SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL FRANŢEI 2013, ETAPA 7: MONTPELLIER - ALBI 205.5KM

Peter Sagan cel Magnific! Slovacul cîştigă o etapă în care l-a dezarmat pe Mark Cavendish

Peter Sagan, foto: reuters
Peter Sagan, foto: reuters

Articol de - Publicat vineri, 05 iulie 2013 00:00 / Actualizat vineri, 05 iulie 2013 20:08

Slovacul Peter Sagan ( Cannondale) s-a impus într-o etapă nebună din Turul Franţei, etapă în care Andre Greipel, Mark Cavendish şi restul sprinterilor de calibru au fost distanţi de echipa Cannondale încă de la jumătatea traseului! Sud-africanul Daryl Impey (Orica GreenEDGE) rămîne în tricoul galben

205.5 kilometri între Montpellier şi Albi, patru căţărări repertoriate, un profil de etapă ce arată ca-n Micul Prinţ, un şarpe care a înghiţit cu totul un elefant! O zi ce a întors caravana înspre Marea Mediterană, într-un exerciţiu de atenţie şi forţă, o zi dedicată rutierilor-soldaţi, puternici în evadare sau pe platul-fals din ultima bornă! Iar primii rutieri care s-au încumetat să o abordeze au fost exact acest profil: germanul Jens Voigt, veteranul din oţel de 41 de ani, şi gladiatorul francez Blel Kadri, cel care s-a impus în acest an în Roma Maxima. Cei doi au colaborat perfect şi, încrezători, au dus ecartul la peste cinci minute, în timp ce potera compusă din Omega Pharma-QuickStep, Argos-Shimano şi Lotto-Belisol a început urmărirea.

577654-etapa7.jpg

Uşor-uşor, piscurile au început să fie domesticite de cei doi evadaţi, în timp ce un grup de sprinteri, printre care Andre Greipel şi Mark Cavendish, a început să fie scuturat de trena dusă de Cannondale la vîrful plutonului. Sagan şi-a strunit oamenii, care au vuit peste văi şi dealuri, lăsîndu-i la cîteva minute bune pe cavalerii de la Omega. A urmat o goană gen Tom şi Jerry între Cannondale şi grupul principal, de o parte, şi grupul sprinterilor, de cealaltă. Bineînţeles, "explozia" din mijlocul etapei i-a mestecat pe evadaţi. Sagan&Co. au continuat travaliul pînă la sprintul intermediar, după care au oprit pentru cîteva minute motoarele şi o nouă evadare s-a cristalizat.

Jan Bakelants, omul cît un Tur pentru RadioShack, a rup rîndurile cu 60 de borne înainte de final, iar de tricoul lui s-au prins în extremis Cyril Gautier (Europcar) şi Juan José Oroz (Euskaltel-Euskadi). Orica GreenEDGE a început şi ea să înţeleagă beneficiile debarcării sprinterilor şi a urcat la trenă pentru a da o mînă de ajutor neobositului Cannondale. Pedală după pedală, secundă înainte de secundă, Omega Phama-QuickStep, Lotto-Belisol şi Argos şi-au dat seama că nu mai au nicio speranţă să revină în grupul principal şi au aruncat armele cu 40 de borne înainte de sosirea în Albi.

Cei trei evadaţi au avut un avantaj de 40 de secunde, dar acesta a coborît abrupt sub privirile scrutătoare ale Catedralei cărămizii Sainte-Cécile. Joncţiunea finală s-a realizat cu 3000 de metri înainte de final, dar Cannondale a avut de furcă în ultimii 150, atunci cînd Argos şi Lampre păreau să tulbure apele. Nu a fost cazul, pentru că Sagan a arătat că este un învingător şi că ştie să muşte din pradă atunci cînd o are în vizor. Rutierul în vîrstă de 23 de ani şi-a trecut cea de-a patra victorie de etapă din carieră în Turul Franţei şi a cimentat tricoul verde pe care îl poartă!

