SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL FRANȚEI 2016, ETAPA 3: GRANVILLE - ANGERS 222 KM

ISTORIE în Turul Franței! Mark Cavendish l-a egalat pe legendarul Bernard Hinault la victorii de etapă!

Andre Greipel, stânga, și Mark Cavendish, dreapta, în ultima sforțare pentru etapă, foto: reuters
Andre Greipel, stânga, și Mark Cavendish, dreapta, în ultima sforțare pentru etapă, foto: reuters

Articol de - Publicat luni, 04 iulie 2016 19:30

După 222 de kilometri de efort, britanicul Mark Cavendish (Dimension Data) a obținut a doua victorie din acest Tur al Franței, după un sprint adjudecat la foto-finiș cu germanul Andre Greipel (Lotto-Soudal). Peter Sagan rămâne în galben.

  • Este o victorie istorică pentru ciclistul în vârstă de 31 de ani, care îl egalează pe legendarul Bernard Hinault la succese de etapă în Marea Buclă (28) și ajunge pe locul 2 în clasamentul all-time. Pe 1 rămâne "Canibalul" Merckx, cu 34 de victorii;
  • În schimb, dacă scădem victoriile pe care Hinault și Eddy Merckx le-au repurtat în etapele de contratimp individual și lăsăm doar succesele din etapele de fond, clasamentul arată așa, conform @irishpeloton: Mark Cavendish (28), lider absolut, Eddy Merckx (17), Bernard Hinault (7). 

A fost o etapă atât de lungă, cu 222 de kilometri prin toate cotloanele din Bretania, între Granville și Angers, încât cei de la Eurosport l-au rugat pe americanul 3X câștigător de Tur, Greg LeMond, să ne explice că nu e anormal ca rutierii să ruleze într-o viteză medie de cumpărături pentru aproape 3/4 din zi. 

A fost o etapă atât de lungă, încât francezul Armindo Fonseca (Fortuneo-Vital Concept) a avut timp să evadeze de unul singur, să ruleze 140 de kilometri și să acumuleze peste 11 minute avans, să piardă 7 minute și să fie ajuns de Thomas Voeckler (Direct Energie), care și-a lăsat limba peste umărul stâng ca o eșarfă roșie, să ruleze alături de el până în ultimii 10 km, și să admire sprintul pus în scenă de echipele lui Cavendish (Dimension Data), Sagan (Tinkoff), Marcel Kittel (Etixx-QuickStep) sau Andre Greipel (Lotto-Soudal).  

A fost o etapă atât de lungă, încât Alberto Contador a avut timp să-și educe coechipierii, să stea treaz și nu fie cules de pe vreo bordură, să amușine forma lui Chris Froome (impecabil înfășurat între colegii săi de la Sky) și să se încheie prima zi întreg, în sânul plutonului. 

A fost o etapă atât de lungă, încât Etixx-QuickStep a avut timp să plănuiască chirurgical trenul de sprint pentru germanul Marcel Kittel, să facă o repetiție de succes, cu 30 de kilometri înainte de final, la un sprint intermediar, după care să scape totul din mâini în ultimii 3 kilometri, când albaștrii s-au pierdut în hățișul de curbe și au fost de negăsit în bătălia finală. 

Și a fost o etapă atât de lungă, încât Mark Cavendish, acest rutier în care se amestecă viteza, inteligența, ambiția și talentul în proporții cosmice, să se organizeze perfect în spatele eternului argat Mark Renshaw, să intre perfect în curba de 90 de grade din final, să decoleze din spatele lui Andre Greipel, rivalul de altădată, și să înșface o victorie-monument, desenând o dungă istorică pe asfalt: 28 de victorii în Tur, al doilea all-time. Și este pentru prima oară în ultimii 25 de ani când "Canibalul" Eddy Merckx aude zdrăngănitul tacâmurilor cuiva capabil să-i înfulece un record prețios.

Cine știe, poate mâine, când este o etapă ȘI mai lungă, CEA MAI LUNGĂ, cu 232 de kilometri așternuți tot pentru sprinteri. 

Clasamentul etapei:

1 Mark Cavendish (MBr) Dimension Data 05:59:54
2 André Greipel (Ger) Lotto Soudal
3 Bryan Coquard (Fra) Direct Energie
4 Peter Sagan (Svk) Tinkoff 
5 Edward Theuns (Bel) Trek-Segafredo
6 Sondre Holst Enger (Nor) IAM Cycling
7 Marcel Kittel (Ger) Etixx - Quick-Step
8 Christophe Laporte (Fra) Cofidis, Solutions Credits
9 Daniel Mclay (GBr) Fortuneo - Vital Concept
10 Dylan Groenewegen (Ned) LottoNl-Jumbo

Clasamentul general:

1 Peter Sagan (Svk) Tinkoff  14:34:36
2 Julian Alaphilippe (Fra) Etixx - Quick-Step 00:00:08
3 Alejandro Valverde (Spa) Movistar 00:00:10
4 Christopher Froome (GBr) Sky 00:00:14
5 Warren Barguil (Fra) Giant-Alpecin
6 Nairo Quintana (Col) Movistar 
7 Roman Kreuziger (Cze) Tinkoff 
8 Tony Gallopin (Fra) Lotto Soudal
9 Fabio Aru (Ita) Astana 
10 Daniel Martin (Irl) Etixx - Quick-Step

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
816632215146770
Adrian Acatrinei  •  05 Iulie 2016, 09:24

Abia așteptam TdF ca să mai citesc un articol (excelent, cum altfel?), de-al lui Mitică Docan...

Vezi toate comentariile (1)
Comentează