SPORTURI  »  ALTELE  »  FOTE 2013

FOTE a debutat ieri cu primele trei curse de short track » Cel mai bine clasat român al zilei

În viteza cursei, patinatorii de short-track par nişte năluci colorate // Foto: Raed Krishan
În viteza cursei, patinatorii de short-track par nişte năluci colorate // Foto: Raed Krishan

Articol de - Publicat luni, 18 februarie 2013 00:00 / Actualizat joi, 16 mai 2013 00:23

Sportul în care 6 ori 8 patinatori se întrec pe un traseu circular, de mărimea conturului unui teren de hochei, a deschis cortina festivalului olimpic. Rusia şi Italia au cucerit primele locuri 1. Cel mai bine clasat român din cei patru de ieri a fost Emil Imre, locul 6 în finala 1.500 m masculin.

"Palatul de gheaţă". "Ovalul de cristal". "Cuibul zăpezii". Sînt denumiri care s-ar potrivi de minune patinoarului pe care se deschide o competiţie de iarnă. În Poiana Braşov e mai puţin spectaculos: gheaţa e acoperită de un balon, la fel ca un teren de tenis ori un oarecare "sintetic". Dar aspectul exterior şi înghesuiala de pe margine nu strică frumuseţea unui concurs înţesat de tinereţe, viteză şi culoare: sîntem la întrecerea de short track, care deschide oficial FOTE 2013!

Sportul dublei tăieturi
Departe de denumirea occidentală, manualul spune că short track-ul e o întrecere de patinaj în viteză, în care 6 ori 8 concurenţi parcurg un traseu în cerc, numărul de ture variind după lungimea probei. În cazul nostru, 1.500 de metri, 14 ture de patinoar. Iar personajele sînt şase fete, gata de cursă, cu cască şi patine avînd o lamă nenatural de lungă.

Pornesc greoi, aşa e la short track, "ne păstrăm pentru ultima tură", povestesc ele mai tîrziu. Se tatonează, se înghiontesc, după care ţîşnesc pe turnante, se depăşesc pe rînd. E sportul dublei tăieturi: se taie gheaţa şi se taie faţa!

FOTE pentru toţi şi românul finalist
Şi e pentru toată lumea! Rusoaice sprintene, poloneze ambiţioase şi o austriacă durdulie şi mulatră, dar cu voinţă - chiar nu contează că a ieşit ultima în calificări! Româncele, Bianca Stănică şi Teodora Pană, termină pe 24 şi 25, însă rămîn primele reprezentante ale ţării la FOTE.

Urmează băieţii. Sînt mai agili şi abili, chiotele de pe margine îi înverşunează. Intră în semifinale şi ceilalţi români, Imre şi Antal. Pornesc prost, dar primul face cursa vieţii: urcă, în ultimele două ture, de pe 4 pe 2 şi prinde marea finală!

Căderea care ne privează de medalie
Printre "davai"-urile ruşilor şi "c'mon"-ul britanic, Imre ne reprezintă în ultimul act. Şi entuziasmează: ajunge repede pe locul 2. Rudele sînt în delir: "Hai, campionule! Bravo, Emil!". Cade pe 3, după care vine o căzătură şi mai dureroasă: cu două ture înainte de final, coteşte greşit într-o curbă şi se izbeşte de mantinelă. Dezamăgirea e mare, termină ultimul - al 6-lea. Însă felicitările sînt ale lui: a fost primul român care s-a apropiat de o medalie la FOTE!

Ursuleţi şi fotbal în zăpadă
Ziua se încheie cu seriile-urile pentru proba de 3.000 mixt. Ştafeta la short track e spectaculoasă: în timp ce tinerii zboară pe contur, cei care îşi aşteaptă rîndul îi acompaniază, patinează pe interiorul suprafeţei. România termină doar pe 4 în calificări, nu avansează, dar sportivii par mulţumiţi de efort.

Ziua de la patinoar se încheie cu premierea: francezul Navarro şi rusoaica Prosvirnova urcă în vîrful podiumului. Primesc flori, aplauze, îmbrăţişări de la ursuleţul-mascotă. La ieşire, "Team GB" joacă tenis de picior în pantaloni scurţi: la FOTE, pînă şi fotbalul devine sport de iarnă!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează