SPORTURI  »  BOX  »  BUTE VS DEGALE

Un meci controversat! Lucian Bute a pierdut la puncte partida cu britanicul James DeGale: ”Dezamăgit de decizie, dar mîndru de performanța mea”

DeGalle împins de Bute în colțul ringului
DeGalle împins de Bute în colțul ringului

Articol de , - Publicat luni, 30 noiembrie 2015 00:00

Deși experții ShowTime și SkySports au văzut un meci echilibrat, cei trei arbitri judecători l-au dat învingător clar pe britanic. Românul vrea revanșa.

Mare favorit în disputa cu românul, campionul mondial James DeGale a cîștigat pînă la urmă meciul, dar impresia lăsată nu a fost una prea bună. Britanicii l-au criticat că a fugit prea mult în ring și că în ultimele reprize aproape nu a contat. Știa că e în avantaj și doar a eschivat la loviturile lui Bute.

Lucian Bute a fost, în schimb, lăudat de toată lumea. "A trecut peste șocul suferit după meciul cu Carl Froch. Curajos în ring, demonstrează că este un pugilist foarte deştept. Tactica aleasă de el a fost neașteptată. El a fost cel care a pus presiune pe adversar", au spus, în timpul meciului, comentatorii de la postul englez SkySports.

"E o decizie foarte greu de luat. Cei doi pugilişti și-au împărțit reprizele. E greu de ales un învingător", au spus și comentatorii ShowTime. Pentru cei trei arbitri judecători, britanicul Phil Edwards, canadianul Benoit Roussel și portoricanul Nelson Vazquez, decizia a fost însă foarte clară. Primii l-au dat învingător cu 117-111 pe DeGale, ultimul cu 116-112.

Bute vrea revanșa și are toate șansele să o obțină, avînd în vedere că ambii pugiliști sînt manageriați de cunoscutul Al Haymon, cel care mizează pe nume mari din lumea boxului, între care Floyd Mayweather, Adonis Stevenson sau Julio Caesar Chavez jr.

A impresionat fanii

Chiar dacă a pierdut, Bute a lăsat o bună impresie. Specialiștii vorbesc, practic, de un alt Bute după ce acesta a început să fie antrenat de frații Grant, Otis și Howard. Lucian e un alt boxer de cînd a renunțat la Stephane Larouche. Nu mai e acel boxer fricos, care fuge de bătaie.

Acum, a atacat continuu, James DeGale a ieșit extrem de șifonat, mai ales că în repriza a cincea Bute i-a spart arcada stîngă. Cutmanul a avut foarte mult de lucru. După anunțarea deciziei, fanii din "Centre Videotron" au rămas în sală și au scandat "Bute! Bute!", încurajîndu-l pe român.

Dezamăgit că meciul nu a fost televizat

Lucian Bute s-a confesat unor prieteni că e foarte supărat că nici o televiziune din România nu a preluat meciul cu DeGale. Gălățeanul ar fi dorit ca toți românii să-l vadă din nou la lucru. Prețul galei de la Quebec a variat, se pare, între 80.000 și 100.000 de dolari.

Reacția lui Bute: ”Respect decizia, dar nu mi se pare corectă!”

Lucian Bute a părut nedumerit de decizia arbitrilor. Românul crede că a reușit un meci foarte bun contra lui DeGale.

Lucian Bute era abătut după jocul cu DeGale. În momentul anunțării deciziei, a ridicat fața spre înaltul sălii, a închis ochii și aproape că a căzut în genunchi.

A vorbit apoi cu apropiații săi, din imediata apropiere a ringului. "E corect? Ce să fac? Am dat tot ca să cîștig!", le-a strigat el.

Prima declarație, la cald

"Mulțumesc tututor, cred că am făcut un meci minunat. El este campionul olimpic, mondial, dacă arbitrii l-au declarat învingător, el este. Voi continua însă. Mă întorc în sală şi voi munci mai mult. Ultimii trei ani au fost dificili pentru mine, dar acum mă simt minunat, voi continua să muncesc şi să am şansa de a ajunge în top", a spus Bute la microfonul Showtime.

Nu se retrage

La cîteva ore după meci, Lucian a făcut alte declarații lui Adrian Fetecău, trimisul Radio România Actualități la Quebec. "Vreau să mai văd o dată meciul. Oricum, nu mi se pare normal ca un boxer care a fugit tot meciul , care de cele mai multe ori a refuzat lupta, să fie declarat învingător. Respect însă decizia arbitrilor, dar nu mi se pare corectă!".

Lucian va împlini 36 de ani în februarie 2016, dar nu se gîndește la retragere. Multă lume, chiar apropiați ai săi, considerau că Bute se va retrage dacă va pierde și cu James DeGale. Gălățeanul îi contrazice.

"Nici nu mă gîndesc la retragere! Mă simt mai bine ca niciodată. Am arătat că Bute nu e un boxer terminat și că nu sînt la pămînt, cum s-a spus de atîtea ori. La anul, veți vedea, o să mă bat din nou pentru titlul mondial. Sper ca atunci să am cîștig de cauză!", a încheiat Bute.

"Dezamăgit de decizie, dar mîndru de performanţa mea! Cîteodată, o înfrîngere valorează mai mult ca o victorie!"
Lucian Bute pe facebook, mesaj postat în română, engleză și franceză

Fanii, pro și contra

PRO

"Lucian Bute a avut o altă atitudine față de meciul pierdut cu Froch și a arătat că este un boxer care poate să stea la bătaie și să riposteze atunci cînd adversarul tot insistă cu loviturile. Nu ești sigur că ai cîștigat un meci de box decît dacă adversarul tău e la podea și numărat!"
sharky_04

"În boxul de azi se pare că cea mai bună lovitura este... ESCHIVA!!!"
Paul Cosmin

"Dacă Bute și-ar fi apărat centura fugind prin tot ringul, TOT MECIUL!, îți dai seama că haterii dădeau cu el de pămînt. Fiind vorba de un prăpădit de boxer britanic, văd însă o mare și inteligentă victorie. Desigur, DeGale a punctat mai eficient, iar Bute a dat în gol, dar faptul că britanicul a terminat meciul plin de sînge e din cauza Zînei Măseluță, care l-a pedepsit că n-a mers la nani la timp"
sergiu_roman

CONTRA

"Bute a ieșit la pensie de ani buni. La ce a oferit, nu știu ce experiență poate să ofere boxului românesc. Poate, cum să te vinzi și cum să faci bani mai mulți"
gabri80el

Reacții presă

"Chiar dacă a pierdut, Bute n-are de ce să se rușineze de evoluția sa din ring. A demonstrat curaj și putem spune că și-a învins demonii care îl bîntuiau după înfrîngerea din Anglia, din fața lui Carl Froch"
Journal de Montreal

"Veteranul de 35 de ani s-a achitat bine de sarcina avută împotriva lui James DeGale. Deși Bute a rămas în picioare preț de 12 runde și a făcut eforturi remarcabile, nu a fost suficient să-l detroneze pe boxerul englez"
Montreal Gazette

"Bute s-a dovedit un adversar puternic pentru britanicul în vîrstă de 29 de ani, care prezisese că lupta nu va trece de runda a șasea. Deși nu au existat trimiteri la podea, Bute l-a lovit serios pe rival de-a lungul cîtorva runde, cînd l-a băgat pe DeGale în corzi. Dar cînd s-au luptat în centrul ringului, DeGale a fost, pur și simplu, mai rapid și mai evaziv"
Montreal Gazette

"E un pugilist de talie mondială și știam acest lucru. Dar, cum am spus și înainte, eu sînt tînăr, proaspăt și mă aflu în formă maximă. Sînt pregătit să fiu cel mai bun din lume. Toată admirația față de Lucian Bute. E un mare campion. Și credeți-mă pe cuvînt: va reveni la nivel înalt!"
James DeGale

"Bute a oferit cea mai mare surpriză a serii, nu doar pentru că s-a arătat puternic și plin de voință, dar și pentru că nu și-a pierdut din vigoare la 35 de ani. Au dispărut limbajul corporal greoi și rezistența slabă la pumni care l-au stînjenit timp de trei ani, de la eșecul în fața lui Froch"
ESPN

Bursele lui Bute de cînd a devenit campion mondial

Alejandro Berrio  300.000$ 19 octombrie 2007 victorie la puncte
William Joppy 700.000$ 29 februarie 2008 KO repriza a 10-a
Librado Andrade 700.000$ 24 octombrie 2008 victorie la puncte
Fulgencio Zuniga 500.000$ 13 martie 2009 KO repriza a 4-a
Librado Andrade 908.000$ 28 noiembrie 2009 KO repriza a 4-a
Edison Miranda 700.000$ 17 aprilie 2010 KO repriza a 3-a
Jesse Brinkley 1.000.000$ 15 octombrie 2010 KO repriza a 9-a
Brian Magee 2.000.000$ 19 martie 2011 KO repriza a 10-a
Jean Paul Mendy 2.000.000$ 9 iulie 2011 KO repriza a 4-a
Glen Johnson 2.000.000$ 6 noiembrie 2011 victorie la puncte
Carl Froch 2.000.000$ 26 mai 2012 înfrîngere prin KO în repriza a 5-a
Denis Grachev 500.000$ 3 noiembrie 2012 victorie la puncte
Jean Pascal 2.000.000$ 18 ianuarie 2014 înfrîngere la puncte
Andrea Di Luisa 350.000$ 15 august 2015 KO repriza a 4-a
James DeGale 1.000.000$ 29 august 2015 înfrîngere la puncte

TOTAL: 16.658.000

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (5)
nusu_d
nusu_d  •  30 Noiembrie 2015, 22:15
Postat de kingdon pe 30 Noiembrie 2015, 14:28

sa nu mai vorbim de faptul ca a fast partas la furaciunea de la gala bute, unde obreja i-a transferat banii si in 2 zile i s-au returnat, suveica, in limbaj DNA sau para indarat. spalare de bani. bute are problème si aici cu fiscul, obtinand facturi fantoma de la biserici cu asa zise sponzorizari. va ramane in istorie cu gala bute si cu murdaria inaugurari salii videoron din Quebec City. pacaliciului i s-a vazut frustrarea ce il caracterizeaza cand la conferinta de presa intr-o engleza de tot rasul a zis ca DeGale nu este cel mai bun supermijlociu la ora actuala. Cap de linie.

Ai dreptate! Pai Bute e singurul care nu va face inchisoare din gasca care a participat la acea mascarada numita Gala Bute. Sa zica merci ca nu a fost chemat si el pe la DNA si luat la intrebari. Ca martor macar. Cat despre declaratiile lui Bute dupa meci la conferinta de presa intr-o engleza de balta, am lesinat de ras. Nu are nimeni pretentii sa vorbesti ca un nativ, dar macar sa vorbesti corect gramatical ca sa nu te faci de ras. Bute vorbea o engleza execrabila cu multe greseli gramaticale :-)))) Mai bine vorbesti in romana si iti iei un translator decat sa te faci de cacao. Dar dupa 200 de pumni incasati, mai greu...

kingdon
kingdon  •  30 Noiembrie 2015, 14:28
Postat de nusu_d pe 30 Noiembrie 2015, 12:45

P.S. Singurele burse unde si-a meritat banii Bute au fost cele pentru meciurile cu Froch si cu Pascal. Bursa nesimtita din bani publici din meciul cu Mendy ar fi trebuit sa o doneze. Mendy dupa ce ca era un adversar slab s-a mai si aruncat pe jos, simuland. Bute a primit bani degeaba pentru ''meciul ala'' , ar trebui sa-i fie rusine de rusinea lui.

sa nu mai vorbim de faptul ca a fast partas la furaciunea de la gala bute, unde obreja i-a transferat banii si in 2 zile i s-au returnat, suveica, in limbaj DNA sau para indarat. spalare de bani. bute are problème si aici cu fiscul, obtinand facturi fantoma de la biserici cu asa zise sponzorizari. va ramane in istorie cu gala bute si cu murdaria inaugurari salii videoron din Quebec City. pacaliciului i s-a vazut frustrarea ce il caracterizeaza cand la conferinta de presa intr-o engleza de tot rasul a zis ca DeGale nu este cel mai bun supermijlociu la ora actuala. Cap de linie.

nusu_d
nusu_d  •  30 Noiembrie 2015, 12:45

P.S. Singurele burse unde si-a meritat banii Bute au fost cele pentru meciurile cu Froch si cu Pascal. Bursa nesimtita din bani publici din meciul cu Mendy ar fi trebuit sa o doneze. Mendy dupa ce ca era un adversar slab s-a mai si aruncat pe jos, simuland. Bute a primit bani degeaba pentru ''meciul ala'' , ar trebui sa-i fie rusine de rusinea lui.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează