SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL FRANȚEI 2015, 4-26 IULIE, ETAPA 1: UTRECHT (ITT), 14KM

GALERIE FOTO 15 minute pentru faimă » Rohan Dennis a cîștigat prima etapă din Turul Franței. Nibali, timpul de referință între "Cei patru fantastici"

Rohan Dennis are în palmares și recordul orei în 2015, foto: reuters +5   FOTO
Rohan Dennis are în palmares și recordul orei în 2015, foto: reuters

Articol de - Publicat sambata, 04 iulie 2015 19:01

Australianul Rohan Dennis (BMC) a cîștigat prima etapă din Turul Franței 2015 și a îmbrăcat primul tricou galben al cursei. Rutierul în vîrstă de 25 de ani a parcurs contratimpul individual din Utrecht în 14 minute și 56 de secunde, cu 5 unități mai repede ca Tony Martin (Etixx-QuickStep)

Cel mai tare Tur din ultimii 10 ani a început astăzi cu un contratimp individual ticsit de spectatori pe străzile însorite din Utrecht, orașul olandez în care 33% dintre oameni se deplasează pe două roți. 15 viraje și două sensuri giratorii au deschis cea mai importantă cursă din lume, ajunsă la strigarea cu numărul 102, în aceeași atmosferă de petrecere nobilă.

Singurul contratimp individual al acestei ediții a măsurat 14 kilometri, a fost plat ca-n palmă, măsurat exact pentru forțele unor oameni precum Tom Dumoulin (Giant-Alpecin), Fabian Cancellara (Trek) sau Tony Martin (Etixx-QuickStep).

Dar cel mai important timp l-a bifat Rohan Dennis, australianul în vîrstă de 25 de ani de la BMC, care a oprit limbile ceasornicului la 14'56", "cu un minut mai bine ca la antrenament" și cu 8 secunde în fața favoritului local, Tom Dumoulin.

Apoi a căzut capul germanului Tony Martin, care nu a reușit nici el să coboare sub 15 minute și a mărturisit că nu a făcut față deloc căldurii de pe traseu. Fabian Cancellara, la ultimul său Tur al Franței din carieră, a încheiat podiumul la 8 secunde distanță de Rohan Dennis.

Împreună cu echipa, am decis să plec puternic în prima parte a traseului și să îi fac pe ceilalți să se raporteze la timpul meu. Am lucrat foarte mult împreună cu echipa și am venit aici acum o lună pentru a recunoaște traseul. Mereu am visat să fiu într-o asemenea poziție, să port tricoul galben. Am conștientizat momentul cînd am văzut că ceilalți favoriți vin după mine. Rohan Dennis, primul tricou galben

Egal aproximativ între favoriți

Francezul Thibaut Pinot, liderul de la FdJ, a cîștigat 20 de secunde față de columbianul Nairo Quintana, unul dintre cele patru capete ale "monstrului" care iau cu asalt tricoul galben din acest an, și 54 de unități față de cealaltă speranță din Hexagon, Romain Bardet.

Campionul en-titre, Vincenzo Nibali (Astana), s-a clasat cel mai bine în lupta cu celelalte "bestii", Chris Froome, Alberto Contador sau Nairo Quintana. Nibali a venit pe locul 22, la 43 de secunde de Rohan Dennis, dar cu 7 secunde în fața lui Froome și 15 de Contador.

Ce-i așteaptă mîine pe rutieri

Etapa de mîine se întinde pe distanța a 166 de kilometri, între Utrecht și Zélande, altitudinea oscilînd între 0 și 6 metri față de nivelul mării. Cum finalul are loc pe coasta Mării Nordului, este posibil ca vîntul lateral să fărîmițeze plutonul și să creeze borduri între favoriți. Dacă lucrurile se desfășoară în logica hîrtiei, Mark Cavendish va avea ocazia să se apropie și mai mult de recordul de victorii de etapă deținut de Eddy Merckx. Britanicul are 25 de succese, în timp ce legendarul "canibal" belgian s-a lins pe buze după doar 34.

Clasamentul etapei & general:

1 Rohan Dennis (BMC) 14'56"
2 Tony Martin (Etixx-QuickStep) +5"
3 Fabian Cancellara (Trek) +6"
4 Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) +8"
5 Jos Van Emden (LottoNL-Jumbo) +15"
6 Jonathan Castroviejo (Movistar) +23"
7 Matthias Brandle (IAM)  
8 Adriano Malori (Movistar) +29"
9 Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo) +30"
10 Stephen Cummings (MTN-Qhubeka) +32"

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (2)
sfantu_mitri
sfantu_mitri  •  04 Iulie 2015, 19:45
Postat de Paul Daniel pe 04 Iulie 2015, 19:30

E primul meu comentariu pe GSP. Docane, ai cel mai greu TDF din ultimi 60 de ani, iar ultima saptamana este absolut crancena. Dar tu, dupa prima etapa, dai intertilul: NICI UN FAVORIT NU A CĂUTAT LOVITURA DECISIVĂ Ba baiatule, nu esti sanatos??? Si daca veneau pe jos 3 dintre favoriti, al 4-lea nu dadea nicio "decisiva" azi, ***. ***

Thx pentru vehementa.

862728393763679
Paul Daniel  •  04 Iulie 2015, 19:30

E primul meu comentariu pe GSP. Docane, ai cel mai greu TDF din ultimi 60 de ani, iar ultima saptamana este absolut crancena. Dar tu, dupa prima etapa, dai intertilul: NICI UN FAVORIT NU A CĂUTAT LOVITURA DECISIVĂ Ba baiatule, nu esti sanatos??? Si daca veneau pe jos 3 dintre favoriti, al 4-lea nu dadea nicio "decisiva" azi, ***. ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează