SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL FRANTEI / CAZUL MANUEL BELTRÁN

Casa morţilor

Articol de - Publicat sambata, 12 iulie 2008 00:00

Fostul locotenent al lui Lance Armstrong la US Postal şi Discovery Channel, spaniolul Manuel Beltrán, a fost ridicat aseară de poliţia franceză din Hotel des Voyageurs, locul în care era cazată echipa Liquigas, după ce a fost testat pozitiv cu eritopoetină. Poliţia a percheziţionat şi camera ciclistului de  37 de ani.

"Poliţia l-a luat pe Manuel pentru interogatoriu", a spus purtătorul de cuvânt al echipei italiene pentru BBC. "Manuel nu împarţea camera cu nimeni. Doar  camera sa a fost percheziţionată", a mai precizat acesta.

Ciclistul spaniol a fost înlăturat imediat din Turul Franţei, acţiune de bună-credinţă în speranţa că Liquigas va putea continua să participe la Marea Buclă.  Managerul echipei italiene, Roberto Amadio, a declarat că rutierul său nu a făcut nimic greşit şi că a fost suspendat până la sosirea contraexpertizei. Dacă aceasta din urmă va fi tot pozitivă, Beltrán va fi concediat.

Televiziunea germană ZDF a primit confirmarea de la ASO (organizatorii Turului Franţei) că Liquigas va putea continua cursa indiferent de rezultatul contraexpertizei. Postul de televiziune a anunţat că echipa italiană va scăpa şi de amenda de 100.000 euro, stipulată în contractul semnat de echipe cu ASO împotriva dopajului înainte de Turul Franţei, datorită promptitudinii cu care l-au retras pe Manuel Beltrán.

Turul Franţei încearcă în acest an să îşi îndrepte imaginea şifonată anul trecut de scandalurile Vinokourov/Moreni/Rasmussen şi să dea credit programului paşapoartelor biologice. Cursa a fost trecuta sub patronajul Federatiei Franceze de Ciclism in speranta ca lucrurile se vor intoarce la normal. Agentia Franceza Antidoping, insarcinata de FFC cu realizarea controalelor in Marea Bucla, a decis sa uite de lipsa de dialog dintre FFC si UCi si sa trimita valorile anormale prelevate in timpul competitiei catre comisiile internationale. In controalele premergatoare Turului Frantei, in jur de 10-20 de rutieri au produs valori ale hematocritelor in apropiere de granita acceptata de 50%. Valorile ridicate pot indica folosirea eritopoetinei (cazul Manuel Beltrán), dar pot avea si cauze naturale. Spaniolul de la Liquigas a avut ghinionul de a fi selectat intre cei care au dat probe cu o zi inainte de startul din Brest.

Liquigas este privita cu suspiciune de plutonul mondial dupa ce a decis sa semneze contracte cu Ivan Basso (rutierul revine in octombrie dupa suspendarea de doi ani din Operacion Puerto) si Alessandro Petacchi (sprinterul italian dat afara de la Milram dupa ce CAS l-a suspendat pe un an pentru proba de salbutamol din Turul Italiei).

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (1)
 •  13 Iulie 2008, 09:26

Vezi ca Pettachi a semnat cu LPR si nu Liquigas.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează