SPORTURI  »  CICLISM  »  PARIS - NICE / UCI PIERDE ÎN FAŢA ASO

Toată lumea ignoră UCI

Articol de - Publicat miercuri, 27 februarie 2008 00:00

După două zile de frămîntări continue, în care ASO şi UCI au fost din nou în stare de conflict, echipele profesioniste au hotărît să ia partea organizatorilor Turului Franţei, în detrimentul forului internaţional.

Început. Amaury Sport Organisation, societatea sub egida cărei se organizează majoritatea evenimentelor majore din ciclismul francez, a anunţat luni că va neglija regulamentul Uniunii Cicliste Internaţionale şi că va trece Paris - Nice, cursă ce va debuta pe 9 martie, sub pavilionul exclusiv al Federaţiei Franceze de Ciclism. Pat McQuaid, preşedintele forului internaţional, nu a pierdut timpul şi a reacţionat vehement faţă de o asemenea "eroare", într-o declaraţie pentru Associated Press: "Dacă fac această greşeală, cursa iese de sub protecţia legii antidoping în vigoare, fiindcă noi nu ne vom trimite comisarii într-o cursă privată! ASO urmăreşte doar profitul şi va suporta consecinţele legii în vigoare". McQuaid nu a uitat să ameninţe echipele profesioniste care vor susţine o asemenea iniţiativă: "Vor fi consecinţe grave"!

Cuprins. Conflictul dintre cele două părţi ia amploare pe 26 februarie, cînd, într-o declaraţie de presă înverşunată, McQuaid cheamă la boicot toate echipele din circuitul ProTour. Brusc, în memoria celor care cunosc antecedentele dintre ASO şi UCI reînvie cazul Unibet, de anul trecut, cînd rutierii lui Jacques Hanegraaf au căzut victimă aceloraşi legi franceze, iar ASO a ignorat poziţia UCI. Miercuri, Asociaţia Internaţională a Echipelor Profesioniste a stabilit o şedinţă urgentă pentru a-şi prezenta un punct de vedere clar în privinţa celei mai apăsătoare probleme din începutul sezonului de primăvara. Eric Boyer, preşedintele AIEP, a comentat sec întrevederea: "Decizia noastră trebuie să fie unanimă, fiindcă ne va afecta tot sezonul. De aceea, nu vă pot da un răspuns sigur. Vom mai negocia şi vom discuta şi cu McQuiad concluzia noastră". Între timp, ASO revine cu o declaraţie de contraatac faţă de apelul UCI: "În ciuda insistenţelor UCI, Paris-Nice va avea loc conform planului şi va fi organizată conform suportului tehnic oferit de regulamentul Federaţiei Franceze de Ciclism!".

 

"Acesta este un drum care nu duce nicăieri, dar m-am săturat să tot ţip de unul singur! Eu ţin partea organizatorilor, dar cine mai poate fi sigur după disputarea cursei că va mai fi invitat în Turul Franţei?"

Patrick Lefevere, managerul celor de la Quick Step

Sfîrşit? Miercuri seară, AIEP îşi prezintă concluziile, iar verdictul vine ca o lovitură năucitoare pentru UCI. Echipele s-au hotărît să susţină ASO, cedînd în faţa presiunilor venite din partea sponsorilor! "AIEP a luat această decizie considerînd că satisface cel mai bine interesele rutierilor şi ale sponsorilor implicaţi. Pentru a se depăşi această criză, precum şi pentru a preveni astfel de situaţii, AIEP a fixat o întîlnire cu conducerea UCI la începutul săptămînii viitoare", a afirmat Eric Boyer într-un comunicat de presă. Rămîne de văzut cum va digera o nouă înfrîgere orgoliosul Pat McQuaid.

UPDATE: "Se merge prea departe. Organizatorii au drepturi discreţionare în privinţa unor regulamente pe care nici ei nu le respectă. ASO se dă în spectacol, fiindcă are banii necesari şi o cursă pe care rutierii vor să o cîştige. UCI nu poate accepta acest verdict, mai ales cînd are în spate toate federaţiile naţionale ce nu sunt de acord cu o asemenea acţiune", a declarat Pat McQuaid la aflarea veştii.


Paşapoartele biologice sunt gata.
Agenţia Mondială Antidopaj a anunţat miercuri, la Lausanne că paşapoartele biologice, la confecţionarea cărora a lucrat şi UCI, sunt gata pentru a fi uitilizate în Turul Franţei 2008, în ciuda lipsei actuale de dialog dintre forul internaţional şi organizatorii Marii Bucle, anunţă ediţia online a cotidianului L'Equipe.

 

FCSB se întoarce oficial pe Ghencea! Mihai Stoica a făcut anunțul: „Da, sigur! Pe 6 iulie vom juca acolo”

FCSB poate pierde „un jucător excepțional” » Au început negocierile: „E diferență mare între ce solicită și ce e dispus Gigi să ofere!”


Comentarii (4)
 •  10 August 2008, 22:17

Vezi reduceri de peste 30% la castile pentru ciclism din stoc, pe casco-shop.ro

 •  28 Februarie 2008, 16:15

Nu este deloc bine ce se intampla, eu cred ca trebuiesc respectate regulile in orice cpmpetitie. Sunt de parere ca asociatiile care organizeaza marile competitii trebuie sa aiba o autonomie si un cuvant de spus, insa acestea trebuie sa accepte regulile UCI si regulamentele aflate in vigoare. lafel precum statele trebuie sa recunosca si sa se conformeze prevederilor Organizatiei Natiunilor Unite, tot asa federatiile nationale si asociatiile organizatoare trebuie sa respecte reglementarile UCI. Aceasta "emancipare", aceasta anarhie daca o putem numi asa a organizatorilor marilor competitii este una bazata mai degraba pe orgolii si ambitii personale de prost gust si nu fac altceva decat sa destabilizeze lumea ciclismului, sa o separe tocmai in mamentele acestea dificile cand ar trebui sa fie unita in lupta impotriva dopajului. Loate aceste lupte si jocuri de culise nu fac altceva decat sa dauneze ciclismului si sa aduca prejudicii grave imaginii acestu sport si tuturor celor implicati , de la rutieri pana la sponsori.

 •  28 Februarie 2008, 11:14

mdeah...nu era destul deranj :)) mai trebuia si asta:)

Vezi toate comentariile (4)
Comentează