SPORTURI  »  CICLISM  »  PARIS-ROUBAIX 2014, 257 KILOMETRI, DUMINICĂ

Fabian Cancellara a devenit nostalgic înainte de Paris-Roubaix: "Tafi m-a învăţat să nu cedez niciodată"

Articol de GSP - Publicat sambata, 12 aprilie 2014 00:00 / Actualizat sambata, 12 aprilie 2014 09:46

Elveţianul Fabian Cancellara vrea să scrie istorie în Paris-Roubaix. O a patra victorie, în această duminică, ar însemna egalarea recordului competiţiei, deţinut de belgienii Tom Boonen şi Roger De Vlaeminck
În vîrstă de 33 de ani, Cancellara trebuie să împlinească o tradiţie pretenţioasă: în fiecare sezon în care s-a impus în Turul Flandrei, a reuşit să fie primul şi pe velodromul din Roubaix. Dacă profeţia se îndeplineşte şi mîine, rutierul lui Trek devine un caz unicat: ar fi singurul rutier cu trei duble Flandra/Paris-Roubaix.

"Nu e vorba numai despre o victorie, mîine, ci e vorba şi despre istorie. Toate lucrurile astea mă fac foarte flămînd de succes. Dacă voi cîştiga cea de-a patra piatră, va trebui să fac nişte modificări în casă, fiindcă nu mai am o a patra fereastră la saună, dar nu îmi pasă. Cînd sînt atît de aproape de aşa ceva, ştiu ce trebuie să fac", a explicat Cancellara la conferinţa oficială dinainte de cursă.

Pentru o a patra piatră de Roubaix, "Spartacus" trebuie să încalece peste 50 de kilometri de pavate, pe un traseu de 257 de borne. Însă Cancellara e pregătit. "E un război cu pavatele. Vreau să cîştig acest război. Bineînţeles, simţi suferinţa, mai ales cînd nu mergi cu viteză. De aceea, trebuie să fiu rapid şi să intru cît pot de rapid pe pavate. Trebuie să dai tot ce ai, să treci prin foarte multă durere, trebuie să simţi şi să îţi învingi suferinţa".

În faţa unei ediţii pe care mulţi au catalogat-o decisivă, gigantul elveţian şi-a adus aminte şi de vremuri mai modeste. "Prima oară cînd am parcurs Paris-Roubaix, am urît cursa. Cînd am trecut prin Arenberg (unul dintre cele mai dificile tranşee, la mijlocul cursei) şi am ajuns la zona de alimentare, nu ştiam cum să mă dau mai repede jos de pe bicicletă şi să găsesc o maşină care să mă ducă la final.

Dar, un an mai tîrziu, în 2004, am ajuns într-un final pe velodrom şi am pierdut. Ballerini mi-a spus că a fost bine că am pierdut, fiindcă nu e o cursă pe care vrei să o cîştigi prea devreme, fiindcă ar fi prea multă presiune".

Şi fiindcă tot veni vorba de regretatul Franco Ballerini, unul dintre cei mai iubiţi ciclişti la Roubaix, Cancellara a făcut deliciul presei cînd şi-a enumerat idolii. Un tip cu foarte multe autoritate, elveţianul nu pare deloc genul de om cu care să stai la taclale. Însă apropierea Iadului Nordului deschide pînă şi cele mai intime inimi.

"Cel mai mult m-au inspirat Ballerini, Museeuw şi Tafi. Cînd am participat pentru prima oară în Paris Roubaix, îmi aduc aminte că m-am oprit devreme, cînd eram la 2 minute şi jumătate de locul 1. Tafi era lîngă mine şi a terminat al şaselea. De la el am învăţat să nu mă dau bătut niciodată. M-a inspirat şi m-a făcut să învăţ lucruri. Dar pe o scală de la 1 la 10, Ballerini a fost de nota 10, un om cu multă clasă, trecînd elegant peste pavate. M-am bucurat cînd am vorbit cu el atunci cînd am pierdut".

Fabian Cancellara este deţinătorul trofeului în Paris-Roubaix şi considerat de specialişti cel mai mare favorit al competiţiei. Paris-Roubaix are loc mîine.

FCSB se întoarce oficial pe Ghencea! Mihai Stoica a făcut anunțul: „Da, sigur! Pe 6 iulie vom juca acolo”

FCSB poate pierde „un jucător excepțional” » Au început negocierile: „E diferență mare între ce solicită și ce e dispus Gigi să ofere!”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează