SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL FRANŢEI, ETAPA 17: EMBRUN - CHORGES (ITT) 32 KM

Fără ostatici! Chris Froome cîştigă ultimul contratimp din Turul Franţei şi-l distanţează din nou pe Alberto Contador

Chris Froome, foto: reuters
Chris Froome, foto: reuters

Articol de - Publicat miercuri, 17 iulie 2013 00:00 / Actualizat miercuri, 17 iulie 2013 18:46

Britanicul Chris Froome (Sky) a cîştigat ultima probă de contratimp individual din Turul Franţei, după ce a parcurs cei 32 de kilometri de concurs în 51 de minute şi 33 de secunde. Pe locul secund a sosit spaniolul Alberto Contador (Saxo Bank), cel care a pierdut alte 9 secunde, dar care a urcat pe locul secund în clasamentul general, după ce olandezul Bauke Mollema (Belkin) a avut o zi grea

≈ 9000 de locuitori au Embrun şi Chorges, cele două comune de la fiecare capăt al ultimului contratimp individual al Turului Franţei, număr bifat, probabil, în fiecare curbă din etapa mitică de pe Alpe D'Huez, de mîine. Două cocoaşe de categorie secundă i-au aşteptat pe rutieri, în ceea ce se anunţa dispută menită să decanteze din nou clasamentul general şi să scoată scîntei din încleştarea armurilor de lux purtate de Chris Froome şi Alberto Contador. A fost un contratimp ameninţat de ploaie, de o coborîre tehnică şi de un tweet ofensiv al tricoului galben, care l-a urecheat pe rivalul său spaniol după ce acesta l-a scos involuntar în decor în etapa de marţi: "Aproape te-ai dat peste cap. Puţin mai multă atenţie data viitoare, da?".

579358-profil.jpg

În ciuda faptului că aroma de Eau des 4 Reines a început deja să se simtă dinspre Paris, rutierii şi-au dat seama că urmează patru zile îngrozitoare pînă la ceremonia de lîngă Arcul de Triumf şi au abordat contratimpul cu prudenţa căprioarei ce simte în jurul izvorului prezenţa lui Harap Alb. Nu a fost şi cazul francezului Jean-Christophe Péraud, loc 9 înaintea etapei de astăzi, care s-a prăvălit pe coborîrea de pe Côte de Réallon, atunci cînd recunoştea traseul, şi care a suferit o ruptură de claviculă. Rutierul în vîrstă de 36 de ani a încercat să continue sperînd că nu va suferi datorită faptului că osul nu a fost deplasat, însă o căzătură în ultimii doi kilometri avea să fie ultimul contact cu asfaltul în acest Tur al Franţei.

Olandezul Lieuwe Westra (Vacansoleil-DCM) s-a folosit de abilităţile sale de coborîtor şi a setat pentru o bucată bună de vreme timpul de referinţă, 54 de minute şi 2 secunde, însă tînărul Jon Izagirre (Euskaltel), bascul cu un talent extraordinar la manevrarea bicicletei, l-a doborît cu patru secunde. Majoritatea cicliştilor cu pretenţii au ales o tactică de Formula 1, cu schimbarea bicicletei pe coborîre, în speranţa că vor acumula mai multe secunde, însă problemele de strategie au devenit mult mai complicate în momentul cînd primii stropi au desfăcut umbrelele de pe marginea traseului. Ultimul care a beneficiat de asfalt uscat a fost americanul Tejay van Garderen, care a şi setat un nou timp ideal, 53 de minute şi 24 de secunde.

Quintana, Kreuziger, Contador, Mollema, Froome
Favoriţii s-au rostogolit liniştiţi de pe platforma de start, fiecare dintre ei avînd motive suficiente pentru a se îmbărbăta şi a spera la un rezultat bun. Quintana şi-a ridicat ochii spre piscuri, Kreuziger şi-a adus aminte că stăpîneşte ritmul, Contador a purtat visul la tricoul galben ca pe un morcov atîrnat în faţa bicicletei, Mollema a luptat fugind pentru propria siguranţă, iar Froome... a eliberat cu dărnicie o nouă porţie de waţi. Dintre ei, Quintana şi Kreuziger au tras lotul cîştigător, dar Mollema a fost prins în ghicitoarea căţărare-coborîre şi a fost nevoit să abandoneze podiumul Turului.

În ciuda eforturilor susţinute de Joaquim Rodriguez şi Alejandro Valverde, Alberto Contador a semănat pentru prima oară cu varianta din anii trecuţi şi a blocat cronometrul la 51 de minute şi 42 de secunde, în urma unui efort ce a constat în tăierea curbelor cu nebunia unui parapantist şi escaladarea versanţilor mişcînd umerii în ritm de flamenco. La primul punct intermediar, El Pistolero a avut un avantaj de două secunde, după care avantajul s-a dus la 11, iar fanilor începeau să le crească inima precum cozonacii. Pe linia de sosire, cu camera TV fixată pe chipul ars de soare, Contador a fost nevoit să înghită în sec în momentul cînd liderul cursei şi-a spus din nou punctul de vedere.

Froome Supremul
Froome nu a exagerat cu nimic. Nu a abordat cu nerv curbele, nu s-a ridicat din şa, nu a părut impresionat de veştile venite din maşină. A continuat pur şi simplu să facă tot ceea ce îşi doreşte pe asfalt, a întors pedalele uşor, aproape mîngîindu-le, după care l-a izbit pe Contador din fotoliul de lider, pentru 8.8 secunde. Sky continuă perfect Turul, Saxo e nevoită din nou să caute cheile pentru a deschide fortăreaţa.

Clasamentul etapei:
1 Christopher Froome (GBr) Sky  0:51:33
2 Alberto Contador Velasco (Spa) Saxo-Tinkoff 0:51:42
3 Joaquim Rodriguez Oliver (Spa) Katusha 0:51:43
4 Roman Kreuziger (Cze) Saxo-Tinkoff 0:51:56
5 Alejandro Valverde Belmonte (Spa) Movistar  0:52:03
6 Nairo Alexander Quintana Rojas (Col) Movistar  0:52:44
7 Michal Kwiatkowski (Pol) Omega Pharma-Quick Step 0:53:05
8 Jakob Fuglsang (Den) Astana  0:53:07
9 Andrew Talansky (USA) Garmin-Sharp 0:53:14
10 Tejay van Garderen (USA) BMC 0:53:24

Clasamentul general:
1 Christopher Froome (GBr) Sky 66:07:09 
2 Alberto Contador Velasco (Spa) Saxo-Tinkoff 0:04:34 
3 Roman Kreuziger (Cze) Saxo-Tinkoff 0:04:51 
4 Bauke Mollema (Ned) Belkin 0:06:23 
5 Nairo Alexander Quintana Rojas (Col) Movistar  0:06:58 
6 Joaquim Rodriguez Oliver (Spa) Katusha 0:07:21 
7 Laurens Ten Dam (Ned) Belkin 0:08:23 
8 Jakob Fuglsang (Den) Astana  0:08:56 
9 Michal Kwiatkowski (Pol) Omega Pharma-Quick Step 0:11:10 
10 Daniel Martin (Irl) Garmin-Sharp 0:12:50

Comeback neașteptat! Cristi Balaj semnează și va fi noul președinte al clubului din Superliga

Știm finala barajului de Conference League » Când și unde se va disputa


Comentarii (8)
aleosa
aleosa  •  17 Iulie 2013, 21:43
Postat de 1349magus pe 17 Iulie 2013, 20:41

Tot respectul pentru Jean-Christophe Péraud ! Baiatul a concurat azi cu fractura de clavicula . Pentru oameni d'astia merita sa urmaresti turul . Si cand te gandesti ca multi fotbalisti cer schimbare doar ca au facut putin buba ...

In completare: din cauza prognozei meteo pt. maine, unii au cerut amputarea etapei de maine, evitandu-se astfel pericolul unei coborari cumplite pe ploaie. Raspunsul sefului Turului? Nu suntem la fotbal (sau fotbalisti)! Pam- pam....

1349magus
1349magus  •  17 Iulie 2013, 20:41

Tot respectul pentru Jean-Christophe Péraud ! Baiatul a concurat azi cu fractura de clavicula . Pentru oameni d'astia merita sa urmaresti turul . Si cand te gandesti ca multi fotbalisti cer schimbare doar ca au facut putin buba ...

vbga
vbga  •  17 Iulie 2013, 20:34
Postat de dreamer123 pe 17 Iulie 2013, 19:40

asteptam rezultatele anti doping..

Peste 4/5 ani o sa vedem cu ce s-a dopat Froome acum,asa a fost si la Armstrong.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează