SPORTURI  »  CICLISM  »  ETAPA A IV-A, PIZZO CALABRO - CATANZARO-LUNGOMARE, 183KM

Cavendish peste toţi

Articol de - Publicat marti, 13 mai 2008 00:00

Mark Cavendish (High-Road) cîştigă prima sa etapă din Turul Italiei şi confirmă speranţele celor de la High-Road


Mark Cavendish ( High-Road) cîştigă prima sa etapă din Turul Italiei şi confirmă speranţele celor de la High-Road

Povestea celei de-a patra etape din Turul Italiei a început cu o seară înainte, atunci cînd organizatorii au întîrziat transferul cicliştilor dinspre Sicilia spre continent. Nemulţumirea din pluton l-a avut ca portavoce pe tricoul roz al celor de la Liquigas, Franco Pellizotti, care a ameninţat cu boicotarea startului din Pizzo Calabro: "Am să vorbesc cu Bettini, Rebellin şi alţi lideri pentru a protesta cumva, poate să pedalăm foarte încet". Însă, în linia gălăgioasă a italienilor, micuţa frondă a dispărut odată cu primele raze ale dimineţii.

Rik Verbrugghe ( Cofidis) a fost singurul care s-a ţinut de cuvînt. Belgianul a accelerat devreme, atunci cînd plutonul îşi dezmorţea oasele înainte de Passo di Pietra Spada, şi a ştiut să ducă ecartul la 11 minute. Verbrugghe visa cu ochii deschişi că va putea să repete performanţa din 2006, cînd cîştigase etapa dintre Cesena şi Saltara exact pe 13 mai. Lucrurile s-au complicat cu 50 de kilometri înainte de final, atunci cînd plutonul a iuţit ritmul şi avantajul rutierul de 33 de ani a început să scadă dramatic. Milram şi QuickStep s-au schimbat bine la trenă şi au frînat entuziasmul omului de la Cofidis în ultimii metri de pe Catanzaro.

Paolo Bettini (QuickStep) a ţîşnit pe Fiumarella, cu 11 kilometri înainte de final, dar italianul a fost contrat imediat de o mînă de ciclişti, între care şi deţinătorul tricoului de cel mai bun căţărător, Emanuele Sella (CSF Navigare). LPR nu a vrut să-şi asume niciun risc şi i-a înghiţit repede pe fugari. Bannerul de intrare în ultimii cinci kilometri a prins plutonul compact.

Tradiţia căzăturilor din Turul Italiei a fost confirmată în ultimii 500 de metri ai etapei. Nick Nuyens (Cofidis) s-a împiedicat în mijlocul plutonului şi a provocat o busculadă generală din care au supravieţuit o mînă de rutieri. Zabel nu a putut profita de avantajul omului în plus, iar Bennati s-a dovedit prea slab pentru tînăra speranţă a celor de la High-Road, britanicul Mark Cavendish! "Expresul din Manx" s-a încoronat acolo unde ultima oară Pascal Hervé a primit laurii de învingător, în 1996. Sprinterul de 22 de ani este la prima prezentă într-un Mare Tur şi, împreună cu Gerard Ciolek (absent în Turul Italiei), este considerat una dintre marile speranţe ale celor de la High-Road. În altă ordine de idei, Franco Pellizotti (Liquigas) savurează o nouă zi în roz.

"A durat prea mult sprintul. Nu credeam că va fi un vînt frontal atît de puternic. Cavendish este mic şi foarte rapid"
Daniele Bennati

Clasamentul etapei:
1 Mark Cavendish (MBr) High Road
2 Robert Förster (Ger) Gerolsteiner
3 Daniele Bennati (Ita) Liquigas
4 Assan Bazayev (Kaz) Astana
5 Mirco Lorenzetto (Ita) Lampre
6 Erik Zabel (Ger) Milram
7 Robbie McEwen (Aus) Silence-Lotto

Clasamentul general:
1 Franco Pellizotti (Ita) Liquigas

Duminică, 5 finale pentru salvare! Dinamo și FCU Craiova sunt la mila rezultatelor » Toate CALCULELE în dreptul fiecărei echipe

„Vă spun în premieră, la Dinamo a fost o tentativă de puci în vestiar!” » Omul care l-a adus pe Kopic a dat tot din casă


Comentarii (5)
 •  14 Mai 2008, 10:51

Am fost luni la Giardini_Naxos si i-am vazut pe ciclisti: a fost electrificant! Ciudat a fost ca publicul italian nu la-u recunscut pe Marco Pantani care se afla intr-o masina oficiala.

 •  14 Mai 2008, 08:41

Dak ar fi si Sando Petacchi...!Asa k la Milram ramane k sprinter Zabel si nu l-am vazut pe Zabel asa neputincios NICIODATA.Oricum GIRO va fi castigat , dak se joaca corect de Bennati , Bettini , Nibali sau Di Luca dar dak nu va castiga Contador (sau ar trebui sa il intrebam pe dr Fuentes ) oricum nu va castiga unul d la Gerolsteiner sau AG2R.

 •  14 Mai 2008, 01:23

zabel e un fel de costacurta....lasa-ne frate...zabel se claseaza acum pe locurile 5-6 pentru ca el se zbate din rasputeri la finish si iese primul dupa cei mai buni si asta pt. ca aia care nu se stiu f buni nu se mai streseaza ca zabel...deja e ridicol

Vezi toate comentariile (5)
Comentează