SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL SPANIEI / ETAPA 17 / SANTANDER - FUENTE DÉ, 187KM

Inima ciclismului » Alberto Contador predă o lecţie de tactică în Turul Spaniei şi sărbătoreşte în lacrimi tricoul roşu

Alberto Contador (foto: reuters) +2   FOTO
Alberto Contador (foto: reuters)

Articol de - Publicat miercuri, 05 septembrie 2012 00:00 / Actualizat miercuri, 05 septembrie 2012 20:52

Spaniolul Alberto Contador a dat o dublă lovitură în Turul Spaniei, după ce s-a impus în etapa a 17-a, la Fuente Dé, şi a smuls tricoul roşu de pe umerii compatriotului Joaquim Rodriguez. A fost o etapă incredibilă, cu un Contador care a dus un atac solitar pe ultimii 13 kilometri :O

Alberto Contador a aruncat buzduganele înainte de Turul Spaniei. A avertizat că va atinge vîrful de formă în cea de-a treia săptămînă, că se va folosi de fiecare căţărare pentru a arăta tuturor că regelui nu i-a amorţit mînă pe bici, că pînă şi natura trebuie să se teamă de furia acumulată în cele şase luni de suspendare şi că nimic nu-l va opri să ducă primul său tricou roşu din carieră la Madrid, după care a încercat să dea viaţă vorbelor. Hîrjoana s-a prelungit destul de mult în munţii înalţi, dar în etapa a 17-a, atunci cînd limbile ceasului victoriei păreau istovite de efortul din Asturii, spaniolul în vîrstă de 29 de ani şi-a predat lecţia cu vîrf de categoria a II-a şi-ndesat.

TACTICA, TACTICA, TACTICA
Am avut de-a face cu 187 de kilometri de revenire a pulsului, după trei etape consecutive la altitudine şi o pauză, o etapă a 17-a cu două căţărări inferioare în ultimii 60 de kilometri, înainte de o ascensiune lungă cît o suspendare ciudată pentru cantităţi minime de Clenbuterol. Evadări nevinovate au răsărit din mijlocul plutonul, dar singura care merită menţionată este cea formulată la mijlocul etapei, de 13 oameni, cu Sergio Paulinho (Saxo Bank-Tinkoff Bank) şi Paolo Tiralongo (Astana) printre protagonişti. Alberto Contador a amorţit lîngă un Joaquim Rodriguez visător, a mîncat şi s-a hidratat bine, şi-a suflecat mînecile de timpuriu şi, în apropierea vîrfului penultimei căţărări, a dat focul la maximum.

CONTRATIMP, NUMELE TĂU E ALBERTO
Dublul cîştigător de Tur al Franţei s-a prins de Paulinho, veteranul cu aromă de Liberty Seguros, a vuit cu ură peste vîrful căţărării, după ce a sesizat că Rodriguez şi Valverde au fost prinşi în capcana cioburilor neatenţiei, şi a început să întoarcă pedalele cu frecvenţa de altădată, într-un galop hrănit cu jarul frustrării celor două Mari Tururi retrase din cauza dopajului. El Pistolero a fost lansat şi de Paolo Tiralongo, fostul coechipier de la Astana, un italian care a primit cadou o etapă de prestigiu în Turul Italiei, după care a zbughit-o singur spre ultimii 13 kilometri. A urmat un mini-contratimp de podiş, ca un urlet tăcut ce călătoreşte cu viteză printre defilee şi pe deasupra şoselei, un contratimp animat permanent de un spirit al revanşei faţă de sine însuşi. Iar la capătul lui, Contador a avut de găsit prima victorie şi, inevitabil, fericirea.

În vreme ce secundele se adunau în tolba madrilenului, catalanul Rodriguez simţea că nu mai are nicio picătură de energie în picioare. Părăsit şi de Alejandro Valverde, care a simţit mirosul sîngelui şi al unui posibil loc secund, Rodriguez a arborat aceeaşi mină neagră din ultima etapă a Turului Italiei, competiţie pe care a pierdut-o la contratimpul individual de pe ultima linie de sosire, în Milano. Mai mult de atît, fără niciun coechipier, dar agasat de lipsa de colaborare a lui Jesus Hernandez, Rodriguez a venit la două minute şi 38 de secunde distanţă de Contador, cu capul împlîntat în piept, gîfîind a disperare.

ALLEZ, ALLEZ, ALEJANDRO
Singurul care s-a încumetat să contreze acţiunea lui Contador a fost Alejandro Valverde. Rutierul de la Movistar s-a bizuit pe acelaşi Nairo Quintana, tînărul locotenent din Asturii, a forţat revenirea pînă la cîteva secunde distanţă de Alberto, dar nimic nu l-a putut aduce primul pe linia de sosire. În schimb, l-a împins pe Rodriguez pe ultima treaptă a podiumului.

LACRIMILE REGELUI
Contador a obţinut cea de-a treia victorie de etapă din Turul Spaniei, nu a mai fluturat pistolul pe linia de sosire, fiind preocupat de zîmbetul mare pe care l-a afişat şi de pumnul fluturînd pe deasupra capului. Atunci cînd şi-a îmbrăţişat mama, zîmbetul s-a topit şi lacrimi mari au început să spele obrajii spaniolului. Odată cu praful, s-a dus şi amărăciunea zilelor petrecute departe de sportul pe care îl ţine în viaţă.

Clasamentul etapei:
1 Alberto Contador Velasco (Spa) Saxo Bank - Tinkoff Bank 4:29:20 
2 Alejandro Valverde Belmonte (Spa) Movistar  0:00:06 
3 Sergio Luis Henao Montoya (Col) Sky   
4 Gorka Verdugo Marcotegui (Spa) Euskaltel - Euskadi   
5 Rinaldo Nocentini (Ita) AG2R  0:00:19 
6 Jan Bakelants (Bel) Radioshack-Nissan 0:00:55 
7 Benat Intxausti Elorriaga (Spa) Movistar  0:01:13 
8 Alexandre Geniez (Fra) Argos-Shimano 0:01:40 
9 Paolo Tiralongo (Ita) Astana  0:02:13 
10 Joaquim Rodriguez Oliver (Spa) Katusha  0:02:38

Clasamentul general:
1  Alberto Contador Velasco (Spa) Saxo Bank - Tinkoff Bank  68:07:54  
2  Alejandro Valverde Belmonte (Spa) Movistar   0:01:52  
3  Joaquim Rodriguez Oliver (Spa) Katusha  0:02:28  
4  Christopher Froome (GBr) Sky  0:09:40  
5  Daniel Moreno Fernandez (Spa) Katusha  0:11:36  
6  Robert Gesink (Ned) Rabobank  0:12:06  
7  Laurens Ten Dam (Ned) Rabobank   0:12:55  
8  Andrew Talansky (USA) Garmin - Sharp  0:13:06  
9  Igor Anton Hernandez (Spa) Euskaltel - Euskadi  0:13:49  
10  Benat Intxausti Elorriaga (Spa) Movistar  0:14:10

La EURO GSP, Pițurcă a prevăzut finala Champions League și dă de pământ cu 3 „grei” ai vremurilor noastre: „Au fost PANARAME!”

„E foarte grav ce a spus Șucu!” » A „citit” ce se întâmplă la Rapid: „Vine președinte cu Șumudică antrenor!”


Comentarii (10)
budur
budur  •  09 Septembrie 2012, 12:43

Saxo a avut o echipa buna turul asta

danny1029
danny1029  •  06 Septembrie 2012, 17:51

Respect. Mi-as dori si eu sa scriu un articol atat de frumos. Si imi pare rau pentru Purito dar nu ma pot supara pe Contador, pentru ca in sinea mea, tineam cu el.

alinaklod
alinaklod  •  06 Septembrie 2012, 13:55
Postat de kily pe 06 Septembrie 2012, 12:01

pustoaico, eu nu am jignit pe nimeni! invata sa socializezi respectand si parerea celuilalt, chiar daca nu esti de acord cu ea. asa cum nici eu nu sunt de acord cu contra argumentele tale. insa, nu jigni, fetito! invata sa te porti! aduti aminte de cei 7 ani de'acasa...

mai, flacau, nu te-am jignit cu nimic, k am facut un joc de cuvinte, asta te-a deranjat? esti foarte sensibil, ca o mimoza...sau suferi de mania persecutiei? exprima-te liber, uite, iti dau voie...

Vezi toate comentariile (10)
Comentează