SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL ITALIEI 2013, ETAPA 5: COSENZA-MATERA, 203KM

Supravieţuitorul! John Degenkolb driblează o căzătură şi se impune în etapa a cincea a Turului Italiei

Articol de - Publicat miercuri, 08 mai 2013 00:00 / Actualizat miercuri, 08 mai 2013 22:42

Germanul John Degenkolb (Argos-Shimano) a cîştigat etapa a cincea din Turul Italiei, după ce o căzătură a deraiat plutonul în ultimul kilometru. Tricoul roz rămîne pe umerii italianului Luca Paolini (Katusha), cel care a reuşit să evite rutierii împrăştiaţi pe asfalt

Cei 203 kilometri dintre Cosenza şi Matera, undeva în regiunea sudică Basilicata, au fost morcovul atîrnat în undiţă în faţa sprinterilor din plutonul Turului Italiei. Cu două asecensiuni-pitice în ultimele 20 de borne, suficient de dulci pentru a fi trecute de oameni precum Matthew Goss sau Mark Cavendish, dar insuficient de abordabile pentru a nu lăsa urme adînci în pulpele rutierilor de viteză, traseul s-a mulat perfect pe abilităţile oamenilor de curse clasice, rutieri incisivi precum Oscar Gatto, John Degenkolb sau Filippo Pozzato. Umăr la umăr cu marea Ionică, în soare cu eşarfă plumburie din călcîiul Cizmei, plutonul a decolat spre Matera, primul oraş din sudul Italiei declarat patrimoniu UNESCO, în 1993.

Tomas Gil (Androni Venezuela), Stefano Pirazzi (Bardiani Valvoli), Alan Marangoni (Cannondale), Ricardo Mestre (Euskaltel-Euskadi), Brian Bulgac (Lotto Belisol) şi Rafael Andriato (Vini Fantini Selle Italia). Nimeni nu o să îşi aducă aminte de faptul că au deschis ostilităţile în etapa a cincea din a 96-a ediţie a Giro, dar cei şase au nuanţat primii 180 de kilometri. Katusha şi Omega Pharma-QuickStep au dat bice pentru actualul şi fostul tricou roz, în timp ce meteorologii zîmbeau amar cînd vedeau că sosirea însorită programată cu o seară înainte s-a transformat într-un potop biblic. Odată neutralizată evadarea, mai mulţi rutieri au aruncat zarurile, dar ele s-au lovit de zidul indispoziţiei plutonului, iar grupul a rămas compact.

Situaţia a degenerat în ultimul kilometru, atunci cînd asfaltul alunecos şi-a cerut tributul în julituri şi nervi. Într-o curbă de 90 de grade, un rutier de la Argos-Shimano s-a rostogolit într-un gard de protecţie, Oscar Gatto a căzut din simpatie, în spatele său, iar cursa a rămas pe umerii singurilor rutieri rămaşi pe două roţi. În faţă, Marco Canola a rămas faţă în faţă cu victoria carierei, dar puterile l-au părăsit în ultimii 400 de metri, atunci cînd sprinterul german John Degenkolb a pornit motorul est-german şi a trecut fără probleme de Canola. A fost cea de-a şasea victorie de etapă într-un Mare Tur, neamţul în vîrstă de 24 de ani reuşind cinci victorii în Turul Spaniei 2012.

"A fost o etapă nebună, iar cînd am văzut căzătura din ultimul kilometru am ştiut că trebuie să atac încontinuu pe ultimele sute de metri. Mă bucur că am scapat de responsabilitate, dar vreau mai multe victorii", a explicat Degenkolb, cel care devine o piatră greu de urnit din calea lui Mark Cavendish.

Clasamentul etapei:
1 John Degenkolb (Ger) Argos-Shimano 4:37:48
2 Angel Vicioso Arcos (Spa) Katusha
3 Paul Martens (Ger) Blanco
4 Sergio Luis Henao Montoya (Col) Sky
5 Matteo Trentin (Ita) Omega Pharma-Quick Step
6 Jarlinson Pantano (Col) Colombia
7 Daniel Oss (Ita) BMC
8 Jens Keukeleire (Bel) Orica-GreenEdge
9 Grega Bole (Slo) Vacansoleil-DCM
10 Tanel Kangert (Est) Astana

Clasamentul general:
1 Luca Paolini (Ita) Katusha 19:56:39 
2 Rigoberto Uran Uran (Col) Sky  0:00:17 
3 Benat Intxausti Elorriaga (Spa) Movistar  0:00:26 
4 Vincenzo Nibali (Ita) Astana  0:00:31 
5 Ryder Hesjedal (Can) Garmin-Sharp 0:00:34 
6 Bradley Wiggins (GBr) Sky   
7 Giampaolo Caruso (Ita) Katusha 0:00:36 
8 Sergio Luis Henao Montoya (Col) Sky  0:00:37 
9 Mauro Santambrogio (Ita) Vini Fantini-Selle Italia 0:00:39 
10 Cadel Evans (Aus) BMC  0:00:42

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (2)
codrutc
codrutc  •  09 Mai 2013, 02:44
Postat de alpin pe 08 Mai 2013, 21:46

Ce s-a intamplat cu Wiggins?!?

Wiggins a fost intarziat cu 17 secunde de o busculada in etapa 4-a, pe ploaie.

alpin
alpin  •  08 Mai 2013, 21:46

Ce s-a intamplat cu Wiggins?!?

Vezi toate comentariile (2)
Comentează