Clasament etapă:
1 Peter Sagan (Svk) Cannondale Pro Cycling 4:54:12
2 John Degenkolb (Ger) Argos-Shimano
3 Daniele Bennati (Ita) Saxo-Tinkoff
4 Davide Cimolai (Ita) Lampre-Merida
5 Edvald Boasson Hagen (Nor) Sky
6 Francesco Gavazzi (Ita) Astana
7 Tony Gallopin (Fra) RadioShack Leopard
8 Arthur Vichot (Fra) FDJ
9 Manuele Mori (Ita) Lampre-Merida
10 Sylvain Chavanel (Fra) Omega Pharma-Quick Step

Clasament general:
1 Daryl Impey (RSA) Orica-GreenEdge 27:12:29
2 Edvald Boasson Hagen (Nor) Sky  0:00:03
3 Simon Gerrans (Aus) Orica-GreenEdge 0:00:05
4 Michael Albasini (Swi) Orica-GreenEdge 0:00:05
5 Michal Kwiatkowski (Pol) Omega Pharma-Quick Step 0:00:06
6 Sylvain Chavanel (Fra) Omega Pharma-Quick Step 0:00:06
7 Christopher Froome (GBr) Sky  0:00:08
8 Richie Porte (Aus) Sky 0:00:08
9 Nicolas Roche (Irl) Saxo-Tinkoff 0:00:14
10 Roman Kreuziger (Cze) Saxo-Tinkoff 0:00:14

Comeback neașteptat! Cristi Balaj semnează și va fi noul președinte al clubului din Superliga

Știm finala barajului de Conference League » Când și unde se va disputa


Comentarii (10)
bucur_escu
bucur_escu  •  06 Iulie 2013, 15:15

Cavendish e un ciclist urias iar "tzaranoiul" Sagan e un lup tanar, mare specialist in ocuparea pozitiei secunde in mai multe etape din competitiile la care a participat. Oricum, baiatul e de viitor. Acum s-a cam terminat Le Tour pentru sprinteri. Sa vedem luptele adevarate, alea din munti (in special cele de la Mont Ventoux si Alpe-d'Huez) , unde sunt asteptati sa iasa la rampa Froome si "Pistolarul" ("ala mic si negricios") Contador Desi au trecut anii peste spaniol sper ca macar o etapa s-o castige in Le Tour. Sa nadajduim ca vom avea o intrecere frumoasa in continuare fiindca bataliile din munti sunt net superioare la capitolul spectaculozitate fata de

letour
letour  •  06 Iulie 2013, 09:38
Postat de alpin pe 05 Iulie 2013, 21:40

Eu n-am spus ca nu e bun. Dar nu are ce cauta pe sosea. Sa mearga pe velodrom; sunt probe special pentru ciclisti unilaterali ca el. Azi a fost etapa decisa la sprint. Si a fost mult mai frumoasa decat daca s-ar fi plimbat plutonul, la pas, pana in ultimii 150 de metri, cat poate sprinta Cavendish! Admir sprinterii care pot sa ruleze si pe un teren valonat, nu neaparat pe catarari mari. Cavendish, inafara ultimilor 150 de metri in etape de plat pur, nu contribuie cu nimic la spectacol. Dimpotriva!

Cavendish a castigat pana acum 42 de etape de mari tururi. Ciudat sa spuna cineva ca nu are ce cauta pe sosea. Pana la urma, omul concureaza unde vrea el sau unde vrea echipa. E ca si cum tie ti s-ar spune ca nu ai voie sa comentezi pe GSP sau pe alt site de sport, ci numai pe bloguri minuscule pe care nu le citeste nimeni.

janec
janec  •  06 Iulie 2013, 02:18
Postat de alpin pe 05 Iulie 2013, 21:40

Eu n-am spus ca nu e bun. Dar nu are ce cauta pe sosea. Sa mearga pe velodrom; sunt probe special pentru ciclisti unilaterali ca el. Azi a fost etapa decisa la sprint. Si a fost mult mai frumoasa decat daca s-ar fi plimbat plutonul, la pas, pana in ultimii 150 de metri, cat poate sprinta Cavendish! Admir sprinterii care pot sa ruleze si pe un teren valonat, nu neaparat pe catarari mari. Cavendish, inafara ultimilor 150 de metri in etape de plat pur, nu contribuie cu nimic la spectacol. Dimpotriva!

Adevăraţii sprinteri sunt ca Cavendish, nu ca Sagan, în ultimul deceniu au luat tricoul verde Zabel, McEwen, Hushovd, Petachi, Boonen, Freire. Ăştia-s adevăraţi sprinteri nu ca Sagan, care dacă etapa e plat nu poate să învingă, el poate să învingă dacă etapa are câteva dealuri. Şi Valverde şi Gilbert sunt buni sprinteri dacă rămân doar cu căţărătorii. Şi Sagan e sprinter dacă n-are pe marii sprinteri. Şi Cippolini era ca Cavendish, şi nici o dată nu s-a spus despre el că nu-i sprinter.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează