SPORTURI  »  CICLISM  »  CONFERINŢĂ DE PRESĂ - ALBERTO CONTADOR

"Ciclismul traversează o perioadă nebună"

Articol de - Publicat duminica, 10 februarie 2008 00:00

Alberto Contador, cîştigătorul Turului Franţei 2007, a susţinut duminică o conferinţă de presă în Mallorca. Rutierul de 25 de ani a comentat impecabil toate subiectele fierbinţi ale începutului de an, pornind de la zvonurile înfricoşătoare privind excluderea sa din Turul Franţei 2008, şi terminînd cu întrebările incomode referitoare la situaţia ingrată a echipei Astana. Iată care au fost răspunsurile sale pentru toate problemele puse în discuţie:

Reporter: Cum te împaci cu ideea că ai putea să ratezi Turul Franţei în acest an?
Alberto Contador: Nu iau în considerare această opţiune. Turul Franţei este competiţia care mă defineşte cel mai bine ca rutier profesionist. Vreau să particip din nou şi nici nu vreau să mă gîndesc că scenariul ar putea fi altul.

R: Una dintre piedicile din calea unui nou Tur al Franţei ar putea fi ancheta CONI privind Operacion Puerto. Asta nu te îngrijorează?
AC: Nu am nicio problemă cu ancheta. Cum am mai spus-o de multe ori pînă acum, sunt dispus la orice fel de investigaţie. Dacă vor să îmi pună întrebări trebuie doar să mă cheme.

R: Cum ţi se pare decizia RCS Sport de a nu invita Astana în Turul Italiei?
AC: Echipa este nou-nouţă. Are un nou director sportiv (Johan Bruyneel), ciclişti noi şi mecanici diferiţi de cei din anii trecuţi. A fost o decizie dezamăgitoare neacceptarea noastră în Turul Italiei, fiindcă mulţi rutieri s-au pregătit mult timp ca să facă o figură frumoasă.

R: Nu ai considerat că rişti mult semnînd cu Astana, toamna trecută?
AC: Am vorbit cu familia şi prietenii, şi mi s-a părut cea mai înţeleaptă decizie. Anul trecut e anul trecut. Eu sunt foarte optimist, iar Astana oferă toate argumentele pentru continuarea performanţelor.

R: La începutul sezonului trecut, ţi-ai imaginat că vei cîştiga Turul Franţei?
AC: Nici macăr nu visam! Credeam că am puterea să mă impun într-o competiţie de o asemenea anvergură, însă îmi făceam planurile pentru 2008.

R: Cum ţi-a schimbat viaţa "tricoul galben"?
AC: E mult mai diferit peisajul pentru mine acum. Înainte eram un necunoscut, iar acum mă opreşte lumea pe stradă ca să mă felicite. Ceea ce e senzaţional e că lumea din oraşul meu e înnebunită după ciclism, de cînd am cîştigat Turul.

R: Atmosfera neagră din ciclism te-a afectat în vreun fel?
AC: Nu. Turul Franţei este viaţa mea. Ciclismul traversează o perioadă nebună. Unii spun că era mai bine acum 10 ani sau pe vremea lui Merckx. Eu ştiu doar atît: am cîştigat Turul Franţei. E cel mai important lucru.

R: Te simţi ca un campion legitim, avînd în vedere ce s-a întîmplat cu Rasmussen?
AC: Bineînţeles. Niciodată nu am crezut altfel.

R: Ai mai luat legătura cu Rasmussen? Ştii ce mai face?
AC: Habar nu am. Nu mă interesează.

R: Ce te motivează cel mai mult în acest sezon?
AC: Turul Franţei, desigur. Nu simt că trebuie să demonstrez cuiva ceva, dar vreau să cîştig din nou. În ciclism se spune că trebuie să îţi confirmi victoriile. Asta vreau şi eu să fac. Sunt aici ca să cîştig din nou Turul Franţei.

R: Astana lucrează cu Rasmus Damsgaard, un expert în anti-doping, ce are rolul de a realiza controale surpriză în cantonamente. Ce părere ai despre asta şi de cîte ori ai fost testat?
AC: Am fost testat de 3 ori pînă acum. Sunt în favoarea acestor eforturi. Aceste exerciţii, precum şi paşapoartele biologice, sunt benefice pentru ciclism. Numai aşa vor reface credibilitatea din jurul acestui sport. Oricum, ăsta este încă un argument asupra schimbării în bine a echipei mele.

R: Eşti îngrijorat în privinţa numelor grele care se vor bate pentru poziţia de lider în echipă: tu, Levi Leipheimer şi Andreas Klöden?
AC: Multă lume întreabă asta. Anul trecut, cînd Levi a terminat al treilea în Turul Franţei, nu am avut nicio dispută în toate cele 21 de zile! Suntem toţi profesionişti.

R: Mai vorbeşti cu Lance Armstrong?
AC: Nu mai avem nicio tangenţă.

R: Cum te antrenezi?
AC: La fel ca anul trecut. Lucrez tot cu Pepe Martí, dar am o colaborare strînsă şi cu Alain Gallopin. Încerc să îmi îmbunătăţesc performanţele la contratimp. Caut să îmi găsesc o poziţie mai bună, precum şi un tempo mai ridicat al respiraţiei.

R: Vei participa la Olimpiada de la Beijing?
AC: Dacă voi merge acolo, voi încerca să cîştig o medalie. Dacă nu mă gîndesc la victorie, mai bine stau acasă.

FCSB se întoarce oficial pe Ghencea! Mihai Stoica a făcut anunțul: „Da, sigur! Pe 6 iulie vom juca acolo”

FCSB poate pierde „un jucător excepțional” » Au început negocierile: „E diferență mare între ce solicită și ce e dispus Gigi să ofere!”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează