SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL FRANŢEI 2013, ETAPA 21: VERSAILLES - CHAMPS-ELYSÉES, 133.5KM

La vie en jaune » Marcel Kittel s-a impus într-o etapă formidabilă, la Paris. Chris Froome duce acasă tricoul galben

foto: reuters +11   FOTO
foto: reuters

Articol de - Publicat duminica, 21 iulie 2013 00:00 / Actualizat luni, 22 iulie 2013 00:53

Germanul Marcel Kittel a cîştigat sprintul din Paris, în ultima etapă a Turului Franţei, fiind urmat de conaţionalul Andre Greipel (Lotto Belisol) şi de britanicul Mark Cavendish (Omega Pharma-QuickStep) . Chris Froome (Sky) a tras cortina peste ediţia centenară a celei mai importante curse de ciclism din lume şi a dus acasă tricoul galben


133.5 kilometri de sărbătoare între Versailles şi Champs-Elysées, 169 de ciclişti rostogolind pedalele înspre asfinţitul parizian, înconjuraţi de zîmbete şi stropiţi cu bule ţepoase de şampanie, un alai epuizat, dar fericit să onoreze o competiţie monumentală. De departe, în lenea elegantă din cea mai frumoasă capitală din lume, caravana a părut un fel de remake după Casablanca, în care pianistul a înlocuit "As Time Goes By" cu muzica spiţelor aurii ce torceau pe asfaltul încins. A fost un final de poveste al Turului Franţei, în care tradiţia şi opulenţa s-au amestecat în înşiruirea Versailles-Luvru-Place de la Concorde-Champs-Elysées, amintind de dictonul prin care Thomas Jefferson şi-a predat admiraţia: "O plimbare prin Paris înseamnă lecţii de istorie, frumuseţe şi despre sensul vieţii".

A fost permisă şi o anumită formă de imaturitate voluntară. Joaquim "Purito" Rodriguez şi-a onorat porecla şi a aprins o ţigară de foi, Peter Sagan a profitat de faptul că barba i s-a închis pe ambele părţi ale gurii şi i-a dat o vopsea verde, Chris Froome a fost galant cu coechipierii şi a cărat bidonaşele cu apă. Ritmul a fost lent, de croazieră, la o oră cînd cicliştii erau obişnuiţi să răsfoiască reviste, să împartă Nutella şi să primească masajul de refacere. Primii aburi au ieşit cu 50 de kilometri înainte de final, cînd plutonul deja orbita cele 10 ture de circuit pe care trebuia să le îndeplinească în Paris.

De aceeaşi vîrstă, spaniolul Juan Antonio Flecha (Vacansoleil) şi britanicul David Millar (Garmin-Sharp) au sperat că pot realiza o frondă a veteranior, însă plutonul, condus de Omega Pharma-QuickStep şi gardienii de la Sky, nu a permis un ecart care să depăşească 20 de secunde. Flecha a dispărut, Millar a continuat singur pînă la intrarea în ultimii 19 kilometri, cînd a fost absorbit pentru ultima dată în carieră, probabil, de plutonul Turului Franţei. A urmat o acţiune a cuţitelor lungi, cu Alejandro Valverde (!), Manuel Quinziato şi Bram Tankink pe post de agitatori, dar nimic nu a fost de făcut împotriva echipelor sprinterilor, care au pregătit masa în ultimii 3 kilometri.

Mark Cavendish a cîştigat ultimele patru sprinturi de pe Champs-Elysées, însă, de data aceasta, Argos-Shimano i-a urmărit cojocul cu acul pînă în ultimii 300 de metri, după care Kittel s-a rupt de lîngă Greipel şi britanic cu aceeaşi viteză cu care luase alte trei etape în acest Tur al Franţei. Rutierul lui QuickStep a fost nevoit să plece capul, la fel şi Greipel, care a părut un Tur întreg că nu reuşeşte să nimerească viteza potrivită. În spatele lor, la cîteva zeci de secunde, Froome şi-a îmbrăţişat coechipierii şi au trecut cu toţii linia de sosire ca într-o horă moldovenească. Le Tour s-a terminat în artificii, pe un podium aţintit de mii de spectatori şi cu un învingător merituos: campionul de 28 de ani al celor de la Sky, Magic Froome!

Clasamentul etapei:
1 Marcel Kittel (Ger) Argos-Shimano 3:06:14 
2 André Greipel (Ger) Lotto Belisol   
3 Mark Cavendish (GBr) Omega Pharma-Quick Step   
4 Peter Sagan (Svk) Cannondale
5 Roberto Ferrari (Ita) Lampre-Merida   
6 Alexander Kristoff (Nor) Katusha   
7 Kévin Reza (Fra) Europcar   
8 Yohann Gene (Fra) Europcar   
9 Daniele Bennati (Ita) Saxo-Tinkoff   
10 Murilo Antonio Fischer (Bra) FDJ.fr

Clasamentul general final:
1 Christopher Froome (GBr) Sky  83:56:40 
2 Nairo Alexander Quintana Rojas (Col) Movistar 0:04:20 
3 Joaquim Rodriguez Oliver (Spa) Katusha 0:05:04 
4 Alberto Contador Velasco (Spa) Saxo-Tinkoff 0:06:27 
5 Roman Kreuziger (Cze) Saxo-Tinkoff 0:07:27 
6 Bauke Mollema (Ned) Belkin 0:11:42 
7 Jakob Fuglsang (Den) Astana 0:12:17 
8 Alejandro Valverde Belmonte (Spa) Movistar 0:15:26 
9 Daniel Navarro Garcia (Spa) Cofidis 0:15:52 
10 Andrew Talansky (USA) Garmin-Sharp 0:17:39 
11 Michal Kwiatkowski (Pol) Omega Pharma-Quick Step 0:18:59 
12 Mikel Nieve Ituralde (Spa) Euskaltel-Euskadi 0:20:01 
13 Laurens Ten Dam (Ned) Belkin 0:21:39 
14 Maxime Monfort (Bel) RadioShack Leopard 0:23:38

Comeback neașteptat! Cristi Balaj semnează și va fi noul președinte al clubului din Superliga

Știm finala barajului de Conference League » Când și unde se va disputa


Comentarii (7)
chronic
chronic  •  22 Iulie 2013, 13:16
Postat de alexs_steaua pe 22 Iulie 2013, 09:51

O victorie meritata pentru Froome,a fost cel mai bun in Turul Frantei in acest an.Doar daca ma gandesc la acel sprint de pe Mont-Ventoux,se vede ca el e cel mai bun.

adica vrei sa zici ca organismul lui se intelege cel mai bine cu EPO nu ? asta inseamna sa fii cel mai bun in ciclism din pacate....

alexs_steaua
alexs_steaua  •  22 Iulie 2013, 09:51

O victorie meritata pentru Froome,a fost cel mai bun in Turul Frantei in acest an.Doar daca ma gandesc la acel sprint de pe Mont-Ventoux,se vede ca el e cel mai bun.

dinamo4eva
dinamo4eva  •  22 Iulie 2013, 00:48

Froome asta abia la 27 de ani s-a facut mare ciclist , dopatul dracu. E si prost . Nu stie sa ascunda faptul ca el poate sa duca 3-4 catarari de categorie speciala intr-o etapa , in ritm sustinut... Blah. Iar Wiggins ala o rusine ....

Vezi toate comentariile (7)
Comentează