SPORTURI  »  CICLISM  »  DOPAJ

După şapte ani » A început procesul doctorului Fuentes, omul din spatele "Operaţiunii Puerto"!

Articol de - Publicat marti, 29 ianuarie 2013 00:00 / Actualizat luni, 28 ianuarie 2013 21:46

Ieri, a început procesul doctorului Fuentes, cel care conducea o reţea de dopaj descoperită de Poliţia iberică în 2006


În 2006, cu cîteva zile înainte de începutul Turului Franţei, o veste a zguduit plutonul. Poliţia spaniolă confiscase 200 de pungi de sînge îmbogăţite cu EPO care aveau pe ele diverse nume ale cicliştilor de top. Lui Jan Ullrich, Ivan Basso sau Santiago Botero le-a fost interzis să mai participe în acel an, ei fiind incluşi în "Operaţiunea Puerto", la fel ca alţi 53 de rutieri. După şapte ani, procesul doctorului Eufemiano Fuentes a început la Madrid. Pînă acum cazul fusese închis de două ori pe motiv că la vremea aceea, în 2006, nu exista în Spania o lege care să interzică dopajul, de aceea Fuentes nu putea fi acuzat decît de periclitarea sănătăţii publice.

Procurorii trebuie să demonstreze că a fost pusă în pericol sănătatea sportivilor. Dacă va fi găsit vinovat, el ar putea primi o pedeapsă de doi ani de închisoare şi interzicerea practicării medicinei timp de alţi doi ani.

Procesul nu a început cum şi-ar fi dorit mulţi, mărturia doctorului spaniol fiind amînată pentru azi. Se pare că procesul va dura pînă în martie, o sentinţă urmînd să fie dată în aprilie, timp în care mai mulţi ciclişti, printre care şi Alberto Contador, vor depune mărturie. Deşi în 2006 s-a vehiculat că pe lista lui Fuentes se găseau fotbalişti şi jucători de tenis, acest proces are legătură doar cu practicile din ciclism. Reprezentanţii din alte sporturi nu au putut fi identificaţi după etichetele de pe pungile de sînge. Agenţia Naţională Antidoping a negat aceste suspiciuni. Spania pregăteşte o nouă lege contra dopajului ca să-şi armonizeze legislaţia cu cea a WADA.

Citește și:

Răzvan Raț, bulversat de Edi Iordănescu: „Nu-l înțeleg. De parcă nu s-ar mai prezenta Ucraina la meci”
Nationala
Răzvan Raț, bulversat de Edi Iordănescu: „Nu-l înțeleg. De parcă nu s-ar mai prezenta Ucraina la meci”
Bătaie GENERALĂ pe străzi înainte de Serbia - Anglia! » Noi scene BRUTALE la Euro: huliganii englezi i-au atacat pe sârbi la terase
Euro 2024
Bătaie GENERALĂ pe străzi înainte de Serbia - Anglia! » Noi scene BRUTALE la Euro: huliganii englezi i-au atacat pe sârbi la terase
Deturnat! Mititelu i-a „suflat” jucătorul lui Dinamo » FCU Craiova a anunțat transferul
Liga 2
Deturnat! Mititelu i-a „suflat” jucătorul lui Dinamo » FCU Craiova a anunțat transferul

Adrian Ilie a fost condamnat la 8 luni de închisoare! » Ce se întâmplă cu „Cobra”

„Îmi fac testamentul!” » Cornel Dinu, izbucnire teribilă, după o decizie pe care o numește „TÂLHĂRIE”: „M-au nenorocit minciuna și nedreptatea”


Comentarii (2)
iulian099
iulian099  •  29 Ianuarie 2013, 15:44

Eu nu inteleg cu Fuentes si Ferarri inca sunt in libertate, trebuia doar sa pui un detectiv pe urmele lor si ii bagai 10 ani pe fiecare...

cordos_eu
cordos_eu  •  29 Ianuarie 2013, 05:13

tot mai credeti ca succesul spaniol in sport n-a venit gratie dopajului? medici spaniol, rutierii spanioli toti, probabil si majoritatea sportivilor iberici.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează