SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL FRANŢEI - BREST - PLUMELEC, 197.5KM

Valverde se ţine de cuvînt şi deschide balul

Articol de - Publicat sambata, 05 iulie 2008 00:00

Campionul Spaniei, Alejandro Valverde, a cîştigat etapa de debut din Turul Franţei 2008 şi a îmbrăcat pentru prima oară în carieră tricoul de lider. Ciclistul de la Caisse d'Epargne îşi confirmă statul de favorit şi trimite săgeţi spre oamenii puternici ai plutonului

Pentru prima oară după 41 de ani, cea mai importantă competiţie de ciclism din lume nu a debutat cu un prolog. Prima etapă din Turul Franţei a propus un traseu de 197 de kilometri între Brest şi Plumelec, în nord-vestul Franţei. Brest, capitala departamentului Finistère şi cel mai vestic oraş de pe Franţa continentală, a găzduit pentru a 29-a oară o etapă din Turul Franţei şi pentru a treia oară plecarea caravanei, după ediţiile 1952 şi 1974. De cealaltă parte, Plumelec a găzduit trei sosiri de etapă în Marea Buclă, dar şi prologul din 1985 în care s-a impus eroul local Bernard Hinault. Ultima sosire în Plumelec a avut loc în 1997, atunci cînd Erik Zabel (Telekom, acum Milram) l-a depăşit pe tînărul Frank Vandenbroucke (Mapei-GB), care a judecat greşit distanţele de pe căţărarea de final. Plutonul a avut de parcurs patru căţărări de categoria a IV-a, sosirea fiind programată pe Côte de Cadoual (p. med. 5%, max. 8%, 2.3 kilometri), ascensiune cunoscută şi sub numele de "Alpe d'Huez"-ul breton.

Etapa a debutat pe o vreme superbă, cu un soare ce privea pieziş înspre plaja Atlanticului, şi un pluton ce schimba zîmbete cu publicul numeros de pe marginea şoselei. Directorul competiţiei, Christian Prudhomme, a ţinut morţis să alinieze campionii naţionali în vîrful plutonului, alături de australianul Cadel Evans. Rînd pe rînd, Alejandro Valverde (Caisse d'Epargne), Fabian Wegmann (Gerolsteiner), Fränk Schleck (CSC-Saxo Bank) şi Julian Dean (Garmin Chipotle) au ocupat poziţiile fruntaşe la plecarea din Brest. După 8 kilometri de zonă neutră, plutonul a decolat spre micuţul oraş din departamentul Morbihan.

Primul atac a avut loc la doar cîteva sute de metri după prima bornă şi a provocat o evadare consistentă. Thomas Voeckler (Bouygues Telecom), Rubén Pérez (Euskaltel-Euskadi), José Luis Arrieta (AG2R La Mondiale), Geoffroy Lequatre (Agritubel), Björn Schröder (Milram), Lilian Jégou (Française des Jeux), David De La Fuente (Saunier Duval-Scott) şi Stéphane Augé (Cofidis) au mărit ritmul pe drumurile drepte din Bretania şi, după 70 de kilometri, au atins avantajul maxim faţă de grupul compact, nu mai puţin de opt minute. Într-un peisaj vălurit, "înecat" în verdele crud al păşunilor, entuziasmul general al spectatorilor şi steagurile alb-negre ale bretonilor, Thomas Voeckler şi Björn Schröder s-au luptat cu îndîrjire pentru punctele "tricoului alb cu buline roşii", luptă secondată de desprinderile temporare ale lui Stéphane Augé.

Plutonul se trezeşte cu aprox. 100 de kilometri înainte de final şi Liquigas, împreună cu Crédit Agricole şi Silence-Lotto, au început să taie din diferenţe. Hervé Duclos-Lassalle (Cofidis) s-a făcut ţăndări într-un viraj de dreapta, după ce a alunecat pe un bidon aruncat din vîrful plutonului, provocîndu-i nervi directorului său sportiv: "A fost o căzătură tîmpită". La cîteva momente după neatenţia şi abandonul lui Duclos-Lassalle, Yaroslav Popovych (Silence-Lotto) şi Jimmy Casper (Agritubel) au repetat "performanţa" şi s-au izbit violent de o bordură. Din fericire, cei doi au avut forţa să continue.

Ecartul evadaţilor a scăzut constant şi, cu 30 de borne înainte de final, în momentul în care Caisse d'Epargne a trecut la trena plutonului, evadaţii şi-au văzut făcut praf avantajul. Lilian Jégou (Française des Jeux) şi David De La Fuente (Saunier Duval-Scott) s-au încăpăţînat să reziste şi au sperat că vor putea să păcălească vigilenţa favoriţilor. Cei doi s-au schimbat bine la trenă, au abordat curajos pădurile din apropiere de Plumelec, dar s-au recunoscut învinşi cu 7 kilometri înainte de final. Fostul purtător al tricoului de cel mai bun căţărător, columbianul Mauricio Soler (Barloworld) a căzut în coada plutonului, dar doi locotenenţi l-au recuperat rapid şi au încercat să salveze pierderile masive.

Cu doi kilometri înainte de final, Côte de Cadoual a deschis drumurile pentru specialiştii curselor "clasice". Kim Kirchen (Columbia), Stefan Schumacher (Gerolsteiner) şi Alessandro Ballan (Lampre) au apăsat acceleraţia, dar Alejandro Valverde (Caisse d'Epargne) s-a ţinut de cuvînt şi s-a implicat în sprintul final. După un sprint furibund pe ultimii 200 de metri, Valverde a speculat buimăceala plutonului şi a colecţionat două tricouri la final. Belgianul Philippe Gilbert a sosit al doilea, iar Pineau a forţat pentru ultima poziţie a podiumului.

Clasamentul general (tricoul galben):
1 Alejandro Valverde (Spa) Caisse d'Epargne
2 Philippe Gilbert (Bel) Française des Jeux
3 Jérôme Pineau (Fra) Bouygues Telecom
4 Kim Kirchen (Lux) Columbia
5 Riccardo Riccò (Ita) Saunier Duval-Scott
6 Cadel Evans (Aus) Silence-Lotto
7 Fränk Schleck (Lux) CSC-Saxo Bank
8 Filippo Pozzato (Ita) Liquigas
9 Oscar Freire (Spa) Rabobank
10 Oscar Pereiro (Spa) Caisse d'Epargne

Clasamentul căţărătorilor (tricoul alb cu buline roşii):
1 Thomas Voeckler (Fra) Bouygues Telecom 8 puncte
2 Björn Schröder (Ger) Team Milram 8
3 David De La Fuente Rasilla (Spa) Saunier Duval - Scott 4
4 Lilian Jégou (Fra) Française des Jeux 3
5 Geoffroy Lequatre (Fra) Agritubel 1

Clasamentul sprinterilor (tricoul verde):
1 Alejandro Valverde Belmonte (Spa) Caisse d'Epargne 35 pts
2 Philippe Gilbert (Bel) Française des Jeux 30
3 Jérôme Pineau (Fra) Bouygues Telecom 26
4 Kim Kirchen (Lux) Columbia 24
5 Riccardo Riccò (Ita) Saunier Duval - Scott 22

Clasamentul tinerilor (tricoul alb):
1 Riccardo Riccò (Ita) Saunier Duval - Scott 4.00.36
2 Andy Schleck (Lux) CSC - Saxo Bank
3 Iouri Trofimov (Rus) Bouygues Telecom
4 Trent Lowe (Aus) Garmin-Chipotle p/b H30
5 Thomas Lövkvist (Elv) Columbia

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (3)
 •  05 Iulie 2008, 19:13

Frumoasa etapa. Nu ma asteptam ca finalul sa fie asa de selectiv.

 •  05 Iulie 2008, 19:01

Vezi ca suna nasol expresia asta, schimb-o: au încercat să salveze pierderile masive.

 •  05 Iulie 2008, 18:54

Erea de asteptat sa castige Valverde. Dar ce nasol este turul fara patron (radu banciu) Sper sa revina cat de curand. Si manolo este ok dar nimeni nu-l poate inlocuii pe patron. Sper ca macar Radu Banciu sa ramana pe baricade si sa ne mai spuna despre ciorbele francezilor.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează