SPORTURI  »  ALTELE  »  BIATLON

Ţintaşa din zăpadă » Dorottya Buzas a cucerit a treia medalie pentru România, argint la biatlon în proba de sprint

Dorottya Buzas schiind pe ultima porţiune a cursei de ieri Foto: Pascal Pamfil (NOC) +2   FOTO
Dorottya Buzas schiind pe ultima porţiune a cursei de ieri Foto: Pascal Pamfil (NOC)

Articol de - Publicat vineri, 22 februarie 2013 00:00 / Actualizat joi, 16 mai 2013 00:28

Sub privirile celui mai sonor nume din biatlonul românesc, Eva Tofalvi, cea poreclită "Dodo" a terminat cursa pe doi, cu un timp de 19:34:10 şi 0 ţinte ratate


Adam a avut-o pe Eva. Biatlonul românesc, tot pe Eva: Eva Tofalvi, portdrapelul României la JO de la Vancouver. Iar urmaşa celei care a cucerit bronzul la FOTE, în Andorra, a îmbunătăţit performanţa stabilită de predecesoare în 1995. Marţi, tragerile printre norii de la Fundata au trădat-o pe Dorottya (17 ani) în finalul cursei de 10 kilometri, cînd a ratat podiumul la ultima ţintă. Ieri însă s-a revanşat: locul 2 la proba de sprint, după o cursă incredibilă, cu 0 ţinte ratate!

Frumuseţe, emoţie, dăruire, concentrare
"Dacă vreţi adrenalină, mergeţi la sărituri cu schiurile. Dacă vreţi frumuseţe, emoţie, dăruire şi concentrare, locul vostru e la biatlon", spune Oleksandr Vorciak, unul dintre antrenorii Ucrainei.

E definiţia primelor două curse făcute de Dorottya Buzas la Cheile Grădiştei - Fundata. S-a redresat ieri, n-a ratat nici măcar o ţintă! Intrată a opta în concurs, a fost prima în momentul finişului. Cu genunchii înmuiaţi şi primele lacrimi în colţul obrajilor, a aşteptat restul concursului. Însă poloneza Mitoraj, intrată în concurs mai tîrziu, i-a răpit cel mai preţios metal!

Victoria Ciucului în lacrimi
Din tribune, ole-uri şi un mesaj de încurajare în maghiară, "Hajra Dodo!". Şi Dorottya e din Miercurea Ciuc, la fel ca şi celălalt medaliat al României de la FOTE, Emil Imre. Dar şi ca Eva Tofalvi! Finalul cursei e incredibil: antrenoarea Izabella Gecse încearcă să afle deznodămîntul, aude că Dodo e pe doi de la staţia antrenorilor Austriei! Cu două zile înainte, asista la ratarea celor două ţinte de către eleva ei în timp ce Imre cucerea aurul la Poiana Braşov. În acelaşi moment, Dorottya izbucneşte în lacrimi şi sare în braţele antrenorilor.

Drumul de după
Primele reacţii sînt luate la cald. "Nu îmi mai simt picioarele", spune Dodo, care e purtată de antrenori şi un alai de sportivi, staff şi presă spre vestiar. În cîteva momente, la ceremonie, primeşte florile şi aplauze generale. Izabelle Gecse, prima ei antrenoare, o acompaniază la plîns, mixul atît de plăcut între lacrimi şi zîmbetul larg declanşînd povestea ciucancei. "Eu o antrenez încă din clasa întîi. E o fată grozavă, se pricepe atît la trageri, cît şi la schiat. Sincer, mă aşteptam să realizeze ceva, mi-a părut groaznic de rău că nu a intrat în top 6 şi la prima probă!".

Început cu schi fond, în clasa I
Printre ziarişti şi voluntari dornici de poze, "nu am fost niciodată atît de înconjurată de lume", avea să spună mai tîrziu, se refugiază la testul doping. Iese după aproape o oră şi jumătate, obosită, dar pregătită să prezinte albumul evenimentelor în care, ieri dimineaţă, s-a ataşat o nouă filă. "M-am apucat de sport în clasa întîi", încă o paralelă cu Emil Imre, "dar făceam schi fond. Toate debutăm aşa. Apoi, peste 3-4 ani, am descoperit biatlonul", începe tînăra, care va împlini 18 ani pe 14 martie.

Glume cu profesorii
Încet-încet, s-a îndrăgostit de noua ei probă. "Am învăţat să trag graţie unor ajutoare, m-am perfecţionat în scurt timp", continuă Dodo. Susţinută şi de părinţi: "Ambii iubesc sportul, au făcut sporturi de vară, n-au încercat nimic din ceea ce fac eu". Cei doi au fost în tribune şi la Fundata, savurînd victoria fiicei. Speră ca şi profesorii de la liceu să aibă aceleaşi sentimente: "N-am mai trecut de multă vreme pe la şcoală. Dar sînt sigură că profesorii sînt înţelegători, probabil m-au văzut la televizor", glumeşte adolescenta.

Ştafeta inedită
Azi e concursul de ştafetă, însă Dorottya primeşte o moştenire simbolică cu o zi mai devreme. Chiar de la Eva Tofalvi. "Preferata mea este Tora Berger, dar, bineînţeles, şi Eva Tofalvi! Sper din tot sufletul să ajung la performanţele ei", se încurajează Dodo. Eva o aşteaptă cu o pereche de schiuri chiar lîngă traseul de la Cheile Grădiştei. "Hai repede, să nu îngheţi!" e grijulie Eva. Sînt prezentul şi viitorul biatlonului românesc!

3.000 de euro va primi Buzas pentru performanţă din partea COSR

2 antrenamente pe zi face Dorottya Buzas, fiecare durînd între două ore şi două ore şi jumătate

23 e locul pe care a terminat următoarea româncă, Renata Racz. Focze a încheiat pe 51, Vălean pe 52

Pasionată de short-track
Marele hobby al Dorottyei este tot un sport de iarnă. "Ador short-track-ul! Îmi place viteza din timpul probelor, este extraordinară", spune Dodo. "L-am felicitat şi pe Emil Imre, m-am mîndrit foarte tare cînd i-am văzut performanţa. În plus, şi prietenul meu practică short-track-ul! Am să încerc şi eu", a povestit ea.

Ceara, elementul secret
Victoria a fost facilitată şi de un element secret: ceruitul schiurilor! Acest fapt a fost recunoscut atît de antrenori, cît şi de sportivă. De acest lucru se ocupă, în stilul Stelei de la fotbal, un neamţ. Îl cheamă Koch Altenburger. Modest, acesta a pasat întreaga reuşită sportivei: "Nu este meritul meu, Dorottya merită tot creditul", s-a amuzat germanul, angajat special pentru pregătirea schiurilor.

Ce au facut băieţii
Rezultatul de la feminin n-a fost repetat şi de băieţi. Nici unul dintre cei 4 sportivi nu s-a clasat mai sus de locul 27, ocupat de Gego Hunor. Raul Demeter a obţinut doar locul 49, Gerbacea şi Crăciun terminînd pe 52, respectiv 53.


Dorottya Buzas a vorbit încîntată despre medalia de argint cucerită ieri: "Cea mai importantă victorie"

- Dodo, felicitări!
- Mulţumesc foarte mult! Este cea mai fericită zi din viaţa mea, o victorie importantă, n-am trăit niciodată asemenea emoţii plăcute. Imediat după final, am simţit că mi se taie picioarele. Apoi mi-am mai revenit, dar aseară, cînd am primit medalia, a fost la fel ca la finalul cursei!

- Ce a contribuit la succes?
- Sincer, îmi place foarte mult să intru în prima serie. Simt că mă avantajează, la fel ca traseul de acasă. A fost la fel şi luni, însă atunci, din păcate, am ratat ultima tragere. M-am revanşat azi, speram la primele locuri, dar nu chiar la medalie!

- Tu ai nimerit toate ţintele, băieţii au mai dat pe lîngă...
- E păcat, poate vom reuşi mai multe la ştafetă, cînd ne vom ajuta reciproc. Trebuie să fim concentraţi. În poligon sau pe traseu sînt mereu în priză, atentă la ce trebuie să fac.


"Obiectivul ei era să intre între primele 6. L-a reuşit. Păcat de tragerea ratată de marţi şi de evoluţia mai slabă a băieţilor"
Marton Simon, antrenor federal biatlon

"Ea se pregăteşte de competiţie încă din aprilie anul trecut. Încă de atunci ne-am stabilit obiectivele pentru FOTE"
Isabela Gecse, antrenoare biatlon

"A venit aici cu două săptămîni înainte, a contat că a cunoscut traseul. A simţit o mare presiune, dar s-a încheiat cu mult mai bine decît ne aşteptam"
Marinel Ananie, antrenor biatlon

"Sînt foarte fericită pentru performanţa Dorottyei! Am avut mari emoţii la final. E încă junioară, mai are multe de demonstrat"
Eva Tofalvi, biatlonistă

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (4)
raul4steaua
raul4steaua  •  22 Februarie 2013, 08:59

Sa speram ca va fi la nivelul lui Eva Tofalvi sau chiar mai buna in viitor.

kilimanjaro
kilimanjaro  •  22 Februarie 2013, 07:28

Bravo Doro ! Cinste ție și întregii echipe române. Păcat că nu aveți adevărații suporteri pe care i-ați merita. Suntem alături de voi și vă ținem pumnii în continuare !!!

edy91
edy91  •  22 Februarie 2013, 03:32

Felicitari ! :D

Vezi toate comentariile (4)
Comentează