SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL FRANŢEI - FIGEAC - TOULOUSE, 172.5KM

Stăpînul sprintului

Articol de - Publicat sambata, 12 iulie 2008 00:00

Britanicul Mark Cavendish (Columbia) a realizat dubla în Turul Franţei, după ce s-a impus autoritar în sprintul de la Toulouse. Rutierul de 23 de ani a cîştigat şi etapa a cincea, la Châteauroux, dovedind maturitate şi forţă extraordinară

 

Caravana Turului Franţei trecuse prin Figeac de două ori pînă astăzi, ultimul învingător aici fiind David Moncoutié după o evadare solitară. Cunoscut mai mult datorită lui Jean-François Champollion, primul om care a descifrat hieroglifele egiptene, Figeac este oraşul in care plutonul a plecat pentru 172.5 km înspre Toulouse. Fiind cel de-al patrulea oraş ca mărime din Franţa, Toulouse a găzduit Turul de 25 de ori în istorie. Cea mai recentă victorie în Toulouse a avut loc în 2004, atunci cînd spaniolul de la iBanesto.com, Juan Antonio Flecha, şi-a părăsit colegii de evadare şi a luat singur laurii victoriei. Traseul s-a împărţit în două: prima jumătate cu două căţărări de a III-a şi a IV-a categorie, a doua jumătate o coborîre lungă spre Midi. Turul a părăsit după două zile Masivul Central şi s-a îndreptat spre infamele căţărări din Pirinei.

Amets Txurruka (Euskaltel), Christophe Riblon (AG2R), Laurent Lefèvre şi Jérôme Pineau (Bouygues Telecom) au evadat după 40 de borne, dar s-au văzut ajunşi cu 20 de kilometri înainte de final, atunci cînd "trenul" lui Mark Cavendish a forţat joncţiunea. În ploaie măruntă şi cu vîntul suflînd puternic din faţă, Pineau şi Txurruka şi-au jucat cu încăpăţînare ultimele şanse, dar s-au văzut întrecuţi cu patru borne înainte de sosire. Dus în trenă excelent de coechipierul Gerald Ciolek, sprinterul de 23 de ani de la Columbia, Mark Cavendish, a pornit propulsoarele în ultimii 200 de metri, a trecut ca un TGV pe lîngă Gert Steegmans (QuickStep) şi Oscar Freire (Rabobank) şi a tranşat categoric victoria. Ciolek a venit pe doi din inerţie, în timp ce Jimmy Casper (Agritubel) se agaţă de a treia poziţie a podiumului.

Este a patra victorie de etapă pentru britanic în Marile Tururi, după două etape cîştigate şi în Turul Italiei, "Super-Cave" fiind cotat drept cel mai puternic sprinter din plutonul mondial, la această oră.

Clasamentul etapei:
1 Mark Cavendish (GBr) Columbia
2 Gerald Ciolek (Ger) Columbia
3 Jimmy Casper (Fra) Agritubel
4 Oscar Freire (Spa) Rabobank
5 Robert Förster (Ger) Gerolsteiner

 

Clasamentul general:
1 Kim Kirchen (Lux) Columbia
2 Cadel Evans (Aus) Silence - Lotto 0.06
3 Stefan Schumacher (Ger) Gerolsteiner 0.16
4 Christian Vande Velde (USA) Garmin 0.44
5 Denis Menchov (Rus) Rabobank 1.03

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează