SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL FRANŢEI

În căutarea timpului pierdut

Articol de - Publicat duminica, 20 iulie 2008 00:00

Prima zi în Alpi a zdruncinat puternic clasamentul general, provocînd schimbarea liderului şi ascuţirea luptei la vîrf. Învinsul zilei este Cadel Evans (Silence-Lotto), care pierde tricoul galben, în timp ce un alt australian, Simon Gerrans, reuşeşte să obţină o victorie cît o carieră

 

Turul Franţei a programat astăzi o etapă infernală, în care caravana a fost nevoită să parcurgă două căţărări de primă categorie, cu o viguroasă ascensiune pe Col Agnel la început şi o lungă coborîre spre regiunea italiană Cuneo, unde urma a fi atacat spre final zidul de la staţiunea de schi, Prato Nevoso. Rutieri puternici au avut şansa să facă diferenţa pe ultimii 11,4 kilometri, profitînd de panta generoasă (med. 6.9%, max. 8%) şi avantajul fragil al tricoului galben, Cadel Evans (Silence-Lotto). Traseul a fost scurtat cu 33 de kilometri din cauza căderilor de piatră din zona Col de Larche, rutierii fiind nevoiţi să ia startul din micuţul oraşel din sud-estul Franţei, Embrun.

Începutul tumultos, cu ploaie măruntă şi şosele puternic virajate, a favorizat formarea unei evadări de patru rutieri, Simon Gerrans (Crédit Agricole), Egoi Martinez (Euskaltel - Euskadi), Danny Pate (Garmin) şi veteranul José Luis Arrieta (AG2R La Mondiale) atacînd grupul compact la doar 12 borne după start. Cei patru au reuşit să construiască un avans liniştitor pe cele două ascensiuni importante ale zilei, avantaj ce l-a încoronat drept învingător al zilei pe australianul de 28 de ani de la Crédit Agricole, Simon Gerrans, care a trecut în sprint de fost ciclist de la Discovery Channel, Egoi Martinez.

Bătălia zilei s-a dat în grupul tricoului galben pe Prato Nevoso, acolo unde albinuţele celor de la CSC au lucrat perfect pentru Frank Schleck şi Carlos Sastre, iar Denis Menchov (Rabobank) şi-a arătat pentru prima dată colţii şi agresivitatea care i-a adus două Tururi ale Spaniei. Eforturile conjugate ale marilor favoriţi, cărora li s-a alăturat şi un Valverde cu orgoliul şifonat din Pirinei, au dat roade în ultimii trei kilometri, atunci cînd austriacul de fier al celor de la Gerolsteiner, Bernhard Kohl, a declanşat un atac năucitor. Sastre a reuşit să se agaţe cu unghiile de rutierul de 26 ani, în timp ce Schleck a forţat pe ultimii metri pentru a recupera secunda distanţa faţă de Evans.

Prima etapă din Alpi aduce tricoul galben în curtea celor de la CSC, în timp ce rutieri ca Bernhard Kohl şi Denis Menchov continuă să viseze frumos. Valverde recuperează un pumn de secunde pentru moral, în condiţiile în care al doilea lider al celor de la Caisse d'Epargne, Oscar Pereiro Sio, s-a făcut ţăndări pe prima ascensiune a zilei şi a fost nevoit să abandoneze.

Clasamentul etapei:
1 Simon Gerrans (Aus) Crédit Agricole 4.50.44 (37.77 km/h)
2 Egoi Martinez De Esteban (Spa) Euskaltel - Euskadi 0.03
3 Danny Pate (USA) Garmin-Chipotle p/b H30 0.10
4 José Luis Arrieta Lujambio (Spa) AG2R La Mondiale 0.55
5 Bernhard Kohl (Aut) Gerolsteiner 4.03
6 Carlos Sastre Candil (Spa) CSC - Saxo Bank
7 Alejandro Valverde Belmonte (Spa) Caisse d'Epargne 4.12
8 Denis Menchov (Rus) Rabobank 4.23
9 Frank Schleck (Lux) CSC - Saxo Bank 4.41
10 Christian Vande Velde (USA) Garmin-Chipotle p/b H30 4.43

Clasamentul general:
1 Frank Schleck (Lux) CSC - Saxo Bank 63.57.21
2 Bernhard Kohl (Aut) Gerolsteiner 0.07
3 Cadel Evans (Aus) Silence - Lotto 0.08

4 Denis Menchov (Rus) Rabobank 0.38
5 Christian Vande Velde (USA) Garmin-Chipotle p/b H30 0.39
6 Carlos Sastre Candil (Spa)CSC - Saxo Bank 0.49
7 Kim Kirchen (Lux) Columbia 2.48
8 Vladimir Efimkin (Rus) AG2R La Mondiale 3.36
9 Alejandro Valverde Belmonte (Spa) Caisse d'Epargne 4.11
10 Samuel Sanchez Gonzalez (Spa) Euskaltel - Euskadi 4.34

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (6)
 •  21 Iulie 2008, 13:47

Frank Schleck dak vrea sa castige turu tre sai mai ia timp lui evans pt k acesta il va face la contratimp k e prea dopat

 •  21 Iulie 2008, 10:41

s-a facut pulbere pe coborare , nu pe ascensiune. E mai greu sa te faci pulbere la 20 kmh.

 •  21 Iulie 2008, 01:29

Nu au fost doua catarari de prima categorie.Doar ultima, de la sosire,a fost de categoria I. Prima catarare a fost de categorie speciala, Col Agnel(sau Colle dell'Agnello - din Giro 2007)

Vezi toate comentariile (6)
Comentează