SPORTURI  »  ALTELE  »  SHORT-TRACK

Podiumul atît de neaşteptat » Patinatorul Emil Imre a adus României prima medalie la FOTE

Articol de , - Publicat marti, 19 februarie 2013 00:00 / Actualizat joi, 16 mai 2013 00:24

Deşi nu este cursa lui favorită, ciucanul s-a autodepăşit şi a prins locul 2, fiind întrecut doar de rusul Airapetian. Imre şi antrenoarea sa, Maria Bogyo, povestesc lungul drum către medalia de la festivalul braşovean.

A deschis concursul împreună cu colegii de la short-track. A concurat incredibil la 1.500 m, prinzînd finala după ce şi-a întrecut doi oponenţi în ultimele patru ture. Medalia i-a trecut pe lîngă guler: a stagnat jumătate de cursă pe locul doi, dar, cu două tururi înainte de sfîrşit, o curbă neagră l-a trimis în mantinelă.

GALERIE FOTO Prima medalie pentru România!

Termina ultimul în finala probei sale preferate. A strîns din dinţi, s-a relaxat şi a încercat să şteargă din frustrare. Ieri a ras-o pe toată: medalie de argint la proba de 500 de metri, după o cursă incredibilă, antrenantă şi plină de suspans!

"Speram la primii 10!"
Succesul e neaşteptat. Oficialii nu credeau într-o medalie românească, Emil nu era văzut de unii nici măcar în finală! Parcă nici lui nu îi vine să creadă: fuge repede la vestiare, unde e felicitat de colegi, de antrenoare şi de managerul lotului. Ne primeşte surprins chiar în vestiar, se aşază lîngă antrenoarea care i-a fost alături toată cariera şi începe reţinut: "Sincer, nu mă aşteptam la medalie. Am crezut că iau ieri, la 1.500. Azi speram să termin între primii 10!".

Înghionteli versus îmbrînceli
Lîngă el, Maria Bogyo, antrenoarea sa, îl mîngîie pe umăr: "E un copil excelent, trebuia să vină şi acest rezultat. L-am preluat de cînd era mic, în clasa întîi din Miercurea Ciuc!". Un oraş cu tradiţie şi în alte sporturi de iarnă, printre care şi hochei. De ce nu a ales pucul şi crosa? "Era prea dur pentru mine. Nu m-a atras tocmai din cauza clinciurilor. Eu m-am mulţumit cu înghiontelile de la short-track. Bine, nici astea nu mă atrag, ne împingem cam des", zîmbeşte, pentru prima oară cu toţi dinţii la vedere, Emil, care va împlini în martie 17 ani.

Mama de acasă, mama de la patinoar
Care sînt calităţile tînărului ciucan? "În primul rînd, are ceva nativ. Am observat asta încă de cînd era mic, m-am bucurat că i-a plăcut sportul şi l-a urmat. După aceea, viteză de reacţie". Ultima, o calitate decisivă, "departajarea se face la cîteva miimi de secundă!". L-au ajutat şi părinţii. "Au văzut că îmi place şi m-au susţinut, m-au lăsat pe mîna doamnei profesoare!". În încăpere apare şi managerul lotului, Ludovic Kovacs: "Să ştiţi că doamna Maria i-a fost ca a doua mamă!".

Vrea la Soci
Puştiul se antrenează pe ultramodernul patinoar de la Cîrţa, din Harghita, acolo unde preferă să îşi facă pregătirea de iarnă şi hocheiştii de la Steaua ori Galaţi. Cu toate acestea, spun antrenorii, se pregăteşte insuficient. "Francezii, ruşii ori italienii, aşii acestui sport, fac 4 ore de antrenament pe zi! El face 4 ore pe săptămînă. E puţin". Dar visul JO nu lipseşte. "Încerc şi la Soci, chiar dacă ar fi doar să particip. Neapărat trebuie 2018!".

Ce este short track-ul
Un tip de patinaj viteză, în care 4, 6 ori 8 sportivi se întrec pe un traseu circular, de obicei pe conturul unei suprafeţe de gheaţă destinate hocheiului. Sînt permise mici îmbrînceli. Distanţele diferă de la o probă la alta, existînd curse de 500, 1.000, 1.500 ori 3.000 de metri.

8 luni din an se pregăteşte pe gheaţă Imre: celelalte le petrece "pe uscat", la sala de forţă

44 de secunde şi 188 de sutimi a fost timpul scos de Emil în finală: atît în calificări, cît şi în semifinală a terminat primul

"Am emoţii pentru concursurile din zilele viitoare, sînt sigur că lumea va avea aşteptări mai mari de la mine. La 1000 de metri am o serie infernală" ( Emil Imre, patinator short-track)

"Îl felicit pe colegul meu, a reuşit ceva extraordinar. Sînt mîndru de el şi mulţumit de mine, am scos un rezultat excelent, record naţional la categoria mea de vîrstă" (Tamas Antal, patinator short-track)

"Mă bucură că avem şi rezultate. Depinde doar de el dacă va ajunge la Soci, noi îi vom susţine acest demers" (Octavian Morariu, preşedinte COSR)

559752-vremuri-fote.jpg

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (4)
cristinaco71
cristinaco71  •  19 Februarie 2013, 11:24

Felicitari! Sper din tot sufletul ca aceasta medalie sa fie DOAR inceputul unei cariere impresionante si steagul Romaniei sa fie intotdeauna pe podium alaturi de tine!!!

georgesim83
georgesim83  •  19 Februarie 2013, 11:03

Fotbalul vinde cel mai bine ziarele.De aceea este si cel mai mediatizat.Ziaristi trebuie sa vinda cat mai mult pentru asi lua salariile.Asta este economia in care traim.

kilimanjaro
kilimanjaro  •  19 Februarie 2013, 10:09

Ar trebui să desființăm fotbalul și mafia ce-l caracterizeaza si să incurajăm sporturile adevarate care ne aduc satisfactie, medalii, onoare si eroi. Handbalul feminin e mereu acolo sus, la sporturile de iarnă castigam medalii, la scrima...si in alte sporturi, dar ziarele de sport se agat doar de cancan-uri din fotbal, unde sportul in sine e pe ultimul loc, iar in frunte e doar mafie, pariuri ilegale, zero performanta si rusine nationala. Bravo EMIL IMRE. Valorezi mai mult ca toate echipele de fotbal la un loc, cu tot cu bisnitarii ce le conduc.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează