SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL FRANŢEI

Farmaciile Turului Franţei: Ricco şi Duenas

Articol de - Publicat joi, 17 iulie 2008 00:00

Retras din Marea Buclă după ce a fost depistat pozitiv cu EPO, ciclistul spaniol Moises Duenas riscă o pedeapsa cu închisoarea în conformitate cu legile franceze privind dopajul. În acelaşi timp, italianul Ricco se dovedeşte cu un pas înaintea comisarilor

 

Rutierul de 27 de ani din Salamanca a returnat pozitiv o probă de urină după contratimpul individual din Cholet. Jandarmeria Franceză l-a ridicat pe spaniol ieri dimineaţă, după care i-a percheziţionat camera din Hotelul Rex din Pau şi a găsit "o micuţă farmacie", informează AFP. Duenas a fost dus joi în faţa curţii franceze din Tarbes, fiind acuzat de "posesie de substanţe interzise" şi riscă o pedeapsă de doi ani cu închisoarea şi o amendă de 3,750 euro.

Coleg de cameră cu Felix Cardenas, ciclist retras din cursă din motive medicale, Duenas avea în palmares un loc 39 în ediţia trecută a Marii Bucle, dar nu reuşise să fie prea vizibil în etapele din Pirinei din acest an. Echipa Barloworld a ales să continue să participe la întrecerea din Hexagon, directorul sportiv Claudio Corti motivînd că "nu trebuie să sufere ceilalţi ciclişti, fiindcă Duenas se dopa pe cont propriu". Lucrurile se pot complica pentru echipa din Africa de Sud, în condiţiile în care jandarmii francezi au ridicat din camera lui Duenas probe cît să condamne un pluton întreg. Procurorul însărcinat cu cazul spaniolului, Gerard Aldige, a mărturisit că printre afectele ciclistului din Salamanca s-au găsit "aparatură medicală, seringi, ace şi pungi de sînge, dar şi o gamă variată de produse lichide şi solide".

În acelaşi timp, Duenas se confruntă cu un cap de acuzare neprevăzut. Ciclistul suspendat de Barloworld ar putea încasa o pedeapsă de trei ani de închisoare suplimentară, dacă se dovedeşte că produsele au fost aduse ilegal în Franţa. Decizia pare justificată în condiţiile în care un medicament nu are licenţă de import.

Caruselul groazei a continuat în etapa a 12-a din Turul Franţei cu decapitarea purtătorului tricoului alb şi tricoului de cel mai bun căţărător, italianul Riccardo Ricco. Ciclistul de 24 de ani de la Saunier Duval a fost testat pozitiv cu CERA, un derivat de a III-a generaţie a eritropoetinei. Substanţa pentru care Ricco va înfrunta procuratura franceză este produsă de grupul farmaceutic elveţian, F. Hoffman-La Roche, şi este comercializată în Statele Unite sub denumirea Micera. Medicamentul este folosit pentru a trata anemia la copii şi are un efect de trei ori mai puternic faţă de tradiţionala eritropoetină.

 

Agenţia Mondială AntiDoping a consemnat evoluţia pieţei dopajului organizat din ciclism. Purtătorul de cuvînt al AMA, Frédéric Donzé, a declarat pentru Velonews: "În cazul Micerei, AMA a colaborat foarte bine cu firma producătoare şi laboratoarele noastre pot dezvolta un test care să depisteze o eventuală folosire". Ricco a reuşit să se impună în două etape de munte, a şasea şi a noua, ocupînd locul nouă în Turul Franţei, la 2.29" de tricoul galben, australianul Cadel Evans. Saunier Duval a spus adio celei mai importante competiţii de ciclism din lume, anunţînd într-un comunicat de presă că o face din "respect pentru sport şi pentru Tur". În cazul lui Ricco, lucrurile aduc aminte de Michael Rasmussen, care a fost testat pozitiv cu "dynepo", un alt derivat al EPO, şi care, la fel ca Ricco în Turul Italiei, s-a bătut umăr la umăr cu Alberto Contador, reuşind pînă la urmă să îl doboare.

Turul Franţei continuă vineri cu o etapă de 182 de kilometri între Narbonne şi Nîmes. Organizatorii strîng din dinţi, în timp ce caravana este sub lupă mai mult ca oricînd.

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (1)
 •  18 Iulie 2008, 10:12

Urmeaza Contador.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează