au fost să revenim la 3 reprize a 3 minute și s-a revenit la treaba asta și să scoatem casca! Pe mine m-au suspendat că am scos casca în România! Erau pretextele lor să dea în mine. Cu concursul lui Vasile Câtea ăsta, care a fost martor împotriva mea la proces. Am și eu "prieteni" mulți în România! Uneori eram eu surprins că la AIBA, ei știau deja ceea ce nici nu pusesem în aplicare în România!

-Și tu crezi că mai ai șaanse să ajungi în boxul mondial?
-De ce nu? Am problemele astea cu justiția, s-or termina ele, dar eu din box nu plec. E prima dragoste, e prima mea fată, după familie, boxul îl iubesc enorm! L-am practicat 15 ani, am fost președinte, am mai fost membru, am făcut multe, știu multe. România nu are însă nevoie de mine. Am făcut multe lucruri pentru țara asta. Pe banii mei, pe eforturile mele. Ei mă bagă la pușcărie. Nu-i nici o problemă. Cât o să stau? Un an, doi, cinci. Atât o să stau. Va veni vremea când vom trage niște linii și concluzii. Eu știu că sunt curat!

"La Mondialele de seniori au fost boxeri din 85 de țeri. România nu a avut loc nici să participe! Nu le e rușine ăstora care conduc boxul românesc?

AIBA a primit 10 milioane de dolari cu titlu de împrumut din Azerbaidjan ca azerii să câștige un titlu olimpic la Londra, în 2012. Marile ziare ale lumii au aflat cum stă afacerea și i-au dat în vileag. Acum toți îmi dau dreptate când la Beijing am deconspirat manevrele lor

Cred că pot să ajung din nou în federația internațională. Am mulți prieteni, lumea mă cunoaște. Numai în România sunt contestat și hulit"

Mie în AIBA mi se spunea Che Guevara pentru că aveam curajul să înfrunt pe toată lumea. Mă știam curat și nu avea de ce să-mi fie frică!" Rudel Obreja

 

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (4)
nusu_d
nusu_d  •  14 Octombrie 2017, 01:16

Extraordinar. Iar scoate capul *** asta. Rudele ti-e foame, nu mai ai cascaval deloc, ***? Lasa *** boxul si vezi ca pe 23 octombrie incepe apelul in dosarul Gala Pute, acolo unde tu si cu puscriasa inculpata de Plescoi ati luat multi ani cu executare. Hotul striga hotii spune un vechi proverb. Cand tu esti condamnat pentru trafic de influenta, coruptie si spalare de bani, mai ai tupeul obraznic sa vorbesti de altii. Vai de capul tau! In cateva luni ai sanse mari sa ajungi din nou la Rahova de data asta pe termen lung.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

haideusicfr
haideusicfr  •  15 Septembrie 2017, 21:28

Asta nu a fost la puscarie? Pentru hotia de la meciul lui Bute. Meciul a fost |organizat| de firma lui particulara. El si cu Udrea au invartit banii. Lucian a incasat pumnii.

10206088110775210
Enver Hoxha  •  15 Septembrie 2017, 18:30

E de ajuns să-l auzi vorbind o dată ca să nu-l crezi niciodată.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează